τοβιβλίο.net

Select Page

Η Αναστασία Κιλάρογλου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η Αναστασία Κιλάρογλου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Με τα έργα της μας ταξιδεύει σε σημαντικές σελίδες της ιστορίας, που άλλαξαν τις ζωές κάποιων ανθρώπων!

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;

Είμαστε παλιοί γνώριμοι, όταν αποτύπωνα πάνω στο χαρτί σκέψεις, επιθυμίες, εξομολογήσεις, στίχους σε κουπλέ και ρεφραίν. Και οι δύο πιστεύω επιζητούσαμε να γίνει αυτή η συνάντηση. Εγώ το καλλιέργησα στο μυαλό μου και εκείνη μου έδινε, λέξη προς λέξη, την ώθηση στο να γεμίζω λευκές σελίδες περιγράφοντας ένα τοπίο, μια συγκινησιακή φόρτιση, αισθήματα και συναισθήματα να συγκρούονται, έρωτες να σμίγουν και έρωτες να χωρίζουν ανθρώπους.

Δεν θα έλεγα πως έχει κόστος, γιατί όταν αγαπάς κάτι, θέλεις να το καμαρώσεις ολοκληρωμένο, θέλεις να το δεις να τελειοποιείται, να παίρνει την μορφή του βιβλίου και να αγαπιέται από τον κόσμο. Η σχέση με την γραφή είναι σαν την ερωτική σχέση, απαιτεί θυσίες. Κλέβεις χρόνο από τους δικούς σου ανθρώπους, από την ηρεμία σου, χάνεις τον ύπνο σου, τους φίλους σου, τις ώρες σου αναζητώντας πληροφορίες σε βιβλιοθήκες. Θέλει την παρουσίαση σου εκεί, στα ραντεβού σας. Αν την αφήσεις σε αφήνει και αυτή.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Η αναβολή στην αναζήτηση, δηλαδή η μετάθεση μιας έρευνας για το μέλλον. Όταν δεν έχω στοιχεία από εποχές που δεν έζησα, όταν δεν έχω γνώση πως κινούνταν οι άνθρωποι και πως εξελίσσονταν τα γεγονότα εκείνη την συγκεκριμένη εποχή, απαιτείται έρευνα. Όταν αυτή η έρευνα αναβάλλεται συχνά, τότε δυσκολεύει την γραφή μου.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφω σημαίνει δημιουργώ, χτίζω, φτιάχνω από το μηδέν έναν κόσμο, χρησιμοποιώντας υλικά και από τις πέντε αισθήσεις μου. Αδειάζω το μυαλό μου, ανοίγω την καρδιά μου, περιγράφω ότι έχουν δει τα μάτια μου, ακούσματα, ήχους, αγγίγματα, όλα γράφονται επάνω σε χαρτί για να γίνουν ιστορία. Γράφω σημαίνει εκτονώνομαι, κλαίω και γελάω, χαίρομαι αγωνιώ για τους ήρωές μου, που παρ’ ότι είναι δημιουργήματά μου, με εκπλήσσουν πάντα. Όμως τους βάζω στην θέση τους όταν πρέπει και τους επιβραβεύω επίσης, τους εξελίσσω και τους αφήνω στάσιμους ανάλογα με την πορεία που τους δίνω να ακολουθήσουν.

  

[…]

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Έρευνα

Ημερολόγιο 2019

Εγγραφείτε στο newsletter

Ενημέρωση μόνο για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς

Οδηγός ιστοσελίδας

Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος