Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά

30.09.2017

Για «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Ευγένιου Τριβιζά έχουν γραφτεί τόσα και τόσα, αλλά όσα και να γραφτούν δε θα είναι ποτέ αρκετά. Είναι μια ιστορία που παίρνει το κλασικό παραμύθι «Τα τρια γουρουνάκια» και το διασκευάζει ώστε να μας δώσει ένα άλλο μήνυμα. Το μήνυμα της αγάπης που όλα τα μπορεί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ κι απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.

Έχουμε λοιπόν τον Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι που θέλει να γκρεμίσει τα σπίτια που φτιάχνουν τα λυκάκια. Έτσι, κι αυτά χτίζουν όλο και πιο γερά σπίτια για να τον κρατήσουν απ’ έξω, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρούνι- Ρούνι, βρίσκει τρόπους και τα γκρεμίζει όλα! Ώσπου... αποφασίζουν να φτιάξουν ένα σπίτι με όλη τους την αγάπη, κι ας μην είναι γερό. Κι ως δια μαγείας... ο Ρούνι – Ρούνι αλλάζει! Γίνεται ένα θαυμάσιο καλό γουρούνι κι όλοι ζουν ευτυχισμένοι.

Αυτή η ιστορία είναι τόσο καλογραμμένη, με χιούμορ, σκόρπια στιχάκια και κάποιες απαραίτητες επαναλήψεις, που τα μικρά παιδιά την λατρεύουν! Περνάει όμως κι ένα σημαντικό μήνυμα. Όταν πλησιάσουμε αυτόν που μας αδικεί με αγάπη, τότε θα αλλάξει. Γιατί, ποιος άλλος να είναι άραγε ο λόγος που μας πληγώνει κάποιος, αν δεν είναι κι ο ίδιος πληγωμένος; Τα παιδιά καταλαβαίνουν, ότι με την ομορφιά της ψυχής, ακόμα κι ο πιο σκληρός μπορεί να «λυγίσει». Αν το θύμα αποφασίσει ότι δεν είναι θύμα πια και υψώσει ανάστημα με τρόπο όμορφο, ίσως ο θύτης αποφασίσει να αποβάλει κι αυτός τον ρόλο του. Ίσως ο θύτης υπήρξε κάποτε κι αυτός θύμα κι αυτό που χρειάζεται είναι αποδοχή και μια μεγάλη αγκαλιά.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Ως δραστηριότητα, μπορούμε να διαβάσουμε και τα «Τρία γουρουνάκια» ώστε να βρούμε ομοιότητες και διαφορές. Πώς «νίκησαν» τα γουρουνάκια τον λύκο και πώς τα λυκάκια τον Ρούνι; Ποια στάση πιστεύουν ότι είναι καλύτερη; Έπειτα, να ζωγραφίσουμε τα γεγονότα της ιστορίας μας και να τα χωρίσουμε σε «αρχή», «προβλήματα», «λύση» ώστε να τα βάλουμε έπειτα στη σειρά και να αναδιηγηθούμε την ιστορία. Στη συνέχεια, μπορούμε είτε να δραματοποιήσουμε την ιστορία αυτούσια με το να αναθέσουμε ρόλους, είτε να γίνουμε οι μισοί λυκάκια κι οι άλλοι μισοί Ρούνι και να παίξουμε κυνηγητό στον χώρο. Κάθε φορά που ένας Ρούνι πιάνει ένα λυκάκι, αυτό θα πρέπει να αγκαλιάζει τον Ρούνι και να μπαίνουν στη «φωλιά» τους που θα είναι ένα στεφάνι. Για δραστηριότητα στο σπίτι, μπορούμε να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το σπιτάκι από λουλούδια που έζησαν όλοι μαζί ο Ρούνι και τα λυκάκια. Αυτό μπορεί να γίνει με τουβλάκια, τα οποια θα στολίσουμε με λουλούδια που θα έχει μαζέψει και διαλέξει το παιδί. Έπειτα, να φτιάξει τους χαρακτήρες με πλαστελίνη, αλατοζύμη, ή να τους ζωγραφίσει και να τους κόψει και να τους βάλει δίπλα στο σπιτάκι ώστε να παίζει μαζί τους όποτε επιθυμεί.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου