Απαρατήρητοι, της Αγγελικής Σπανού

14.04.2019

σχόλια

Αυτό που καταφέρνει η δημοσιογράφος – συγγραφέας Αγγελική Σπανού σε αυτή την εξαιρετική συλλογή διηγημάτων, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις, είναι να μας κάνει να παρατηρήσουμε τους ‘Απαρατήρητους’, τους ανθρώπους που συναντάμε σχεδόν καθημερινά και προσπερνάμε, που τους χαρίζουμε ένα αόρατο, αφηρημένο βλέμμα, που δεν έχουμε χρόνο να ανταλλάξουμε μισή κουβέντα μαζί τους γιατί η ζωή μάς τρέχει ή την τρέχουμε εμείς ή βιώνουμε ένα ανελέητο κυνηγητό με τον εαυτό μας τον ίδιο και τις αντιφάσεις του. Συχνά, επικοινωνούμε στους Απαρατήρητους το θυμό μας, την ανοησία μας, την υπεροψία μας ή τα δαιδαλώδη μας ένστικτα. Δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς, δε θέλουμε να ξέρουμε! Κι όμως… Εκείνοι γνωρίζουν πολλά για εμάς, ίσως περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε. Είμαστε διάφανοι απέναντί τους.

Οι αφηγήσεις των Απαρατήρητων είναι πρωτοπρόσωπες, ασθματικές και τρομακτικά ειλικρινείς, σε σημείο που προκαλούν στον αναγνώστη υπόγειες ενοχές και σφίξιμο στο στομάχι.

Η ταμίας του super market, ο τραυματιοφορέας, η οδοκαθαρίστρια, η υπάλληλος στα διόδια, η τηλεφωνήτρια, ο θυρωρός, η ταξιθέτρια, ο παρκαδόρος στο πλοίο, ο δικαστικός κλητήρας και ο ντελιβεράς είναι οι απαρατήρητοι ήρωες των 10 διηγημάτων – μαρτυριών. Μαρτυρίες μέσα από τις οποίες, κυματίζουν σαν βρεγμένες σημαίες όλα τα φλέγοντα, καθημερινά ζητήματα της χώρας, η παθογένεια σε κοινωνία και σχέσεις και η μοναξιά που ταλανίζει τους Απαρατήρητους. Και που τελικά ταλανίζει και όλους εμάς αλλά φροντίζουμε να την κρύβουμε κάτω απ΄ το χαλί- χάλι και με μια selfie πλασάρουμε την επίπλαστη χαρά μας…

Μια έξοχη, πραγματικά, συλλογή ιστοριών που πληγώνουν ,προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου