Mε την αγορά του βιβλίου στηρίζουμε το έργο της Ηλιαχτίδας, του παγκρητιου συλλόγου γονέων και φίλων παιδιών με νεοπλασια.
«Τα ξαδελφάκια του χρόνου» είναι μια καινούρια κυκλοφορία από τις εκδόσεις Περσείδες, σε κείμενο της Έλενας Δοριάκη κι εικονογράφηση του Γεώργιου Δ. Κουβαράκη. Είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο, άρτια εικονογράφηση αλλά και cd με την αφήγηση του βιβλίου κι εκπαιδευτικά τραγούδια! Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τους μήνες και τις εποχές. Αυτό που το διαφοροποιεί είναι ο τρόπος που είναι γραμμένο. Με τρόπο απλό και προσιτό προς τα παιδιά, πολλές φορές και με έμμετρο στίχο, δίνει διαφόρων ειδών πληροφορίες για τις εποχές και τους μήνες. Όχι μόνο για τις αλλαγές που παρουσιάζονται στη φύση αλλά και για τα έθιμα, τις γιορτές και τις παραδόσεις που συνοδεύουν την αλλαγή κάθε μήνα. Σε συνδυασμό και με την εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα, τα παιδιά θα θέλουν να ανοίγουν αυτό το βιβλίο ξανά και ξανά!
Το cd αναδεικνύει ιδανικά την ελληνική παραδοσιακή μουσική, καθώς μέσα στις αφηγήσεις και στα τραγούδια ακούγονται ήχοι νησιώτικου λαούτου, μαντολίνου και θαμπωλιού. Μπορείτε να ακούσετε κάποια αποσπάσματα εδώ
Από δραστηριότητες, όπως προτείνει κι η συγγραφέας, μπορεί να γίνει άνετα μουσικοθεατρικό δρώμενο, αρκεί να αφήσουμε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν! Τα τραγούδια θα τα παρασύρουν και σίγουρα θα έχουν πολλές ιδέες για το πως να αναπαραστήσουν κάθε μήνα. Με τα πιο μικρά παιδιά, με αφόρμηση από το βιβλίο μπορεί να γίνει συζήτηση για τα ρούχα που φοράμε ή τα φρούτα που τρώμε και τι κάνουν τα ζώα ανάλογα με την εποχή. Φυσικά, και για τις γιορτές και τις παραδόσεις, ανάλογα τον μήνα. Ρωτάμε τα παιδιά: Ποια είναι η αγαπημένη σας γιορτή από αυτές που είπαμε; Γιατί; Αν έπρεπε να ταξιδέψουμε τώρα πχ στο Φθινόπωρο, πώς θα ήταν τα δέντρα κι ο καιρός; Τι θα έπρεπε να πάρουμε μαζί μας; Εδώ υπάρχει εποπτικό υλικό που θα ήταν ωραίο να συζητήσουμε μαζί με τα παιδιά κι ίσως να προσθέταμε και πληροφορίες που λέει το βιβλίο σε αυτές τις καρτέλες ώστε να τα έχουμε μαζεμένα. Έπειτα, φτιάχνουμε το δέντρο κάθε εποχής σε χαρτί κάνσον, όπου στα κλαδιά του έχει τους τρεις μήνες. Γύρω από το δέντρο, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να κόψουν και να κολλήσουν από περιοδικά, πράγματα που τους θυμίζουν την κάθε εποχή. Τέλος, το πιο διασκεδαστικό! Αισθητηριακά κουτιά τεσσάρων εποχών! Βάζουμε στη σειρά κουτιά ή πλαστικά καλάθια αρκετά μεγάλα σε φάρδος και γεμίζουμε το κάθε ένα με χαρακτηριστικά στοιχεία της φύσης από κάθε εποχή, με διαφορετική υφή. Στο κουτί του φθινοπώρου, βάζουμε ξεραμένα φύλλα, στο κουτί του καλοκαιριού βάζουμε άμμο, στο κουτί της άνοιξης βάζουμε αποξηραμένα λουλούδια ή πράσινα φύλλα και στο κουτί του χειμώνα μπορούμε να βάλουμε νερό (για τη βροχή) ή βαμβάκι για να αναπαραστήσουμε το χιόνι. Ζητάμε από τα παιδιά να περάσουν ξυπόλητα από το ένα κουτί στο άλλο κι έπειτα να μας πουν τι αισθάνθηκαν σε κάθε κουτί, πως ήταν η υφή αλλά και ποια εποχή πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει το κάθε ένα.
Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.
0 Σχόλια