Αυτή την Κυριακή στην Τεχνόπολη, το βιβλίο γιορτάζει!

Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Κυριακή 22 Απριλίου 2018 #KatheMeraTexnopoli Η Αθήνα ανακηρύχτηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 μετά από πρόταση του δήμου Αθηναίων κι εμείς στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το γιορτάζουμε με μία ξεχωριστή «Κυριακή στην Τεχνόπολη» στις 22 Απριλίου! Από τις 11.00 έως τις 14.00, βουτάμε στις σελίδες των βιβλίων για να ανακαλύψουμε συναρπαστικούς κόσμους, […]
- 18.04.2018 -
Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Κυριακή 22 Απριλίου 2018
#KatheMeraTexnopoli
Η Αθήνα ανακηρύχτηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 μετά από πρόταση του δήμου Αθηναίων κι εμείς στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το γιορτάζουμε με μία ξεχωριστή «Κυριακή στην Τεχνόπολη» στις 22 Απριλίου! Από τις 11.00 έως τις 14.00, βουτάμε στις σελίδες των βιβλίων για να ανακαλύψουμε συναρπαστικούς κόσμους, μαγικές λέξεις και εικόνες. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουμε δωρεάν δράσεις, θα ενεργοποιήσουμε τη φαντασία και θα ξεδιπλώσουμε την εκφραστικότητά μας σε ένα πρόγραμμα με πολύ παιχνίδι, χορό, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, θεατρική παράσταση αλλά και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία για γονείς!

Στις Δεξαμενές Καθαρισμού, ακούμε το πιο όμορφο τραγούδι του κόσμου όλου από έναν «φάλτσο νάνο», ενώ την ίδια ώρα, στην Παιδική Χαρά το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου βγάζει «Έκτακτο παράρτημα!» με εφημερίδες, κολάζ και χρώματα. Στους Νέους Φούρνους, ένα μεγάλο μυστήριο απαιτεί λύση… Ο διάσημος ντετέκτιβ Κλουζ πιάνει δουλειά και μαζί με τους CSI Kids μας καλεί να ανακαλύψουμε ποιος έκλεψε τα κόμικς. Λίγο αργότερα, ανεβαίνουμε στο Πατάρι των Παλαιών Φούρνων και μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε χαρακτήρες του αγαπημένου «παραμυθά» Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Και κάτι ακόμα: αυτή την Κυριακή στην Τεχνόπολη, ετοιμάσαμε κάτι ξεχωριστό και για… μεγάλους. Στις 11.00, στο INNOVATHENS powered by Samsung – Αεριοφυλάκιο 2, έχουμε ομιλία με τίτλο «Πόσα βιβλία & πόσος υπολογιστής; Όταν οι ανάγκες παιδιών και γονιών έρχονται σε σύγκρουση». Κι αν πιστεύετε πως τελειώσαμε εδώ, γελιέστε! Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος: η ομάδα θεάτρου Δον Κιχώτες μας παρουσιάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, ένα κλασικό έργο που γράφτηκε πριν από 110 χρόνια αλλά παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ!

Ραντεβού την επόμενη Κυριακή στην Τεχνόπολη, εκεί που όλα μπορούν να συμβούν!
#KatheMeraTexnopoli

Η εταιρεία Stoiximan στηρίζει το πρόγραμμα “Κυριακές στην Τεχνόπολη” μέσω του Νέου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μικροί Ήρωες».


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
–          «Ο φάλτσος νάνος»
Διαδραστική αφήγηση από το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο
Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρα έναρξης: 11.00
Μια φορά και έναν καιρό… δηλαδή χτες ή σήμερα ή και αύριο… νάνοι και νεράιδες, δράκοι, μάγισσες και βασιλιάδες πάνε και έρχονται ανάμεσα στα παραμύθια και την αλήθεια. Όλοι τους, όμως, αγαπούν τη μουσική, αγαπούν να τους τραγουδούν και να τραγουδάνε. Ένας φάλτσος νάνος, όμως, δεν τολμά να ανοίξει το στόμα του γιατί ντρέπεται πολύ! Ώσπου συναντά τα μικρά του λουλουδάκια, τα οποία βρίσκουν τη φωνή του την πιο όμορφη απ’ όλες.
Μικρούς και μεγάλους σας περιμένουμε με χαρά σε ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσική, παραμύθια, τραγούδια και όμορφα λουλούδια, εμπνευσμένο από το βιβλίο «Ο φάλτσος νάνος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Αφήγηση-εμψύχωση: Άντζι Κάντζου
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 1 έως 3 ετών και τους γονείς τους και διαρκεί περίπου 40’.

–          «Έκτακτο παράρτημα!»
Εικαστικό εργαστήριο από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Χώρος διεξαγωγής: Παιδική χαρά
Ώρα έναρξης: 11.00
Τι σχέση έχει ένα περιοδικό με ένα εργοστάσιο; Εσύ θα μπορούσες να σχηματίσεις έναν άνθρωπο από λέξεις ή ένα καράβι από ακαταλαβίστικα σχέδια;
Περιοδικά, εφημερίδες κι ένας Τύπος «κιτρινωπός» γίνονται τα βασικά μας εργαλεία. Κόβουμε λέξεις από παλιές εφημερίδες, ανακατεύουμε εικόνες από περιοδικά, βάζουμε έντονα χρώματα και, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ και όχι μόνο, δημιουργούμε μοναδικά έργα τέχνης.
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών και τους γονείς τους και διαρκεί περίπου 60’.

–          «Ντετέκτιβ Κλουζ & CSI KIDs: Η υπόθεση των χαμένων κόμικς!»
Χώρος διεξαγωγής: Νέοι Φούρνοι
Ώρα έναρξης: 11.00

Οι θαυμαστές του ντετέκτιβ Κλουζ σχεδιάζουν μια έκθεση κόμικς στο σχολείο τους με θέμα τις περιπέτειες του νεαρού ντετέκτιβ. Όμως, ο φύλακας της Τεχνόπολης ισχυρίζεται ότι τα φαντάσματα έκλεψαν τα κόμικς και καλεί σε βοήθεια τους ερευνητές του CSI Kids!

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο ντετέκτιβ Κλουζ θα συνεργαστεί με τους CSI Kids για να αναζητήσουν τα χαμένα κόμικς και να αποδείξουν στον φύλακα ότι δεν υπάρχουν φαντάσματα!

Τα βιβλία της σειράς «Μία υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» του Γίργκεν Μπανσέρους κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 11 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

–          «Πόσα βιβλία & πόσος υπολογιστής; Όταν οι ανάγκες παιδιών και γονιών έρχονται σε σύγκρουση»
Ομιλία για γονείς από το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο
Χώρος διεξαγωγής: INNOVATHENS powered by Samsung– Αεριοφυλάκιο 2
Ώρα έναρξης: 11.00
Οι άνθρωποι μεταξύ 35 έως 50 ετών διανύουμε σήμερα σε μια μεταβατική περίοδο. Είμαστε πλέον αφομοιώσει την τεχνολογία και τη χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά έχουμε ζήσει τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια χωρίς κινητό ή διαδίκτυο. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα που αφορά στα παιδιά μας και την οποία μπορούμε να καταλάβουμεαλλά όχι ακριβώς.
Γνωρίζουμε πολλά γύρω από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να μη θυμάσαι μια εποχή που αυτά δεν υπήρχαν. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε πώς νιώθει ένας άνθρωπος την ώρα που κινείται στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι να μην έχεις ζήσει ποτέ χωρίς αυτά.
Ο εντοπισμός των διαφόρων ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας είναι δύσκολος. Ποιες είναι οι επιδράσεις της ύπαρξης του διαδικτύου στη ζωή ενός ανθρώπου από τη νηπιακή ηλικία και με ποιον τρόπο αυτές επηρεάζουν την ενασχόληση του με την ανάγνωση βιβλίων ή, αργότερα, τη συγγραφή;
Εισηγητής: Γιώργος Παραδείσης, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και διαρκεί περίπου 120’.

–          «Γράφω ιστορίες… χορεύοντας!»
Εργαστήριο χορού και ζωγραφικής από το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο
Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρα έναρξης: 12.00

Το Εργαστήριο Συστημικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής Ροδάκινο και η παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής Κατερίνα Ανωγιαννάκη καλούν γονείς και παιδιά σε ένα ευφάνταστο εργαστήριο χορού και γραφής! Ο χώρος γεμίζει με λευκό χαρτί και η ιστορία που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι ξεκινάει!
Μουσική, ρυθμός και λέξεις μπερδεύονται, γράφονται και χορεύονται με μόνο εργαλείο το σώμα μας! Γονείς και παιδιά γράφουν… ιστορία και ανακαλύπτουν τη δική τους μπερδεμένη και ακαταλαβίστικη γλώσσα!
Είστε έτοιμοι για χορό και ζωγραφική;
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 12 ετών και τους γονείς τους και διαρκεί περίπου 60’.

–          «Τα Παραμύθια του Άντερσεν»
Θεατρικό παιχνίδι από την ομάδα Novel Vox
Χώρος διεξαγωγής: Παλαιοί Φούρνοι (πατάρι)
Ώρα έναρξης: 12.00

Τα παραμύθια γιορτάζουν και ανοίγουν τις σελίδες τους για να δημιουργήσουν το πιο μαγικό, ταξιδιάρικο και ονειρικό σκηνικό για τα παιδιά!
Ο γνωστός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μας παρουσιάζει την ζωή του μέσα από τα παραμύθια του, όπως «Το ασχημόπαπο», «Ο μολυβένιος στρατιώτης», «Η Βασίλισσα του Χιονιού», «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» και πολλά άλλα, μεταφέροντας μας σε ένα κόσμο πασπαλισμένο με πολλή νεραϊδόσκονη! Τα παιδιά μέσα από την αφήγηση ζωντανεύουν τους χαρακτήρες των παραμυθιών, μεταμφιέζονται, κινούνται, αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν  μα προπάντων διασκεδάζουν.
*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 11 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

–          «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα
Θεατρική παράσταση από την Ομάδα θεάτρου Δον Κιχώτες
Χώρος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
Ώρα έναρξης: 13.00
Υπάρχουν πολλά παραμύθια. Κι έχουν πολλά ονόματα.Ετούτο το παραμύθι όνομα δεν έχει.
Είναι το παραμύθι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της Γνώσης, της κυρα-Φρόνησης, του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της δειλίας δικαστών Λαγόκαρδων, της πανουργίας αλλά και της ευγένειας. Είναι το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

Η Ομάδα θεάτρου Δον Κιχώτες παρουσιάζει τη δική της μοντέρνα εκδοχή πάνω στο σπουδαίο και κλασικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο αν και γράφτηκε πριν από 110 χρόνια, μοιάζει να περιγράφει τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

Στη χώρα των Μοιρολάτρων βασιλεύει πλέον η ερημιά. Ο βασιλιάς Αστόχαστος και η βασίλισσα Παλάβω νοιάζονται μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή τους. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο και όσοι έμειναν είναι πια διεφθαρμένοι ή συμβιβασμένοι. Το νεαρό βασιλόπουλο, απογοητευμένο και αυτό, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του. Στον δρόμο του όμως συναντάει τη Γνώση και τη Φρόνηση, που καταφέρνουν να του αλλάξουν τη γνώμη, και έτσι μαζί με την αδελφή του Ειρήνη αποφασίζουν να παλέψουν για να ξαναφτιάξουν απ’ την αρχή το κράτος. Μοιάζει αδύνατον, κι όμως εκείνος καταφέρνει να αφυπνίσει κάθε απλό άνθρωπο του λαού. Ένας μικρός ήρωας μεταμορφώνεται σε ένα πλάσμα με γιγάντια ψυχική δύναμη που μέρα με τη μέρα παλεύει την ανομία, τη διαφθορά και τη διάλυση. Έτσι οι Μοιρολάτρες καταφέρνουν το θαύμα. Να φτιάξουν μια καλύτερη χώρα απ’ την αρχή, μονάχα με την αγάπη και τη θέληση για το κοινό καλό.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Χριστόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Έλιο Φοίβος Μπέικο
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας / Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού
Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Σοφία Νικολοπούλου, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Με την υποστήριξη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

*Η παράσταση απευθύνεται οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και διαρκεί περίπου 70’.
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση:
2130109327 (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00-16:00)

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου