Η ζωή μου στο χαμάμ, της Μελίτας Αδάμ

8.07.2016

σχόλια

i zoi mou sto xamamΗ Μελίτα Αδάμ, ένας ζωντανός, δραστήριος, πνευματικός αλλά και πνευματώδης άνθρωπος ξαναχαρίζει στο κοινό της σε μια φροντισμένη έκδοση τη νουβέλα της «Η ζωή μου στο χαμάμ», μια ιστορία εκδίκησης, ποτισμένη από τους ατμούς μιας καυτής ζωής, ακουμπισμένη στο γκιοπέκ τασί του μίσους. Μια δυνατή, σύντομη, μεστή ιστορία, μέσα στην οποία ξεδιπλώνονται όλα τα μυστικά ενός χαμάμ, τα κουτσομπολιά που ανταλλάσσουν οι γυναίκες, τα μυστικά ομορφιάς και τα πονηρά γελάκια που ακούγονται από τα δωμάτια στη συνέχεια!

Η Ξανθή είναι μια έφηβη κοπέλα που αναγκάζεται να δουλέψει σε χαμάμ της  Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1940 και να ζήσει όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές. Μια λουτράρισσα θα γίνει ο εφιάλτης της και θα στοιχειώσει για πάντα τη ζωή της. Θα καταφέρει η Ξανθή να επιζήσει από τα προβλήματα που της παρουσιάζει συνέχεια η χαμαμτζού που την έχει βάλει στο μάτι; Θα καταφέρει να πάρει το αίμα της πίσω; Και τι συνέπειες θα έχει αυτό στη ζωή της και στον χαρακτήρα της;

Το κείμενο ρέει, το λεξιλόγιο και η ορολογία είναι πλούσια, οι σκηνές στο χαμάμ είναι παραστατικότατες και πραγματικά η συγγραφέας κατάφερε σε μια συμπυκνωμένη ιστορία να μου γεννήσει πολλά συναισθήματα και να με κάνει να ζήσω κι εγώ μέσα στο χαμάμ, με τους ατμούς του, τα απόνερα, τα κεράσματα, τις ανέμελες στιγμές που χάριζαν στον εαυτό τους οι γυναίκες μια φορά την εβδομάδα. Νοοτροπία, αντιλήψεις, χαρακτήρες, η εποχή και ο τόπος, όλα σοφά δοσμένα από μια μεγάλη συγγραφέα της εποχής μας. Το βιβλίο συμπληρώνεται από επεξήγηση του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται στο κείμενο και από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα χαμάμ.

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Πάνος Τουρλής

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου