τοβιβλίο.net

Select Page

Το «glamour» προέρχεται από την ελληνική λέξη γραμματική!

Το «glamour» προέρχεται από την ελληνική λέξη γραμματική!

Την «καταγωγή» της λέξης glamour, η οποία είναι ελληνική έδωσε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο συζήτησης επ αφορμής βιβλίου του «Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου» μίλησε για την σημαντικότητα της σωστής εκμάθησης των ελληνικών. Όπως είπε ζητά από τους καθηγητές των σχολείων να διδάξουν στα παιδιά την σύνδεση της γλώσσας που γράφουν με την καθημερινότητά τους διεγείροντας έτσι το ενδιαφέρον τους.

Έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα για την διάδοση των ελληνικών στον δυτικό κόσμο που αφορά την αγγλική λέξη glamour που σημαίνει «αίγλη» λέγοντας πως προέρχεται από τα ελληνικά.

Όπως είπε η ρίζα είναι η λέξη «γραμματική» την οποία πήραν οι Ρωμαίοι και έκαναν «grammatica». Λόγω της έκτασης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι ελληνικές λέξεις και οι λατινικές παραλλαγές τους έφτασαν μέχρι και την Βρετανία, όπου εκεί η «γραμματική» έγινε «grammar».

Με την σειρά τους οι Σκωτσέζοι με την ιδιαίτερη προφορά τους μετέτρεψαν την λέξη σε «glammar», «glamor» και «glamour» με τη σημασία «ξόρκι».

Σταδιακά, ακριβώς επειδή το «ξόρκι» το γνώριζαν ελάχιστοι, η λέξη απέκτησε στο πέρασμα των αιώνων την έννοια επιθέτου σε όσους είχαν κάτι το ξεχωριστό, όπως η σύγχρονη «αίγλη».

 

πηγή: eleftherostypos.gr

 

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Bazaar βιβλίων

Έρευνα

Εγγραφείτε στο newsletter

Ενημέρωση μόνο για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Οδηγός ιστοσελίδας

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος