Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια! Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, δύο αδέλφια ταξιδεύουν σε μια μεσαιωνική παραδοσιακή πόλη της Τρανσυλβανίας, η οποία τελευταία δέχτηκε επίθεση από νυχτερίδες. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό; Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας που κυκλοφορεί στους δρόμους και τρομοκρατεί τους κατοίκους; Γιατί η μικρή Φλορίνα φοβάται να βγει έξω από το σπίτι με το φως του ήλιου; Τι είναι τα στριγκόι;
Στο τρίτο βιβλίο της σειράς δύο αδέλφια, ο Ιάσονας και η Κλάιρη, θα πάνε για διακοπές με τους γονείς τους στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στα Καρπάθια και στην Τρανσυλβανία. Τα παιδιά στενοχωριούνται γιατί θα χάσουν τις καλοκαιρινές τους βουτιές και γενικά ό,τι συνιστά το ελληνικό καλοκαίρι και η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν διαπιστώνουν πως θα μείνουν σε παραδοσιακό ξενώνα στη Σιγκισοάρα χωρίς τις ανέσεις που περιμένανε! Να όμως που η πόλη είναι κοντά στο κάστρο του κόμη Δράκουλα κι επιπλέον άρχισε να κυκλοφορεί στην πόλη ένας μυστηριώδης άντρας με μαύρο μανδύα που ξύπνησε τις φήμες για επιστροφή του Δράκουλα ενώ ταυτόχρονα σμήνη από νυχτερίδες επιτίθενται στους τουρίστες! Τα παιδιά γνωρίζουν τα συνομήλικά τους αδέρφια Φλορίνα και Γκεόργκι Νικολέσκου και ξεκινάνε να λύσουν το μυστήριο! Ο Δούναβης, το Μπρασόβ με τη Μαύρη Εκκλησία, το κάστρο Μπραν που συντηρεί τον θρύλο του κόμη Δράκουλα για τουριστικούς λόγους, η μεσαιωνική πολιτεία της Σιγκισοάρα («μια νόστιμη μπουκιά») και πολλά άλλα τοπόσημα είναι τα μέρη όπου θα βρεθούν τα παιδιά όσο το μυστήριο γύρω τους πυκνώνει. Η εικονογράφηση είναι λεπτομερής, παραστατική, πολύχρωμη, με ολοσέλιδες ή μικρότερες εικόνες που αποτυπώνουν σωστά την πόλη και τις εκφράσεις των χαρακτήρων, τα τοπόσημα, τα μνημεία κι έτσι ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με τους ήρωες αυτής της περιπέτειας σε τόπους μακρινούς και ενδιαφέροντες.
Πρόκειται για άλλη μια συναρπαστική κι ανατρεπτική περιπέτεια γεμάτη γεωγραφικές και ιστορικές γνώσεις που τονίζει πόσο άσχημο είναι να υποδουλώνεται η παράδοση και το πολιτιστικό παρελθόν ενός τόπου συλλήβδην στα κύματα του τουρισμού. Κολπάκια, ψευτιές και «κράχτες» που απλώς εκμεταλλεύονται ένα γνώρισμα χωρίς όμως να το σέβονται ή να το παρουσιάζουν στις πραγματικές του διαστάσεις και αξίες για τους ανθρώπους του τόπου ή τους επισκέπτες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κέρδος μεν αλλά στην εξαφάνιση του αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα αφού σβήνεται ένα σημαντικό πολιτιστικό παρελθόν. Η Λίνα Μουσιώνη καταφέρνει να μεταδώσει στους μικρούς αναγνώστες με εύληπτο τρόπο ένα μήνυμα που απασχολεί ακόμη κι εμάς το τελευταίο διάστημα, μιας και η ελληνική ταυτότητα και παράδοση έχουν αρχίσει επίσης να αλλοιώνονται.
0 Σχόλια