Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση.

- 26.10.2018 -

Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Τμήμα Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών
Φιλοσοφική Σχολή
Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρώμη, 26 Οκτωβρίου 2018

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza οργανώνει Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών με θέμα H ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Μια ευρωπαϊκή περίπτωση. Αφορμή για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στάθηκε η συνταξιοδότηση της κας Paola Maria Minucci, υπεύθυνης καθηγήτριας της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza από το 2006 έως το 2016, η οποία αφιέρωσε τη μακρόχρονη ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στη μελέτη και στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ενώ με το σημαντικό κριτικό και μεταφραστικό της έργο έφερε σε επαφή το ιταλόφωνο κοινό με τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους του 20ού αιώνα, όπως τον Κ. Π. Καβάφη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Μίλτο Σαχτούρη, την Κική Δημουλά, τον Κώστα Ταχτσή κ.ά.

Δεδομένων των επιστημονικών ενδιαφερόντων της τιμώμενης καθηγήτριας, η ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα θα βρεθεί στο κέντρο του επιστημονικού προβληματισμού. Στόχος του συνεδρίου είναι να ερευνήσει την ελληνική λογοτεχνία της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου ως μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, προσφέροντας νέες προσεγγίσεις, αλλά και αναδεικνύοντας λιγότερο γνωστές πτυχές του 20ού αιώνα, μέσα και από μια διεπιστημονική προοπτική.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Νοεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Organi Collegiali του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza (Piazzale Aldo Moro 5). Θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της υπόλοιπης Ευρώπης και της Αμερικής.

Η επιστημονική συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Την ολόθερμη στήριξή τους στο Συνέδριο παρέχουν η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ιταλία, κα Τασία Αθανασίου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιταλία, κ. Τάσος Τζιώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου
της Ρώμης Sapienza, prof. Eugenio Gaudio, το Τμήμα Αμερικανικών, Ευρωπαϊκών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, η Ιταλική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, η Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου και οι Εκδόσεις Bulzoni.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου