Το Φως των Αστεριών, της Ελπίδας Ισμαήλ

6.03.2017

σχόλια

Η Αλίκη είναι μια δεκαεννιάχρονη κοπέλα που έχει ως όνειρο να σπουδάσει διακόσμηση κι αυτό προσκρούει στις εντολές του πάμπλουτου πατέρα της, που τη θέλει δικηγόρο. Η Αλίκη είναι συναισθηματικά δεμένη με το αγαπημένο της άλογο, το Φως των αστεριών κι όλα ανατρέπονται όταν ο πατέρας της αποφασίζει κρυφά της κι αυθαίρετα να τον πουλήσει. Η Αλίκη δε θα διστάσει να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στον πατέρα της και να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ξεκινάει λοιπόν έναν αγώνα δρόμου για να εντοπίσει το άλογό της κι αυτό είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.

Ένα καλογραμμένο εφηβικό μυθιστόρημα για αναγνώστριες από 15 χρονών και πάνω, γεμάτο θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, πίστη στην προσωπική δύναμη του καθενός και σεβασμό στα όνειρα των άλλων. Είναι μια όμορφη ερωτική ιστορία μεταξύ της Αλίκης και του Φίλιππου, την οποία απόλαυσα ακριβώς γιατί είχε πλούσιο λεξιλόγιο, τρυφερές και έντονα συναισθηματικές σκηνές και φυσικά το Φως των άστρων, ένα υπέροχο, υπάκουο και δυνατό πλάσμα. Γύρω από την Αλίκη και τον Φίλιππο κινούνται ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως η πελαγωμένη μητέρα της, ο αυστηρός και άτεγκτος πατέρας της, η γυναίκα και η κόρη του Άρη, του ανθρώπου που αγόρασε το άλογο και άλλοι. Η δεσποινίς Ισμαήλ ξέρει πολύ καλά να ξεχωρίζει τα ερωτικά συναισθήματα από την οικειότητα, οπότε αποτυπώνει στο χαρτί μια κοπέλα αφοσιωμένη ερωτικά σε έναν συνομήλικό της και ταυτόχρονα προσκολλημένη σε έναν παράξενο δεσμό με έναν μεγαλύτερό της άντρα. Τι ακριβώς έχει συμβεί στη ζωή του Άρη και πώς θα αντιδράσει η Αλίκη όταν η ζωή της ανατραπεί για άλλη μια φορά;

Τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου μου φάνηκαν πολύ σφιχτοδεμένα και με καταιγιστικές εξελίξεις ενώ η συνέχεια μου φάνηκε πιο χαλαρή και άτονη, γιατί πλέον παρακολουθούμε την καθημερινότητα της Αλίκης όσο εργάζεται ως υπάλληλος στους στάβλους όπου γνωρίζει τον Φίλιππο κι έτσι ξεδιπλώνεται η ερωτική ιστορία. Τονίζω ξανά πως οι σκηνές, τα περιστατικά και οι χαρακτήρες δίνονται όμορφα, στρωτά, με προσεγμένες και ποικίλες εκφράσεις, χωρίς ίχνος ερωτικών σκηνών, όμως εμένα ως άντρα αναγνώστη και ως φανατικό της δράσης με αποθάρρυναν. Μάλιστα, βρήκα σωστό το γεγονός ότι η Αλίκη είναι πάμπλουτη αλλά η δεσποινίς Ισμαήλ απέφυγε να περιγράψει επί σελίδες το μέγαρό της, τα ρούχα της, τα γραφεία του μπαμπά ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι πλούσια, το κρατάμε αυτό, και η ιστορία προχωράει χωρίς να πασπαλίζεται με χρυσόσκονη, αντίθετα απλώνονται προσεκτικά τα καλύτερα συστατικά που διάλεξε η συγγραφέας για όποιον διαλέξει αυτό το βιβλίο.

Υποκειμενικά μιλώντας πάντα, αν το βιβλίο αποτελούνταν μόνο από τα δύο πρώτα μέρη και το τελευταίο, τότε θα ήταν ακόμη καλύτερο. Επίσης, το μυστικό από το παρελθόν το κατάλαβα από την αρχή και ίσως η αδημονία μου να προήλθε από αυτό: πες το, κοπέλα μου, ότι είναι έτσι τα πράγματα και μη με πιλατεύεις. Το βλέπω, το υπονοείς, πες το να προχωρήσουμε! Σκόρπιες ενδείξεις που μεγάλωναν την ανυπομονησία μου στήνανε αργά αργά έναν ιστό γεγονότων και συνεπειών.

Το μυθιστόρημα το συνιστώ ανεπιφύλακτα για κοπέλες που είναι στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας, γιατί χαρίζει  αισιόδοξα μηνύματα απλόχερα: πίστη στον εαυτό σου, δύναμη και πείσμα για να πραγματοποιείς τα όνειρά σου, να είσαι εσύ και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι, να έχεις το θάρρος να κάνεις πράξεις και να υφίστασαι τις συνέπειες και πολλά άλλα που θα χαρίσουν μια νότα εσωτερικής γαλήνης σε όσες εμπιστευτούν το κείμενο. Το «Φως των Αστεριών» είναι ένα όμορφο εφηβικό βιβλίο που θα δώσει έμπνευση και αυτοπεποίθηση σε όσους το διαβάσουν και θα τους ανταμείψει με μια ξεχωριστή καλογραμμένη ερωτική ιστορία.

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου