Αντρέα Καμιλέρι: «Το γκρι ταγιέρ»

24.04.2019

σχόλια

Το ‘‘αργά’’ δεν είναι πάντα μια απλή λέξη…

 

Αντρέα Καμιλέρι:

«Το γκρι ταγιέρ»

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Το ιταλικό συγγραφικό φαινόμενο ακούει στο όνομα Αντρέα Καμιλέρι. Ξεκίνησε να κυκλοφορεί τα βιβλία του στα 54 του χρόνια. Σήμερα είναι 94 χρονών, τυφλός, αλλά εργασιομανής, και μανιώδης καπνιστής. Στα σαράντα χρόνια τής συγγραφικής παραγωγής του, έγραψε περισσότερα από εκατό βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία είναι αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο και χώρο δράσης την επινοημένη πόλη Βιγκάτα τής Σικελίας. Στην Ελλάδα τα περισσότερα έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σε σχήμα βιβλίου τσέπης.

Ο Αντρέα Καμιλέρι, διδάσκει, πώς ένας συγγραφέας μπορεί να γράφει λογοτεχνία, γενικά, με γνώμονα τη λιτότητα, αποφεύγοντας τη φλυαρία, χωρίς να ταλαιπωρεί τον αναγνώστη σε δαιδαλώδεις μυθοπλασίες και χωρίς να μετατρέπει το τίποτα σε δήθεν σημαντικό. Διαβάζοντάς τον, σου δημιουργείται η εντύπωση, πως περισσότερο σβήνει, παρά γράφει. Αυτή η δημιουργική αφαίρεση έχει σαν αποτέλεσμα, μικρά σε όγκο βιβλία, λιτούς διαλόγους, γρήγορη δράση και ανάδειξη του σημαντικού. Τα άλλα όλα τα αφήνει στον αναγνώστη.

Το στήσιμο και η εξέλιξη της μυθοπλασίας καταρρίπτει τα αξιώματα της δημιουργικής γραφής, αποδεικνύοντας πως όταν ο συγγραφέας έχει ερωτική σχέση με τη σκέψη και τη ζωή, δημιουργεί θαύματα ουσίας. Το απλό γίνεται ελκυστικό γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: Φωτίζει την ουσία και φτάνει στο κέντρο τής ανθρώπινης συμπεριφοράς χωρίς να καταφύγει σε επινοημένες εκπλήξεις.

Στο βιβλίο του «Το γκρι ταγιέρ» επιλέγει ως κεντρικό θέμα την απιστία. Οι δυο σύζυγοι ανήκουν σε διαφορετικούς γαλαξίες. Εκείνη είναι νέα, εντυπωσιακά όμορφη, ιδιαίτερα αισθησιακή. Ο σύζυγος, σε ώριμη ηλικία, είναι τεχνοκράτης, αυστηρός με τον εαυτό του, αυστηρός με τους γύρω του, επιτυχημένος διευθυντής τράπεζας, που όμως φτάνει στο τέλος της καριέρας του. Ο εφιάλτης του: Η συνταξιοδότησή του.

Στον εφιάλτη αυτόν έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα: Η συνειδητοποίηση πως η σύζυγος τον απατά.

Ο καθένας, στον παρελθόν του, έχει από έναν θάνατο. Από ατύχημα του πρώτου συζύγου τής όμορφης Αντέλε, από ασθένεια της Μικέλα, πρώτης συζύγου τού τραπεζίτη.

Το γκρι ταγιέρ τού τίτλου; Το γκρι ταγιέρ τής Αντέλα είναι αυτό που στις τελευταίες σελίδες τού βιβλίου θα δώσει τον χαρακτήρα μιας αστυνομικής χροιάς στο κλείσιμο της ιστορίας.

Ο συγγραφέας, ανοίγοντας το θέμα τής συζυγικής απιστίας, προσεγγίζει έντεχνα κάποιες από τις αιτίες της, οι οποίες και είναι η απάντηση στα «γιατί» της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο από μηχανής θεός των απαντήσεων κρύβεται στην ουσία των σχέσεων των δυο συζύγων, των συζύγων γενικά. Στο τι πήγε στραβά, δηλαδή, σε μια πορεία που ξεκίνησε με ιδανικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση της ευτυχίας.

Καταλύτης της μυθιστορηματικής εξέλιξης και των αποκαλύψεων που τη συνοδεύουν είναι η φθορά, η ασθένεια, η απειλή τού θανάτου. Ο άνθρωπος που ανέχτηκε τις απιστίες τής συζύγου του, θα βρεθεί απέναντι στις δικές του ευθύνες, σε κάποιες αλήθειες που δεν είναι μόνο προσωπικές, αλλά τις συναντάμε και στη δική μας καθημερινότητα.

Ο Καμιλέρι ξετυλίγει με ιδιαίτερη λεπτότητα και ευαισθησία το κουβάρι τών ανθρώπινων σχέσεων και μας χαρίζει ένα ελκυστικό ανάγνωσμα.

Ο αναγνώστης του καθηλώνεται στις σελίδες του, απολαμβάνοντας, τόσο τη γραφή, όσο και την τεχνική τού σημαντικού Ιταλού συγγραφέα.

Ακολουθήστε μας

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Ένα τάμπλετ μια φορά…, της Γλυκερίας Γκρέκου

Τι είναι το τάμπλετ και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται από τα παιδιά; Τι αλλαγές θα επιφέρει στη ζωή τους και πώς οφείλουν να το χειρίζονται; Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι γονείς και τι κανόνες να θεσπίσουν; Είναι καλό ή κακό να έχει κανείς μια τέτοια συσκευή στα...

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

Ζήτημα χρόνου, του Ross Stewart

ΤΙΤΛΟΣ: Ζήτημα χρόνου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Stewart Ross ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας/Οι φιλικοί δεσμοί/Η αγάπη ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Έρωτας, Κόσοβο, Πόλεμος ΔΙΑΦΟΡΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 121 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη...

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου