Η Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

 

Μέσα από τα έργα της προσπαθεί να δώσει στα παιδιά, στους γονείς και παιδαγωγούς “μαθήματα ζωής”!

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Τα σχόλια έγκριτων συγγραφέων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, όταν διάβασαν κάποια πρωτόλειά μου. Νομίζω πως αν εκείνοι δεν με είχαν παρακινήσει, εγώ δε θα σκεφτόμουν ποτέ να τραβήξω αυτόν τον δρόμο. Τους οφείλω, πράγματι, πολλά.

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

«Κρίνω πως αυτό που σκέφτηκα και που μου φάνηκε καλό, αξίζει να το μοιραστώ με τους αναγνώστες». Αυτό σημαίνει για μένα «γράφω».

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Συγγραφείς, με την ευρεία έννοια της λέξης, είμαστε εν δυνάμει όλοι. Αν μιλάμε όμως για εκείνους που ασχολούνται με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, θα έλεγα πως είναι ένας συνδυασμός έμφυτης ικανότητας και σκληρής δουλειάς. Πιο απόλυτη σε αυτή τη θέση μου θα ήμουν με όσους από εμάς γράφουμε βιβλία για παιδιά, αφού θεωρώ αναγκαίο πως, εκτός από το ταλέντο που πιθανόν έχουμε, πρέπει να διαθέτουμε πρόσθετες επίσης γνώσεις Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, μιας και το αναγνωστικό κοινό μας έχει πολλές ιδιαιτερότητες λόγω ηλικίας. Αυτές τις γνώσεις όμως δεν τις έχεις εγγενώς, τις αποκτάς.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με τα βιβλία σας;

Η συγγραφή βιβλίων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά διεκδικεί πλέον το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας μου και προέκυψε από την αγάπη μου γι’ αυτά, από την έγνοια μου να πιστέψουν στον εαυτό τους και από τη βαθιά πεποίθησή μου πως ο κ ό σ μ ο ς μας μπορεί να γίνει κ ό σ μ η μ α. Έτσι, οι ήρωες των ιστοριών μου προσπαθούν, με το δικό τους τρόπο κάθε φορά, να θρέψουν στην ψυχούλα των παιδιών τα δέντρα της αγάπης για ανθρώπους και ζώα, της φιλίας, του σεβασμού της ιδιαιτερότητας του άλλου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτελούς προσφοράς και της φροντίδας για το περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να ξεχνούν να προβάλουν μια μεγάλη, διαχρονική αλήθεια: πως την αληθινή χαρά της ζωής τη βρίσκει κανείς στα απλά καθημερινά πράγματα. Οι ήρωες στις ιστορίες μου, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, ανήκουν στο ζωικό βασίλειο. Κάνω συνειδητά την επιλογή, αφού οι «εμπλεκόμενοι» της υπόθεσης μπορούν να δρουν, να αντιδρούν, να βιώνουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα, όπως ακριβώς και οι αναγνώστες, μέσα σε ουδέτερο και προστατευμένο περιβάλλον, ανώνυμα και ανώδυνα.

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά είναι απαιτητικοί αναγνώστες. Έτσι, για τη δημιουργία του μυθοπλαστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο επιλέγεις ως συγγραφέας να εντάξεις την ιστορία σου, οφείλεις να λάβεις υπόψη σου την εξελικτική ψυχολογία, κοινωνικές παραμέτρους, την ψυχοσύνθεση των παιδιών, όπως ανέφερα και παραπάνω. Πρέπει ακόμα να μπορείς, τηρουμένων των αναλογιών, να ξαναγίνεις παιδί και να δεις με τη ματιά του αυτό που γράφεις, πρέπει επίσης να «κατεβάσεις» το λεξιλόγιό σου στα μέτρα του με συνώνυμα που έχουν το σημασιολογικό περιεχόμενο και το εννοιολογικό δυναμικό που θέλεις. Αυτές είναι δύσκολες λειτουργίες κι αν δε δουλέψεις το κείμενο ξανά και ξανά, έχοντας όλα αυτά υπόψη σου, τα παιδιά βρίσκουν τελικά αδιάφορο το βιβλίο σου και δε διστάζουν να δηλώσουν απερίφραστα το «δε μου άρεσε» με την ειλικρίνεια που τα διακρίνει. Όταν όμως τα σεβαστείς ως προσωπικότητες, σκύψεις στα μικροπροβλήματά τους, που στα δικά τους όμως μάτια φαντάζουν αξεπέραστα, όταν τα απενοχοποιήσεις μέσω των ηρώων σου, εισπράττεις τον ενθουσιασμό τους και την αίσθηση ότι το βιβλίο, γενικά το βιβλίο, τα κέρδισε.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

«Και αυτό θα περάσει».

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Όταν εκτιμήσω πως δεν υπάρχει λόγος πια να κουράζω τις λέξεις, όταν δηλαδή κρίνω πως δεν έχω κάτι αξιόλογο να πω και, ως εκ τούτου, να το μοιραστώ. Ή, όταν διαπίστωνα πως αυτά που γράφω δεν έχουν απήχηση στο κοινό στο οποίο απευθύνονται. Έτσι συνεχίζω «για όσο με αντέχει το σκοινί».

 

Γράφετε κάποιο νέο βιβλίο;

Τον προηγούμενο μήνα τελείωσα τρεις ακόμα ιστορίες για τη σειρά που τόσο έχει αγαπηθεί «Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη». Αυτή τη στιγμή κάνουμε με τους συνεργάτες του εκδοτικού Σαββάλας τις τελευταίες διορθώσεις του πρώτου μυθιστορήματός μου για ενηλίκους. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές που «κεντιέται» με φόντο πραγματικά γεγονότα και επιχειρεί οδοιπορικό στον ψυχισμό των ανθρώπων που εμπλέκονται. Ο αναγνώστης δοκιμάζει εκπλήξεις, έρχεται αντιμέτωπος με διλήμματα που συγκλονίζουν, οδηγείται σε ενδοσκόπηση μετά από προβληματισμό. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου ελπίζω να κυκλοφορήσει.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

Έργα της συγγραφέως:

Βιβλία που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη (Σαββάλας)

27 τίτλοι

 

Μαθήματα ζωής (Σαββάλας)

6 τίτλοι

 

Μικρές ιστορίες (Σαββάλας)

3 τίτλοι

 

Βιβλία που ξεκλειδώνουν τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών (Σαββάλας)

8 τίτλοι

 

Βιβλία που ενθαρρύνουν το παιδί να νικήσει τους φόβους του (Σαββάλας)

3 τίτλοι

 

Το παλιό σχολειό (Σαββάλας)

 

Λέξεις και φράσεις με… ιστορία (Σαββάλας)

 

Σκανταλιάρηδες πιτσιρικάδες (Σαββάλας)

 

Μύθοι, ιστορίες, παραμύθια, παροιμίες με ζώα (Σαββάλας)

 

Μύθοι, ιστορίες, παραμύθια, παροιμίες με φίλους φτερωτούς (Σαββάλας)

 

Σκυλί από τζάκι (Διάπλαση)

 

Ο τζίντζιρας, ο μίντζιρας και το παράπονό του (Διάπλαση)

 

Γίνε… ξεφτέρι! (Διάπλαση)

 

Γιατί το λέμε έτσι (Ωρίων)

 

Σεπτέμβριος (Ωρίων)

 

Οκτώβριος (Ωρίων)

 

Νοέμβριος (Ωρίων)

Η Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε επί σειρά ετών στη δημόσια εκπαίδευση, είναι συγγραφέας πάνω από εξήντα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και λαογραφικών μελετών, αρθρογραφεί σε παιδαγωγικά περιοδικά, συμμετέχει εθελοντικά σε οργανώσεις για την προαγωγή της λογοτεχνίας, είναι ενεργό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων. Έχει ενταχθεί στο Μητρώο Επιμορφωτών του Προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των Μαθητών» και έχει αναλάβει επιμορφωτικό έργο σε ημερίδες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Δεκεμβρίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Δεκεμβρίου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Αγάθη Προδρόμου: “Τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν με τον δικό τους τρόπο τη σημαντικότητα της ισότητας και της δικαιοσύνης”

Αγάθη Προδρόμου: “Τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν με τον δικό τους τρόπο τη σημαντικότητα της ισότητας και της δικαιοσύνης”

- Συνέντευξη της Αγάθης Προδρόμου στην Κατερίνα Σιδέρη - Αγάθη, πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου; Αρκετός κόσμος πιστεύει πως η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου είναι σχετικά απλή γιατί συνήθως τα παιδικά βιβλία είναι πιο μικρά από τα βιβλία για...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου