Η Εύα Κασσιάρου συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Με τα έργα της διασκεδάζει και διδάσκει τους μικρούς αναγνώστες!   Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Δεν παύω και μετά την συνταξιοδότηση μου να κρατώ την ιδιότητά του επαγγέλματός. Ήμουν και είμαι νηπιαγωγός. Μου αρέσει το παιχνίδι, να γράφω και να διαβάζω.  Αυτά  άλλωστε τους λέω σε κάθε συνάντησή μου μαζί τους.   Τι […]

 

Με τα έργα της διασκεδάζει και διδάσκει τους μικρούς αναγνώστες!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Δεν παύω και μετά την συνταξιοδότηση μου να κρατώ την ιδιότητά του επαγγέλματός. Ήμουν και είμαι νηπιαγωγός. Μου αρέσει το παιχνίδι, να γράφω και να διαβάζω.  Αυτά  άλλωστε τους λέω σε κάθε συνάντησή μου μαζί τους. 

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Θεωρώ ότι γνωρίζω αρκετές πλευρές τους. Παράλληλα με ενδιέφερε πάντα η λογοτεχνία και η καταγραφή σκέψεων και  ιστοριών. Και η συνταξιοδότησή μου, μου άφησε χρόνο ώστε να ασχοληθώ με αυτό. Ίσως  ενδόμυχα να είναι η επιθυμία μου να διατηρήσω, τώρα με την συνταξιοδότησή μου, την επαφή με τα παιδιά με ένα διαφορετικό τρόπο.

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο;

Το τελευταίο μου βιβλίο, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Μίνωα,  με τίτλο «Η κληρονομιά του παππού». Είναι ένα μυθιστόρημα – περιπέτεια, πού διαδραματίζεται στην γύρω περιοχή του Ολύμπου. Στον γενέθλιο τόπο μου, πού γνωρίζω καλά.

"Ο Πέτρος κληρονομεί από τον παππού του ένα κουτί με φωτογραφίες, πού φανερώνουν την αγάπη του για την ορειβασία και τον Όλυμπο και μια πέτρα.  Οι τελευταίες λέξεις του παππού, "...Πήγαινε να τον βρεις... εκεί είναι ο Φα... δε σκοτώθηκε... στον Όλυ...", παρακινούν τον Πέτρο να πείσει τους γονείς του να πάνε μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι και τον γιο τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Λιτόχωρο. Εκεί μαζί με άλλα δύο κορίτσια ξεκινούν να λύσουν το μυστήριο...
Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τα αινιγματικά τελευταία λόγια του παππού, θα φτιάξουν μια μυστική οργάνωση.
Θα καταφέρουν άραγε να ρίξουν φως στη λέξη Φα;
Τι κρύβει η ανάβαση στον Όλυμπο;"

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει τα βιβλία σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να τα αφηγείστε;

Στο πρώτο μου βιβλίο το «Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι»,  εκδόσεις Παρρησία, ήθελα να δείξω στα παιδιά  πώς μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητά μας, με αφορμή κάτι ασήμαντο και πόσο σημαντικό είναι να έχουν εμπιστοσύνη στους γονείς για να μην πέσουν θύματα  εκφοβισμού και εκμετάλλευσης από άλλους.

Στο πασχαλινό μου παραμύθι «Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς»  εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη,  μιλώ για την υπεροψία και τα προβλήματα που δημιουργεί. 

Το  «Μυστήριο στην αυλή»  εκδόσεις Κέδρος, αναφέρεται στην διαφορετικότητα των ανθρώπων, ως προς την εξωτερική εμφάνιση. Πόσο μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί «τον διαφορετικό» και πώς αντιδρά η κοινωνία μας στο «άλλο».

Στο «Το όνειρο γλυκό σαν … κουραμπιές» εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη, μιλώ πάλι για την διαφορετικότητα.

Και στο παραμύθι «Ο Λαχαπού από την ζούγκλα της χώρας Καμαμπού» εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη,  μιλώ για τον «ξένο» πού βλέπουν τα παιδιά στην τηλεόραση, στη γειτονιά, στο σχολείο. Και αυτός ο ξένος, ο πρόσφυγας, δεν είναι κακός, αλλά διαφορετικός και κουβαλά την δική του ιστορία και πατρίδα.

 

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Τι μου θυμίσατε!!! Μια μέρα πριν πολλά χρόνια ήμουν στην αυλή του σχολείου και παρατηρούσα ένα παιδί να προσπαθεί να πετάξει προς τον ουρανό  το φτερό  ενός πουλιού. Τον ρώτησα γιατί το κάνει

Κάνω μια ευχή στο Θεό,  μου απάντησε

Ποια; Τον ρώτησα

Ε… καλέ κυρία, ώσπου να φτάσει το φτερό στον ουρανό, να κατέβει ο Θεός κάτω να του την πω…  κάτι θα βρω να σκεφτώ…

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις έναν μικρό αναγνώστη.  Τα παιδιά θέλουν ιστορίες πού να τα ψυχαγωγούν. Οι συγγραφείς μέσα από την διασκέδαση, πρέπει να περάσουν τα νοήματα που θέλουν. Αυτός ο συνδυασμός είναι απαιτητικός. Όταν τον καταφέρεις κέρδισες.  

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Ποτέ μη λες ποτέ.

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Αν νοιώσω ότι τα έχω πει όλα.

 

_

γράφει η γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

Έργα της συγγραφέως:

Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι,  εκδόσεις Παρρησία

Η κυρία Φτούσου σε spa ομορφιάς,  εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Μυστήριο στην αυλή, εκδόσεις Κέδρος

Το όνειρο γλυκό σαν … κουραμπιές, εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Ο Λαχαπού από την ζούγκλα της χώρας Καμαμπού, εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη

Η κληρονομιά του παππού, εκδόσεις Μίνωα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Όταν ήταν μικρή και ήθελε να φύγει από τη γη, έσφιγγε με δύναμη τα μάτια. Με χρώματα, φως, αστραπές, μολύβια και χαρτιά ταξίδευε στους δικούς της φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους.  Σπούδασε νηπιαγωγός για να μη σταματήσει μεγαλώνοντας το παιχνίδι.

            Παραμύθια της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Σύγχρονο Νηπιαγωγείο και στο Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού.

            Διηγήματα, θεατρικά έργα και παραμύθια της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς.  

  • Ο κύριος Ψεύτης στο χωριό της Αλήθειας(Έπαινος, Διαγωνισμός της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών 2015),
  • Ο ήχος της μπουγάδας (Α Έπαινος, 92οςΚαλοκαιρινός Διαγωνισμός θεατρικού έργου 2012 του  φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός»),
  • Το μυστικό μου (Γ΄ έπαινος, Γ΄ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Πνευματικής Συντροφιάς Κύπρου 2013),
  • Στο κόκκινο καράβι με το μαύρο φουγάρο (Α΄ έπαινος, Διαγωνισμός της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, 2014)
  • Η σιωπή του χαρτονομίσματος, στο  Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος e-book, εκδ. Σαΐτα

Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των σχεδίων εργασίας (Λαϊκή αγορά – Τεχνολογία – Οικογένεια - Θάλασσα – Ελεύθερος χρόνος – ιαματισμός – πρόσφυγας- ραδιόφωνο) του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συνεργάτιδα του ηλεκτρονικού περιοδικού  Ο Μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου.

 

Επικοινωνία με τη συγγραφέα: evakas[email protected]yahoo.gr

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου