Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

14.04.2014

 

Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας του Λιούις Κάρολ που κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865.

Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, η Αλίκη, μετά την πτώση της στη λαγότρυπα, κινείται σε ένα κόσμο όπου οι καθιερωμένες αντιλήψεις της καθημερινότητας ανατρέπονται, ενώ κοινωνικοί θεσμοί και πρακτικές γίνονται στόχοι χλευασμού. Μεταξύ των πολυάριθμων γρίφων που περιγράφονται στο έργο, το πρόβλημα της ταυτότητας αποτελεί για την Αλίκη ένα από τα κεντρικά ερωτήματα.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά, από τον οίκο MacMillan & Co, με τον τίτλο Alice΄s Adventures in Wonderland τον Ιούλιο του 1865 ενώ την εικονογράφησή του ανέλαβε ο Σερ Τζον Τένιελ. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων γνώρισε πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά έργα.

Πολλοί νεότεροι συγγραφείς προσπάθησαν να μιμηθούν τον τρόπο γραφής αλλά κυρίως τη φαντασία πάνω στην οποία γράφτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο Κάρολ σε μια έμπνευση της στιγμής προκειμένου να διασκεδάσει τις τρεις κόρες του πρύτανη του κολεγίου του Christ Church σε μια προγραμματισμένη εκδρομή που πραγματοποίησε, επινόησε και διηγήθηκε της συγκεκριμένη ιστορία στα κορίτσια, χωρίς να φανταστεί ποτέ την εξέλιξη αλλά κυρίως την επίδραση που θα είχε χρόνια αργότερα.

Συμβουλή: Οι μεγαλύτερες εμπνεύσεις έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις. Όταν σου χτυπήσουν την πόρτα, καλωσόρισέ τες, με αγάπη, εκείνες ξέρουν να στο ανταποδώσουν, σαν μυστική συνταγή, ξεκλειδώνοντας τη φαντασία σου. Άφησέ τες να σε ταξιδέψουν σε ονειρεμένα μονοπάτια και δεν θα χάσεις…

 

γράφει η Μαριάννα Τεγογιάννη

 

(πηγές εικόνων 1, 2)

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Δήμος Χλωπτσιούδης

    Σημειώνω μόνο το πικρόχολο κουτσομπολιό της εποχής που ήθελε την ανήλικη Αλίκη (σύμβολο της κόρης του πρύτανη) ερωμένη του δημιουργού…

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου