Η Απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι, του Γίργκεν Μπανσέρους

3.06.2018

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ντετέκτιβ Κλουζ», ο Γίργκεν Μπανσέρους, έρχεται να μας συγκλονίσει με ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βιβλίο «Η Απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραϊμι» είναι μια νέα κυκλοφορία για παιδιά 10+.

Ο Γιάκομπ είναι ένα 11χρονο αγόρι που ξέρει απ’ έξω όλους τους αριθμούς και τα νούμερα σχετικά με τις επιδόσεις των αθλητών στο στίβο. Είναι ένας «τρελάρας» όπως τον αποκαλούν οι συμμαθητές του. Στην τάξη του έρχεται ένα νέο κορίτσι, η Φατίμα, που κατάγεται από την Αλγερία. Φοράει μακρύ φουστάνι και μαντίλι στο κεφάλι και κάθεται στο ίδιο θρανίο με τον Γιάκομπ. Αν και η Φατίμα δεν του μιλάει πολύ, ούτε καν τον κοιτάει, τα πράγματα βαίνουν ομαλά. Ώσπου βλέπει τη Φατίμα να τρέχει στο δρόμο. Δεν πιστεύει στα μάτια του. Τρέχει πιο γρήγορα κι από τον Γιαν, που είναι ο καλύτερος στο τρέξιμο στην τάξη. Ο Γιάκομπ θα βαλθεί να την προπονήσει και να τη βοηθήσει να φτάσει ψηλά. Όλα ανατρέπονται όταν οι γιατροί θα διαγνώσουν στον 11χρονο ήρωα μια κύστη στο κεφάλι. Πρέπει να χειρουργηθεί, αλλά ο Γιάκομπ δεν το βάζει κάτω και θέλει να προπονήσει τη Φατίμα για τους αγώνες του δάσους. Θα τα καταφέρει; Θα σταματήσουν τον Γιαν από το να τους ενοχλέι; Θα πάει ο Γιάκομπ  κόντρα στην οικογένεια της Φατίμα που πιστεύει ότι οι γυναίκες δε πρέπει να τρέχουν στα στάδια; Θα πείσει τον παππού της να την αφήσει και προπάντων θα τα καταφέρει η Φατίμα να πάρει μέρος και να κερδίσει;

Μετανάστευση, σχολικός εκφοβισμός, φιλία και ρατσισμός είναι μερικά από τα θέματα που θίγει αυτό το βιβλίο. Με την απίστευτα δομημένη γραφή του Γίργκεν Μπανσέρους, παρασύρεσαι και καταλαβαίνεις πως με τη δύναμη της θέλησης όλα είναι δυνατά, ακόμα κι αν όλα στη ζωή σου ανατραπούν. Το τέλος είναι άκρως ρεαλιστικό, μιας και μας υπενθιμίζει πως όλα στη ζωή δεν είναι ρόδινα και πως παρόλο που ζούμε σε μια πιο σύγχρονη εποχή, τα κορίτσια δεν έχουν σε όλες τις θρησκείες τα ίδια δικαιώματα με τα αγόρια.

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, μπορούμε να αναζητήσουμε παρέα με το παιδί μας, ιστορίες πραγματικές γυναικών που παρά τις αντιρρήσεις του περιβάλλοντός τους ή της θρησκείας τους κατάφεραν να κάνουν κάτι. Μπορούμε να εκτυπώσουμε φωτογραφίες και εικόνες και να συνθέσουμε ένα βιβλίο με όλες τις αξιοσημείωτες ιστορίες που μαζέψαμε.
  • Ύστερα μπορούμε να γράψουμε ένα τραγούδι εμπνεόμενοι από την ιστορία μιας γυναίκας.

Δραστηριότητες για το σχολείο

  • Πριν την ανάγνωση παρουσιάζουμε στα παιδιά εικόνες από γυναίκες που φορούν μαντίλες. Καλούμε να μας πουν σε τι πιστεύουν ότι διαφέρουν από εμάς κι αν διαφέρουν στην πραγματικότητα. Σημειώνουμε τις απόψεις τους σε φανερό σημείο.
  • Διαβάζουμε το βιβλίο και χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες. Κάθε ομάδα κάνει ένα ομαδικό πρότζεκτ βασισμένο στο βιβλίο. Μια ομάδα αναζητά πληροφορίες για τη θρησκέια της Φατιμά, άλλη αναζητά γυναίκες που παρά τις απαγορεύσεις της θρησκείας τους κατάφεραν να πετύχουν το ακατόρθωτο, άλλη μπορεί να ασχοληθεί με τον στίβο και την ιστορία των γυναικών σε αυτό το άθλημα.
  • Παρουσιάζουν τα πρότζεκτ τους και συζητούμε πάνω σε αυτά.
  • Τέλος, βάζουμε μουσική χαμηλόφωνα και αφήνουμε τους μαθητές να εμπνευστούν είτε από το βιβλίο, είτε από μια πραγματική ιστορία που άκουσαν από τα πρότζεκτ και να γράψουν μια ιστορία ή ένα ποίημα.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου