Είμαστε ακόμα εδώ – Δημήτρης Γιατρέλλης

29.06.2014

 

 

Το βιβλίο του Δημήτρη Γιατρέλλη 'Είμαστε ακόμα εδώ' από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, αν έπρεπε κάποιος να το περιγράψει με λίγες μόνο λέξεις, είναι πιθανόν να έλεγε πως πρόκειται για μια ασυνήθιστη ιστορία, συνηθισμένων ανθρώπων, με ασυνήθιστη όμως εξέλιξη! Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας παίρνουν σάρκα και οστά και γίνονται πρωταγωνιστές σε μια ιστορία από εκείνες που η μοίρα καμιά φορά επιλέγει να παίξει κι ως θεατής απολαμβάνει την εξέλιξη κρυφογελώντας. Μια γυναίκα και δυο άντρες, παλιοί συμμαθητές, συναντώνται μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα της κρίσης, ο καθένας κουβαλώντας στην πλάτη τη δική του ιστορία. Με φόντο την αριστερή ιδεολογία που φτάνει ενίοτε στα άκρα, τρομοκράτες κι αστυνόμοι συγκρούονται σε ένα παιχνίδι χαρακτήρων που αναδύονται αβίαστα κι εξόχως περιγραφικά από την πένα του συγγραφέα. Και στο βάθος όλων αυτών ο ανεκπλήρωτος έρωτας και το αβίωτο πάθος που καταλαμβάνοντας την πρώτη γραμμή στο συνειδητό αλλά και το υποσυνείδητο των πρωταγωνιστών, οδηγεί τις εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Γιατρέλλης έχει φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Την έχει διανθίσει με στοιχεία ρεαλιστικά αλλά χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη ενώ ταυτόχρονα φροντίζει με επιμέλεια να συμπεριλάβει μια ολόκληρη πολιτική ιδεολογία με εξαιρετικό και ανάγλυφο τρόπο. Η ατμόσφαιρα της εποχής της κρίσης που διανύουμε αποτελεί το κάδρο της ιστορίας μέσα στην οποία διαδραματίζονται όλα τα γεγονότα. Ο συγγραφέας όμως, έχει καταφέρει κυρίως να σκιαγραφήσει τον σύγχρονο άνθρωπο, το σύγχρονο Έλληνα, χωρίς περιστροφές ή εξωραϊσμούς, κι αυτό είναι ίσως το δυνατότερο σημείο του μυθιστορήματος.

Από τη σκοπιά του ο αναγνώστης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εγκλωβιστεί στην ιστορία θέλοντας με κάθε τρόπο να φτάσει στο φινάλε. Η δράση και η εξέλιξη γίνεται με το ρυθμό που πρέπει ενώ κάθε κεφάλαιό της αφήνει μια υπόσχεση για το επόμενο, πότε καλή και πότε όχι. Η αγωνία είναι διάχυτη παντού και η ανησυχία για τους πρωταγωνιστές είναι καθηλωτική. Το βιβλίο ‘Είμαστε ακόμα εδώ’ αξίζει να διαβαστεί από όλους αλλά κυρίως από τους αναγνώστες εκείνους που ψάχνουν τις λεπτομέρειες πίσω από τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών. Δε θα ήταν υπερβολή αν κανείς το χαρακτηρίσει ως ένα από τα ωραιότερα βιβλία της χρονιάς!

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου