Η Ελένη Μπετεινάκη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Χρωματίζει τις ψυχές των παιδιών, με το πρώτο της βιβλίο! Πως θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί; Όταν ήμουν μικρή γυρνούσα ώρες με ένα ποδήλατο και με έψαχνε η μάνα μου μόνο σαν βράδιαζε. Κυνηγούσα πεταλούδες, τζιτζίκια  κι έπαιζα όλη μέρα με τα χώματα, τη γη και τα λουλούδια. Αγαπούσα πολύ το νερό και […]

mpet

Χρωματίζει τις ψυχές των παιδιών, με το πρώτο της βιβλίο!

 

Πως θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Όταν ήμουν μικρή γυρνούσα ώρες με ένα ποδήλατο και με έψαχνε η μάνα μου μόνο σαν βράδιαζε. Κυνηγούσα πεταλούδες, τζιτζίκια  κι έπαιζα όλη μέρα με τα χώματα, τη γη και τα λουλούδια. Αγαπούσα πολύ το νερό και το σκαρφάλωμα στα δέντρα. Πίστευα στις νεράιδες, στους δράκους και σε όλα τα ξωτικά και συχνά τις φανταζόμουν να μου κάνουν παρέα  στα παιχνίδια μου. Λάτρευα τις ιστορίες των μεγάλων, τα παραμύθια κι όλα τα χρώματα. Κι επειδή δεν είχα πολλούς φίλους, διάβαζα πολύ  και ζωγράφιζα. Δεν άλλαξαν και πολλά από τότε …μόνο τα χρόνια περάσανε!

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Η αγάπη μου στα παραμύθια και στα παιδιά. Η τύχη που με έφερε πολύ κοντά στα βιβλία από παιδί αλλά και σαν μεγάλωσα κι είχα το προνόμιο να τα « γνωρίζω» σχεδόν από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους.

 

Πως ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας;

Αν εννοείτε την Χρωματούσα μου, ήταν μέσα μου σχεδόν από πάντα. Δεν ήθελα γκρίζο στη ζωή μου, ούτε μαύρο, και αγαπώ πολύ τα χρώματα της ανατολής. Αφορμή ο τόπος που μεγάλωσα, γεμάτος θρύλους και χρώμα…

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που το έχουν διαβάσει ή σας έχουν παρακολουθήσει να το αφηγείστε;

Πως η ομορφιά κρύβεται στην κάθε μέρα… Πως το μαύρο ή το γκρίζο στη ζωή « διορθώνεται» αν ψάξουμε μέσα, δίπλα μας κι αν θελήσουμε να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Πως οι « μάγισσες» δεν είναι απαραίτητα κακές, γιατί στη ζωή συμβαίνουν ένα σωρό μαγικά πράγματα που δεν χρειάζονται ξόρκια αλλά πίστη στον εαυτό μας, στους φίλους, στην ομορφιά της κάθε μέρας.

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Ναι, είναι πιο δύσκολο γιατί το κριτήριο των παιδιών είναι απόλυτο και τα ενδιαφέροντα τους διαφορετικά από τους μεγάλους. Αν κάτι δεν τους τραβήξει την προσοχή από την αρχή δεν θα ασχοληθούν καθόλου μαζί του…

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Πάρα πολλές, εκατοντάδες…

Θυμάμαι ένα μικρό κοριτσάκι πριν λίγο καιρό που με είδε να διαβάζω ένα βιβλίο και με πλησίασε λέγοντάς μου:

« Κυρία …αυτό το βιβλίο είναι πολύ λυπητερό»

«Γιατί, καρδούλα μου;» τη ρώτησα.

« Μα έχει μόνο μαύρα γράμματα παντού και καμία εικόνα!»

Νομίζω πως με την αφοπλιστική του « ματιά », τα είπε όλα …

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

«Θα περάσει κι αυτό »…για τα δύσκολα και τα ανεξήγητα!

 

Θα συνεχίσετε με την συγγραφή και άλλων βιωματικών βιβλίων για παιδιά;

Θα συνεχίσω να γράφω γιατί είναι  τρόπος ζωής. Για παιδιά, για μεγάλους, για όσες φορές νομίζω πως έχω κάτι να πω.

Δεν ξέρω αν θα τα χαρακτήριζα βιωματικά βιβλία, σίγουρα αφού εγώ τα γράφω είναι κομμάτια από τις δικές μου εμπειρίες, γνώση και καταστάλαγμα ιδεών. Θα είναι  παραμύθια γιατί τα αγαπώ πολύ και δεν γράφονται πια τόσα πολλά ή κάπως πιο ιδιαίτερα.

Πολλά τα γραφούμενα  και οι δραστηριότητες στα νέα βιβλία για παιδιά, αλλά  νομίζω πως δεν έχουν καμιά δουλειά στις ιστορίες, στην απόλαυση της ανάγνωσης, την ανάπτυξη της  φαντασίας  και της ανάγκης των παιδιών για «παρηγοριά».

 

Χρωματούσα1

Η Μάγισσα Χρωματούσα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Εικονογράφηση: Graham Hodgetts

 

Όταν το γκρίζο θέλει να σκεπάσει τη ζωή, τη χαρά, την καθημερινότητα, πάντα υπάρχει μια μικρή αχτίδα γεμάτη χρώμα και φως, ένα μαγικό αστέρι, μια μαγισσούλα διαφορετική!

Η Χρωματούσα είναι μια μάγισσα. Μια μάγισσα διαφορετική. Δεν φοράει μαύρα ρούχα, δεν έχει γαμψή μύτη, δεν μένει σε πύργο, δεν της αρέσουν τα μαγικά ξόρκια με βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες και αράχνες. Αγαπάει πολύ όλα τα χρώματα, ακόμα και το μαύρο ή το γκρι.

Μαζί με τη γάτα της, την Καμέλια, τρυπώνουν μέσα στα παραμύθια και δίνουν ζωντάνια σε χρώματα και πράγματα. Μόνο που ο Μάγος Αταίριαστος έχει άλλα σχέδια για τη μικρή μάγισσα...

Μια ιστορία για την κατανόηση του εαυτού μας, τη φιλία, την καλοσύνη και την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Για όσους αγαπούν τα παραμύθια, τα χρώματα και τις εικόνες.

 

 

Τα κάναμε θάλασσα… τα παραμύθια!

Συλλογική έκδοση (Το ταξίδι μιας χιονονιφάδας), Νήσων Περίπλους

Μας μιλάει για την ζωή της:

mpet2Γεννήθηκα σε μια μικρή κωμόπολη του Ηρακλείου, τις Αρχάνες, και έζησα εκεί τα παιδικά μου χρόνια παρέα με «γιαγιάδες» που μου έλεγαν πολλές ιστορίες και παραμύθια. Ήθελα πάντα να παραμείνω παιδί κι έτσι σπούδασα Νηπιαγωγός, και κατάφερα να συνδυάσω την αγάπη μου στα παιδιά και τα παραμύθια με τον καλύτερο τρόπο. Σαν μεγάλωσα… λίγο, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω πολύ και να γνωρίσω μέρη που είχα ονειρευτεί. Μου έμειναν  τόσες πολλές εικόνες που σήμερα πια, μπορώ να τους «γράφω» λόγια και να φτιάχνω τις δικές μου ιστορίες. Διαβάζω πολύ, αγαπώ τη θάλασσα και το… ποδήλατό μου. Η τύχη με έφερε κοντά στα βιβλία με τέτοιο τρόπο που μπορώ να διαβάζω οτιδήποτε κυκλοφορεί από την πρώτη του μέρα.

Εδώ και 21 χρόνια δουλεύω σαν νηπιαγωγός και ασχολούμαι με την διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν τα βιβλία και ιδιαίτερα τα παιδικά. Έχω κάνει αρκετές εκπομπές στην ΕΡΑ Ηρακλείου με θέμα το παραμύθι με τον τίτλο  : «Μια φορά και …δυο καιροί». Αγαπώ πολύ την Ιστορία και την Λαογραφία και αρκετά από τα άρθρα μου δημοσιεύονται στις τοπικές εφημερίδες (ΠΑΤΡΙΣ, Νέα Κρήτη)  και σε ειδησεογραφικές  ηλεκτρονικές σελίδες, Cretalive.gr  και Fractalart.gr  κ.α.

Διατηρώ τις στήλες : «Τα παραμύθια του Σαββάτου » και  «Ζητούνται αναγνώστες !», με παρουσιάσεις και απόψεις για τα παιδικά βιβλία, στα παραπάνω έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και αφηγούμαι πάρα πολύ συχνά ιστορίες και παραμύθια σε χώρους και βιβλιοπωλεία της πόλης μου.

Το 2015 μου απονεμήθηκε από το ΙΒΒΥ, Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Βραβείο σε Νηπιαγωγό « Βούλα Κουλουμπή», η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Blog: «Ζητούνται Αναγνώστες»: http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr

FΒ: https://www.facebook.com/elenibetinaki

 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου