To δώρο της παπλωματούς, του Τζεφ Μπριμπό

23.12.2017

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, δε θα μπορούσαμε να μην προτείνουμε ένα παραμύθι με τα όλα του. Ένα παραμύθι σαν αυτά που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ένα παραμύθι με εικονογράφηση μαγική. «Το δώρο της παπλωματούς» του Τζεφ Μπριμπό, σε εικονογράφηση της Γκέιλ ντε Μάρκεν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα κι απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών. Μετρήστε βραβεία: Βραβείο PW Off-the-Cuff (Cuffie): Καλύτερο Εικονογραφημένο Βιβλίο της Χρονιάς, ALA Notable Social Studies Trade Book for Young People, Silver Honor για βιβλίο επιλογής Γονιών, Book Sense για Παιδικό Βιβλίο της Χρονιάς, Βραβείο Ανεξάρτητων Εκδοτών Midwest- Καλύτερο Παιδικό Βιβλίο.

Μια παπλωματού με «μαγικά δάχτυλα» φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου, όμως δεν τα πουλάει. Τα χαρίζει στους φτωχούς. Ένας βασιλιάς, έχει μαζέψει χιλιάδες δώρα στο παλάτι του κι όλο θέλει κι άλλα γιατί κανένα δεν τον ευχαριστεί, κανένα δεν τον κάνει να χαμογελάει πραγματικά. Έτσι, ζητάει από την παπλωματού να του φτιάξει ένα πάπλωμα. Όμως… η παπλωματού δίνει μόνο στους φτωχούς. Δέχεται να του το φτιάξει, με έναν όμως όρο. Για κάθε αντικείμενο από το παλάτι του που θα δωρίζει στους φτωχούς, αυτή θα προσθέτει κι ένα κομμάτι στο πάπλωμα. Κι όταν πια θα έχει δωρίσει τα πάντα μέσα στο παλάτι του, θα έχει το πάπλωμα που ζητάει. Θα δεχτεί άραγε ο βασιλιάς;

Η πραγματική έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς γίνεται πράξη μέσα από αυτό το παραμύθι. Λέξεις κι εικόνες μπλέκονται μεταξύ τους κι είναι λες και βρισκόμαστε στο μακρινό αυτό βασίλειο και γινόμαστε ένα μικρό κομμάτι από το «μαγικό» πάπλωμα που ζεσταίνει όσους το έχουν ανάγκη. Ίσως, αν όλοι σκεφτόμασταν έτσι, ο κόσμος μας να ήταν λίγο καλύτερος. Τα παιδιά πάντως, σίγουρα το ξέρουν. Καιρός να το μάθουμε κι εμείς.

Προτεινόμενες δραστηριότητες

Μετά το διάβασμα του βιβλίου, συζητάμε για τα συναισθήματα των ηρώων και τι σκέφτονταν. Τι μπορεί να αισθανόταν η παπλωματού; Τι αισθανόταν ο βασιλιάς; Στο τέλος, άλλαξε το συναίσθημα του βασιλιά; Με ποιον τρόπο; Είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί πόσο όμορφα νιώθουμε όταν προσφέρουμε κάτι χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Αφού το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε τι θα προσφέραμε εμείς σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Κάνουμε μια λίστα, ίσως και μια ζωγραφιά με το παιδί και μαζί αποφασίζουμε που θα τα δώσουμε.

Φτιάχνουμε κι εμείς το πάπλωμα της παπλωματούς! Σε ένα μεγάλο κομμάτι πανί, κολλάμε πάνω κομμάτια από άλλα υφάσματα, κάνσον, γκοφρέ, βελουτέ ή ζωγραφίζουμε σε χαρτί Α4, όπως μπορούμε, τα διάφορα μοτίβα από το πάπλωμα. Τα κόβουμε και τα κολλάμε κι αυτά πάνω. Δεν μας νοιάζει να είναι μια πιστή αντιγραφή αλλά κάτι δημιουργικό και πολύχρωμο που θα μας «δέσει» σαν ομάδα ( είτε τάξη είναι αυτή, είτε οικογένεια!).

Παίζουμε κυνήγι θησαυρού με τα κομμάτια από το πάπλωμα (υπάρχουν όλα τα κομμάτια-μοτίβα στην πρώτη και στην τελευταία σελίδα του βιβλίου). Τα εκτυπώνουμε και τα κρύβουμε σε διάφορα σημεία του χώρου, μαζί με εικόνες που δεν έχουν σχέση με τα μοτίβα αυτά, ώστε να γίνει το παιχνίδι πιο δύσκολο. Τα παιδιά πρέπει να βρουν όσα περισσότερα σωστά κομμάτια μπορούν, πριν σταματήσει η μουσική. Όταν τα βρούμε, τα προσθέτουμε κι αυτά στο πάπλωμά μας, που αναφέραμε παραπάνω.

 

 

Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια νάνων. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει  με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου