Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – Ο επίλογος

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (6 μαρτίου 1927 – 17 Απριλίου 2014) έγραψε εχτές το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του. Ο σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος το 1982 με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, θεωρείται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του «μαγικού ρεαλισμού».Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του […]

logo_black

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (6 μαρτίου 1927 – 17 Απριλίου 2014) έγραψε εχτές το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του. Ο σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας, βραβευμένος το 1982 με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, θεωρείται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του «μαγικού ρεαλισμού».
Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, «Η Τρίτη Παραίτηση». Το 1948 μετακόμισε στην στην Ινδία και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο του χάρισε μεγάλη διασημότητα και τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας. Τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με τον καρκίνο των λεμφαδένων.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ο Μάρκες τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο περιεκτικό κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου»

''Όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν τρεις ζωές: τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική'', έγραφε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. 'Ένα ψέμα είναι πιο βολικό από την αμφιβολία, πιο χρήσιμο από την αγάπη και πιο ανθεκτικό από την αλήθεια'' και ''Βυθίστηκα στη ρομαντική λογοτεχνία, που είχα αποκηρύξει όταν η μητέρα μου θέλησε να μου την επιβάλει με το ζόρι, και από αυτή συνειδητοποίησα πως η ακατανίκητη δύναμη που κάνει τη Γη να γυρίζει δεν είναι οι ευτυχισμένοι έρωτες, αλλά όσοι συναντούν εμπόδια'', είναι επίσης ρήσεις που αποδίδονται στον ίδιο.

Λίγα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία φέρνουν άξια τον τίτλο "τοιχογραφία" μιας εποχής, ενός λαού, μιας συγκλονιστικής συλλογικής εμπειρίας, και η κατάχρηση του όρου θα μας έκανε πολύ διστακτικούς να τον χρησιμοποιήσουμε αν δεν επρόκειτο για ένα σημαδιακό έργο, όπως αναμφισβήτητα είναι το Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τοιχογραφία πράγματι της μοίρας όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα, πιασμένη σε φοβερό δόκανο, να βρει μια διέξοδο. Την αγωνία και το σισύφειο χαρακτήρα αυτής της πάλης δίνει ο Μάρκες με αξεπέραστη λογοτεχνική μαεστρία, περιγράφοντας την τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα."
Βασίλης Φίλιας - Οκτώβρης 1979

0 Σχόλια