Αυτοκριτική, του Θεόφιλου Γιαννόπουλου

Δημοσίευση: 30.06.2015

Ετικέτες

Κατηγορία

 

 

Καλησπέρα σας Κύριε Ποιητά.

Σας συνάντησα τυχαία χτες ν’ απαγγέλλετε τους λογισμούς σας με στόμφο κι επιτηδευμένες παύσεις προς το εκστασιασμένο ακροατήριο, κι ειλικρινά σας ζήλεψα για την υπέροχη σεμνοτυφία σας. Σχεδόν είχα πρόθεση να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στις αμφιβολίες μου, ωστόσο πριν καλά – καλά αποσώσετε το τελευταίο σας κόμπιασμα, εύστοχα αποτραβηχτήκατε στα σκοτεινά να περιμαζέψετε τάχα σκεφτικός τα βαθυστόχαστα δάκρυα σάς..

Θεέ μου… μα μόνο εγώ αντιλήφθηκα το μελάνι που στα χέρια σας στάζει;

Δίπλα σε δάσκαλους καθίσατε να γίνετε σφουγγάρι και κύμα, αρμύρα και αέρας, μα όταν παραμένει βράχος η καρδιά, ούτε να ταξιδέψεις μπορείς, ούτε να νιώσεις. Παραμένεις πέτρα ακίνητη, χρήσιμη μόνο για ντουβάρι.

Αλήθεια, ποιος σας διάλεξε για Ποιητή;

Εσείς είχατε την φαεινή ιδέα;

Κι αν ναι, το κρύβατε τόσο καιρό από ταπεινοσύνη ή από ντροπή;

Επιτρέψτε μου να σας πω πως είστε ανίδεος από γραμματική και σύνταξη, καθώς το μόνο που σας σώζει είναι το εγωιστικό σκοτάδι που τυχαία σας γέννησε. Αρκετά σας ανέχτηκα τόσα χρόνια στη σιωπή να με τυραννάτε με δήθεν πρόσχημα την θλίψη και την έμπνευση, αφού το ξέρω καλά, το αποκούμπι της σκιάς σας ήμουν και μέχρι εκεί με λογαριάζατε. Σπιθαμή παραπέρα.

Πόσες Ψυχές προδώσατε με τις λέξεις σας και πόσες σκέψεις καταράστηκε η σιωπή σας;

Πουλήσατε τα λόγια σας να γίνουνε βιβλίο, να μελετάνε οι Άγνωστοι τα κρυφά μυστικά των ονείρων σας. Μα ποιών ονείρων, που τώρα μόνο η τσέπη σας μπορεί και γεμίζει το νου σας με εγωιστική χαρά επιβεβαίωσης….

Πείτε μου, πόσα απ’ αυτά που γράψατε θέλατε να τα μοιραστείτε πραγματικά;

Ζω για τη στιγμή που θα γονατίσετε κι εσείς με την αίσθηση του ελέους στον Πόνο όπως ακριβώς αναγκάζατε να κάνουν οι στίχοι προσκυνώντας το είδωλο σας.

Παρακαλώ, σφουγγίστε τις ενοχές σας στο μανίκι και όχι στα λευκά χαρτιά, μου προκαλείτε θλίψη.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Είστε σύννεφο που γεννάει ψιχάλες, πιστεύοντας πως από μόνες τους είναι ικανές να γίνουν Θάλασσα. Πλανάστε όμως Κύριε μου. Σας έχουν οικτρά αποκοιμίσει τα χειροκροτήματα, τα βραβεία και οι τιμητικές τελετές. Αν θέλετε ψάξτε δικαιολογίες για την αποτυχία σας στην ανήσυχη φύση του Ποιητή και αν βρείτε Θεό να σας πιστέψει, τότε θα γίνω άπιστος.

Τ’ ορκίζομαι στην έμπνευση που σας έχει «καταβάλει ανηλεώς».

…βάση των πωλήσεων σας πάντα.

Τούτο μόνο κατέχω, πως το ίχνος που θ’ αφήσετε είναι ισανάλογο με την αμετροέπεια σας. Σας συνιστώ λοιπόν πως αν θέλετε να ταξιδέψετε με τις λέξεις, γράψτε αλαζονικά ένα ποίημα για ένα πλοίο, για ένα αεροπλάνο, για ένα αμάξι, για μια βαλίτσα –ουδέποτε για την αγάπη, σας ικετεύω!- και έπειτα αποχωρίστε γαλήνια..

Το σπέρμα της δημιουργίας σας απαιτεί σεβασμό.

Κρατήστε μίας ζωής σιγή επιτέλους…

Δεν γνωρίζω αν είναι χρησιμότερο το ημίμετρο όπως Εσείς απ’ το καθόλου, αλλά αδυνατώ να διανοηθώ πως υπάρχει περίπτωση οι στίχοι να νιώθουν γόνοι εκλεκτοί στα κενά σας δάχτυλα.

Ίσως στο μέλλον.

Με επιφύλαξη βέβαια.

Δοκιμάστε να γίνετε ένα με τα γραφόμενα σας. Σας προκαλώ. Δεν είναι το μελάνι που πληγώνει, μα οι προθέσεις. Με συμπάθεια σας το λέω, μιμούμενος τις ενοχές σας για να με συνηθίσετε. Άλλωστε μια ολάκερη ζωή θα με υπομένετε να σας τριβελίζω το μυαλό, κι η τιμωρία σας θα είναι να ζείτε μ’ ένα χαμόγελο ως πρόλογο κι ένα δάκρυ χλευαστικό εν κατακλείδι…

Με ειλικρινή αγάπη στο μέλλον σας.

Ο Εαυτός σας.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Να είμαι ο γονιός που θα ήθελα να είχα αν γινόμουν πάλι παιδί

Να είμαι ο γονιός που θα ήθελα να είχα αν γινόμουν πάλι παιδί

_ γράφει η Τρισεύγενη Γκοτσίνου -    Ας υποθέσουμε πως βρισκόμαστε σε ένα σεμινάριο ενημέρωσης και στήριξης γονέων. Ο εμψυχωτής μας δείχνει σε ένα κομμάτι χαρτί τρεις απλές και σύντομες προτάσεις καλώντας μας να επιλέξουμε αυτή που χαρακτηρίζει καλύτερα τον τρόπο με...

Ήταν ο Καραγάτσης μισογύνης;

Ήταν ο Καραγάτσης μισογύνης;

_ γράφει ο Ηρακλής Μίγδος - Για άλλη μια φορά οι Έλληνες βρήκαν λόγο για να διχαστούν και να λογομαχήσουν στα social media. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν ο Καραγάτσης. Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο, δεν αναφέρω το όνομα του/της συντάκτη/ριας καθώς δε θέλω να κάνω διαφήμιση....

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ήταν ο Καραγάτσης μισογύνης;

Ήταν ο Καραγάτσης μισογύνης;

_ γράφει ο Ηρακλής Μίγδος - Για άλλη μια φορά οι Έλληνες βρήκαν λόγο για να διχαστούν και να λογομαχήσουν στα social media. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν ο Καραγάτσης. Όλα ξεκίνησαν από ένα άρθρο, δεν αναφέρω το όνομα του/της συντάκτη/ριας καθώς δε θέλω να κάνω διαφήμιση....

Για το “Κατηγορώ” του Ρένου Αποστολίδη

Για το “Κατηγορώ” του Ρένου Αποστολίδη

_ γράφει ο Ηρακλής Μίγδος - Ρένος Αποστολίδης. Το άκουσμα του ονόματος και μόνο διχάζει τους αναγνώστες. Ένας λογοτέχνης, φιλόλογος, ανθολόγος, φιλόσοφος, δημοσιογράφος, κριτικός που έχει τόσους φανατικούς υποστηρικτές όσο και εχθρούς. Εδώ όμως δε θα μιλήσουμε για τον...

Σκέψεις για την 20η ΔΕΒΘ

Σκέψεις για την 20η ΔΕΒΘ

γράφει η Γεωργία Βασιλειάδου Ιστορίες ενός νέου συγγραφέα στην πόλη ή πως ανακαλύπτεις τον χαοτικό κόσμου του βιβλίου. Ας το παραδεχτούμε, είναι εντελώς διαφορετικό να είσαι αναγνώστης, βιβλιόφιλος ή  βιβλιοφάγος και να βρίσκεσαι στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης...

5 σχόλια

5 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  Ξεχωρίζω τις παρακάτω φράσεις που θεωρώ οτι είναι πολύ δυνατές και ηχηρές!

  “Θεέ μου… μα μόνο εγώ αντιλήφθηκα το μελάνι που στα χέρια σας στάζει;”

  “Αν θέλετε ψάξτε δικαιολογίες για την αποτυχία σας στην ανήσυχη φύση του Ποιητή και αν βρείτε Θεό να σας πιστέψει, τότε θα γίνω άπιστος.”

  “Με συμπάθεια σας το λέω, μιμούμενος τις ενοχές σας για να με συνηθίσετε.”

  Πραγματικά το θεωρώ πολύ έξυπνο και εύστοχο το κείμενό σας. Η ειρωνεία από τον ίδιο τον εαυτό, αυτή η αιχμηρή αυτοκριτική είναι εξαιρετική. Και η προτροπή να μη γράφει ουδέποτε για την αγάπη…σκιαγραφεί ακόμα περισσότερο την ταυτότητα αυτών των…”ποιητών”

  Απάντηση
  • Theofilos Giannopoulos

   Σ’ ευχαριστώ πολύ Μάχη μου για την θετική σου ενέργεια! Αυτή την πάλη με το εγώ την συνηθίζω σε κάθε στιγμή της ζωής μου που καλούμαι να πάρω σημαντικές αποφάσεις συμβουλευόμενος το παρελθόν…. Ήταν η πρώτη φορά όμως που αποτύπωσα κάτι τέτοιο στο χαρτί με αφορμή τις σκέψεις μου γύρω από την ποίηση και την ….«ποίηση για την δόξα» και χαίρομαι ειλικρινά για το σχόλιο σου! Κάποιες φορές το να νομίζουμε πως έχουμε καταφέρει κάτι με το να συμβαίνει αυτό στ’ αλήθεια, έχουν χαώδη απόσταση. Άλλωστε η επιβράβευση για τους στόχους μας, είναι θέμα προσωπικό. Όσον αφορά για του λόγου μου, ένα χαμόγελο, μία λάμψη στο πρόσωπο του φίλου συνομιλητή, μια διαφωνία που με τη συζήτηση θα με ταξιδέψει σε νέα μονοπάτια που δε γνώριζα, είναι η πιο μεγάλη επιτυχία. Τι να τα κάνουμε άραγε τα όμορφα λόγια και το χτύπημα στην πλάτη που συνοδεύουν ένα μπράβο; Τα σέβη μου και τα χαμόγελα μου από την Θεσσαλονίκη, να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις με τις εξομολογήσεις σου στο χαρτί εύχομαι Μάχη!

   Απάντηση
 2. Litsa Dimitropoulou

  “Το σπέρμα της δημιουργίας σας απαιτεί σεβασμό.
  Κρατήστε μίας ζωής σιγή επιτέλους…” εγώ κρατώ μεταξύ των άλλων αυτό και πορεύομαι ακόμα πιο αυτοκριτικά!

  Απάντηση
  • Theofilos Giannopoulos

   …είναι γνωρίσματα που λάμπουν στο χαρακτήρα και στις γραφές σου Λίτσα μου, αυτό άλλωστε είναι που σε διακρίνει !! Τις ευχές μου στην Αθήνα μας Ποιήτριά μου!

   Απάντηση
 3. Παναγιώτης Σκοπετέας

  «Αν θέλετε ψάξτε δικαιολογίες για την αποτυχία σας στην ανήσυχη φύση του Ποιητή και αν βρείτε Θεό να σας πιστέψει, τότε θα γίνω άπιστος.»

  Θεόφιλε, ο καλύτερος σταθμός
  σου σε ό, τι έχω διαβάσει
  από σένα μέχρι τώρα !!!!

  Υπέροχο κείμενο!

  Φιλοσοφημένο βαθύτατα …
  και στοχαστικό!

  Καλή δύναμη και
  καλή δημιουργική συνέχεια!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου