βραχύσωμες πτήσεις | παρεκλίνουσες (χαϊκού), του Απόστολου Παλιεράκη

5.01.2018

 

ΑΝΕΛΕΗΤΗ

Δεν χαρίζεται

Στις σαθρές μας γέφυρες

Η καταιγίδα

Τα χαϊκού είναι μικρά ποιήματα των τριών στίχων. Στην αρχική τους μορφή είχαν 5 μετά 7 και τέλος πάλι 5 συλλαβές. Θα μπορούσε κανείς να πει πως μέσα στην απλότητά τους και την απόλυτη αφαιρετικότητα που τα διακρίνει, συμπυκνώνουν τόσο πολύ τις σκέψεις του δημιουργού τους που είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να φτάσει σε πιο απλή ή πιο λιτή μορφή. Δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως πολλά από τα μικρά αυτά ποιήματα αποτελούν πηγή σοφίας!

Ο Απόστολος Παλιεράκης με τη συλλογή «βραχύσωμες πτήσεις | παρεκλίνουσες (χαϊκού)» από τις εκδόσεις Μανδραγόρας έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα με τρόπο εντελώς και φυσικά ανεπιτήδευτο, κάτι που δίνει στα ποιήματά του ιδιαίτερα μεγάλη αξία. Τα νοήματα που προκύπτουν από τη μελέτη του βιβλίου είναι ποικίλα, όλα όμως περιστρέφονται γύρω από τον Άνθρωπο, άλλοτε με διάθεση σαρκαστική, άλλοτε βαθιά φιλοσοφική, κάποιες στιγμές καταλογίζει ευθύνες κι άλλοτε ρίχνει το βλέμμα του στην κοινωνία και τα κακώς κείμενα που αυτή φέρνει μαζί της, πάντοτε όμως σέβεται τον αναγνώστη του και δεν τον παρασέρνει σε ανούσιες εξάρσεις, η πένα του πάντοτε παραμένει ταπεινή και το μελάνι της είναι βουτηγμένο στην εμπειρία του αλλά και στη θεώρηση της ζωής που ο ίδιος έχει βιώσει.

 

ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Στους εαυτούς μας

Αν μεταμφιεστούμε

Θα μας γνωρίσουν;

 

Με περισσότερα από σαράντα χαϊκού, η θεματολογία είναι πλούσια και το να προσπαθήσει κανείς στον περιορισμένο χώρο μιας παρουσίασης να σταχυολογήσει κάποια από αυτά, θα ήταν τουλάχιστον άδικο τόσο για τον ίδιο τον ποιητή όσο και για το έργο του. Ο Απόστολος Παλιεράκης είναι βαθιά στοχαστικός και προβληματίζει. Στεκόμαστε για μια στιγμή στο χαϊκού «ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ»

 

ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Άμοιροι πλέον;

Και άμοιροι ευθυνών;

Πώς το δέχεσαι;

και βλέπουμε τη σύνδεση με την ποίηση του Κώστα Βάρναλη (Οι μοιραίοι) την οποία όμως έχει το θάρρος και το σθένος να την προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Τολμά και ρωτά: Άμοιροι ευθυνών; Πώς το δέχεσαι; Ρωτά τον εαυτό του πρωτίστως και στη συνέχεια τον αναγνώστη, τον οποίο θέτει προ των (όποιων αναλογικά) ευθυνών φέρει για την πορεία της ιστορίας και την κατάληξή της στο σήμερα.

Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε πάρα πολύ στο βαθύτερο νόημα όλων των σκέψεων του Απόστολου Παλιεράκη αλλά δεν είναι ίσως δόκιμο καθόσον ο αναγνώστης του βιβλίου του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της παρθένας ανάγνωσης βγάζοντας ο ίδιος τα συμπεράσματά του, μέσα από τη δική του ξεχωριστή συλλογιστική. Στο σημείο αυτό δε θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως το εξώφυλλο του βιβλίου δένει αρμονικότατα με το περιεχόμενό του και προϊδεάζει όποιον το πιάσει στα χέρια του για το τι πρέπει να περιμένει.

Εκείνο που οφείλουμε να τονίσουμε είναι το γεγονός πως ο ποιητής πραγματικά έχει δώσει ένα εξαιρετικό δείγμα της γραφής του το οποίο εμείς οι αναγνώστες οφείλουμε να μελετήσουμε με μεγάλη προσοχή. Ο ποιητής είναι πράγματι εξαίσιος, μας καθήλωσε κυριολεκτικά, γι’ αυτό και κλείνοντας τούτες τις σκέψεις μας θα θέλαμε να του απευθύνουμε το ίδιο του το ποίημα:

 

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ

Να εκτιμηθεί

Ερώτησα αφελώς

Πώς δεν ζητούσε;

 

 

Ακολουθήστε μας!

Οδηγός ιστοσελίδας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Μια ευτυχισμένη ζωή, της Lisa Kleypas

Μια ευτυχισμένη ζωή, της Lisa Kleypas

Στο τρίτο βιβλίο με τις περιπέτειες της οικογένειας Τράβις, «Μια ευτυχισμένη ζωή», η Lisa Kleypas αφηγείται την ιστορία του Τζακ, μεσαίου γιου του μεγιστάνα Τσέρτσιλ Τράβις, και της Έλλα Βάρνερ. Η Έλλα προέρχεται από μια προβληματική οικογένεια, από την οποία έχει εν...

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας, της Πένυς Παπαδάκη

Χωρίς δίχτυ ασφαλείας, της Πένυς Παπαδάκη

Νομίζω ότι ανακάλυψα άλλη μια συγγραφέα που θα λατρέψω κι ανυπομονώ να διαβάσω κι άλλα βιβλία της! Αν ξεκινάω να διαβάζω ένα βιβλίο κι αρχίζω να υπογραμμίζω ωραία αποσπάσματα, καταλαβαίνω ότι έχω ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, οπότε κάθομαι πιο αναπαυτικά κι αρχίζω την...

Μπερδέματα στο Αιγαίου (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #10), των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση

Μπερδέματα στο Αιγαίου (Ένα μυστήριο για τον Μπούφο #10), των Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση...

2 σχόλια

2 Σχόλια

  1. Απόστολος Παλιεράκης

    Υποδέχομαι με βαθιά συγκίνηση την ανάγνωσή ενός εξαιρετικά ευαίσθητου δημιουργού και με, από βαθέων, ευχαριστώ!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου