Οι εκδόσεις Ίκαρος για ακόμη μια φορά μας χαρίζουν μια όμορφη και τρυφερή ιστορία για παιδιά 6+ σε μετάφραση του Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Πρωταγωνιστές ο μικρός Τομ και ο Μπαμπάς (με Μ κεφαλαίο) που είναι συνάδελφοι, μιας και μαζί σκαρώνουν νέες εφευρέσεις. Μέχρι που την άνοιξη διαδέχεται ο χειμώνας και ένα σύννεφο πέφτει πάνω από το σπιτικό τους. Ο Μπαμπάς χάνει τη δουλειά του και την όρεξή του για ζωή. Θα χάσουν το σπίτι. Ο Τομ θυμώνει, νευριάζει, μιλά άσχημα, αλλά μετά καταλαβαίνει και μια ιδέα γεννιέται στο μικρό του μυαλουδάκι: Να κάνουν ένα μουσείο εφευρέσεων με αντικείμενα που οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν. Ο Μπαμπάς δε δίνει σημασία. Όμως το ξανασκέφτεται ύστερα από την επιμονή του Τομ και οι δυο τους πιάνουν δουλειά. Το Μουσείο γίνεται πραγματικότητα και ενθουσιάζονται. Μπορούν ακόμη να κρατήσουν και το σπίτι. Ξαφνικά ένας δυνατός άνεμος χαλάει το Μουσείο, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Μπορεί να μην το ξαναφτιάχνουν, γιατί φοβούνται ότι ο άνεμος θα τους χαλάσει και πάλι τα σχέδια, αλλά έχουν μια άλλη ιδέα…
Μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη σχεδόν μέσα από την παιδική αθωότητα, που όσες αναποδιές κι αν συμβούν, θα πρέπει τα παιδιά να μην το βάζουν κάτω, αλλά να προσπαθούν διαρκώς να χαμογελούν και να ονειρεύονται. Πρόκειται για μια ιστορία που ο κάθε αναγνώστης –μικρός ή μεγάλος- λαμβάνει ένα διαφορετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και επιμονής παρά τα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του. Και πάνω από όλα, εξυμνεί τη σχέση του παιδιού με τον Μπαμπά με Μ κεφαλαίο, γιατί αυτό του αξίζει.
Η εικονογράφηση του Ben Mantle είναι φανταστική, καθώς παίζει με τα χρώματα και τα συναισθήματα και σε παρασύρει μέσα στην ιστορία.
Δραστηριότητες για το σπίτι
- Ώρα να πιάσουμε εργαλεία και να κάνουμε εφευρέσεις και ό, τι άλλο βάλει ο νους μας. Μπορεί να μην φτιάξουμε τίποτα ουσιαστικό, αλλά και μόνο να προσπαθήσουμε αρκεί για να διασκεδάσουμε.
- Συζητάμε για τη σχέση του μπαμπά με τον Τομ και συσχετίζουμε τα χρώματα της εικονογράφησης με τα συναισθήματα των ηρώων. Μας δίνει την αφορμή να εξηγήσουμε ποια χρώματα είναι ψυχρά, ποια ζεστά και στο τέλος να δημιουργήσουμε μια δικιά μας ζωγραφιά και να αποτυπώσουμε τα δικά μας συναισθήματα.
- Τέλος, κάνουμε μια λίστα με τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε με τον μπαμπά μας για να περάσουμε πιο πολύ χρόνο μαζί του.
Δραστηριότητες για το σχολείο
- Εκτυπώνουμε εικόνες από το βιβλίο και τις διασκορπίζουμε στην τάξη. Καλούμε τα παιδιά να τις βρουν και να μαντέψουν ή να ψάξουν στο χώρο από ποιο βιβλίο ξέφυγαν οι εικόνες.
- Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, μπορούμε να πειραματιστούμε. Με απλά και ανακυκλώσιμα υλικά φτιάχνουμε κάτι πρωτότυπο (ατομικά ή ομαδικά), μια εφεύρεση, κάτι που θα είναι χρήσιμο σε κάποιον.
- Αφού συζητήσουμε για τα χρώματα της εικονογράφησης, μπορούμε να πειραματιστούμε με τέμπερες και να κάνουμε μια ομαδική εικονογράφηση ενός παραμυθιού αποδίδοντας τα χρώματα ανάλογα με τις διαθέσεις των ηρώων.
- Τέλος, με αφορμή αυτό το βιβλίο, οι μαθητές μπορούν να κάνουν σε ένα χαρτόνι κολάζ για εφευρέτες γνωστούς και όχι με φωτογραφίες, κείμενο και ό, τι άλλο θέλουν και να γίνει μια παρουσίαση στην τάξη.
Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.
0 Σχόλια