τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

Άλφα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Άλφα, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

ΤΙΤΛΟΣ: Άλφα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασίλης Παπαθεοδώρου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα της σύγχρονης ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αθήνα, Εφηβεία, Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Πολυτεχνείο, Προβλήματα πόλης, Τέχνη, Φαντασία

ΔΙΑΦΟΡΑ: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

ΣΕΛΙΔΕΣ: 138

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  1. Γιατί, κατά τη γνώμη σου, ο συγγραφέας έδωσε αυτόν τον τίτλο; Μπορείς να δώσεις κάποιον άλλο;
  2. Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης σύμφωνα με όσα διάβασες στο βιβλίο; Μπορείς και εσύ να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.
  3. Να αναπτύξεις σε μία παράγραφο καθεμιά από τις παρακάτω φράσεις; «Μη μισείς ένα πράγμα, πριν το δώσεις έστω μία ευκαιρία να το αγαπήσεις», «Στη ζωή πάντα θα υπάρχει ένας ήλιος πίσω από τα σύννεφα».
  4. Πώς φαίνεται ότι διασκέδαζε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας πριν τη σημαντική συνάντηση που είχε στον χώρο του Πολυτεχνείου; Προσπάθησε να ερμηνεύσεις τη συμπεριφορά του.
  5. Προσπάθησε να ακολουθήσεις σ’ ένα χάρτη τη διαδρομή του Αλέξη στη Αθήνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον παρακάτω ιστότοπο https://www.google.gr/maps
  6. Ποια η γνώμη της Αγάπης για τους στόχους που πρέπει να βάζουμε στη ζωή μας; Μπορείς να αναφέρεις μερικά παράδειγμα; Ίσως σε βοηθήσει και το ποίημα που θα βρεις εδώ.
  7. Τι συνέβη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973; Κάνε μια μικρή παρουσίαση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την εξέγερση.

Επιμέλεια:  Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόδωρος Στάμος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Κάθε βιβλίο παρουσιάζεται μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέγει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει. Βλέποντας κανείς τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην "ταυτότητα" του βιβλίου, μπορεί να κρίνει εάν ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Οι "Θεματικές Ενότητες" στις οποίες εντάσσονται τα βιβλία είναι οι εξής: Α. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη – Ύπαιθρος Β. Λαογραφικά Γ. Οικογενειακές σχέσεις Δ. Θρησκευτική ζωή Ε. Εθνική ζωή Ζ. Παλαιότερες μορφές ζωής Η. Ταξιδιωτικά κείμενα Θ. Η αποδημία/Ο καημός της ξενιτιάς/Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα/Τα μικρασιατικά /Οι πρόσφυγες Ι. Αθλητισμός ΙΑ. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΙΒ. Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου ΙΓ. Προβλήματα της σύγχρονης ζωής ΙΔ. Οι φίλοι μας τα ζώα ΙΕ. Θέατρο 1. Αλληγορικά 2. Εφηβικοί Έρωτες 3. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 4. Ιστορικά. Οι "Ετικέτες" εξειδικεύουν ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο του βιβλίου, αναφέροντας τα θεματικά του κέντρα. Οι "Ερωτήσεις" καταβλήθηκε προσπάθεια να είναι διαφορετικές, όσο είναι δυνατό, για κάθε βιβλίο και προσαρμοσμένες σ’ αυτό. Σχεδόν όλες είναι ανοικτού τύπου, που δεν απαντώνται, δηλαδή, μονολεκτικά. Χρήσιμο θα ήταν να γράφονται από τους μαθητές -εάν ο αναγνώστης του βιβλίου είναι μαθητής- και να δίνονται στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα για διόρθωση. Σχεδόν όλες απαιτούν κριτική ικανότητα. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή απορίες έχει κανείς μπορεί να τις αποστείλει με τη μορφή σχολίου στον ιστότοπο που φιλοξενεί τις παρουσιάσεις μου ή στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: st_theodor@yahoo.gr

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Εκπαιδευτικά βιβλία

Ημερολόγιο 2020

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος