Δε θα μπορούσαμε να μην εγκαινιάσουμε αυτή τη στήλη με ένα από τα αγαπημένα βιβλία πολλών παιδιών της δεκαετίας του ’90. Υπήρχαν και υπάρχουν παιδιά που λάτρευαν και λατρεύουν τις ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά και μπορούν να τις διαβάζουν ξανά και ξανά. Σήμερα θα μιλήσουμε για το βιβλίο του «Η ζωγραφιά της Χριστίνας», που μέσα από τις σελίδες του, οι μικροί βιβλιοφάγοι ζουν το μεγάλο τους όνειρο. Γίνονται κι αυτοί ζωγραφιές και τριγυρνούν από βιβλίο σε βιβλίο!
«Η ζωγραφιά της Χριστίνας» λοιπόν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απευθύνεται σε ηλικίες από 9-11 χρονών. Μάλλον, 9 έως 111 καλύτερα. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο μας λέει:
«Η πρώτη λέξη έμοιαζε με κλειδί που γυρνάει σε σκουριασμένη κλειδωνιά. Η δεύτερη θύμιζε άλογο που καλπάζει σε λιβάδι με τετράφυλλα τριφύλλια. Και η τρίτη αντήχησε σαν πυροτέχνημα σε ουρανό γεμάτο ουράνια τόξα! Με την τρίτη λέξη η πόρτα του παλαιοπωλείου άνοιξε αργά αργά αφήνοντας μια σκοτεινή χαραμάδα. Η Χριστίνα γλίστρησε από το άνοιγμα και βγήκε στον έρημο δρόμο… Έτσι αρχίζουν οι περιπέτειες της Χριστίνας, που ξυπνάει ένα βράδυ από τους ήχους μιας μαγικής λατέρνας και κυνηγημένη από έναν ύπουλο εχθρό, αφήνει το παλιό και σκονισμένο της βιβλίο, αναζητώντας ένα άλλο, υπέροχο βιβλίο για να μείνει».
Οι περιπέτειες της Χριστίνας είναι ξεκαρδιστικές, όπως και τα ποιηματάκια που σκαρφίζονται οι διάφοροι ένοικοι των βιβλίων που επισκέπτεται στην προσπάθειά της να βρει καλύτερο βιβλίο να μείνει και να γλιτώσει από το φοβερό βιβλιοσκούληκο. Το πόσα είδη εντύπων και βιβλίων μαθαίνουμε πως υπάρχουν διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, δε λέγεται! Η Χριστίνα επισκέπτεται από τσελεμεντέδες και τηλεφωνικούς καταλόγους, μέχρι βιβλία γεωμετρίας και λεξικά! Μα πουθενά δεν ταιριάζει…Τι θα κάνει τελικά;
Είναι ένα υπέροχο βιβλίο χωρίς διδακτισμό που όμως περνάει έμμεσα το μήνυμα στα παιδιά πως ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και δε χρειάζεται να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Μπορεί να περιπλανηθούμε, να ψάχνουμε μια ζωή αυτό που «πρέπει» να γίνουμε, όμως τελικά, αυτό που έχουμε μέσα μας υπερισχύει. Ακόμα κι αν μας φαίνεται όχι και τόσο σπουδαίο, είναι δικό μας κι αυτό το κάνει μοναδικό.
–
Προτεινόμενες δραστηριότητες
Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν μετά το διάβασμα του βιβλίου. Παρακάτω θα προτείνουμε κάποιες που προωθούν τη φιλαναγνωσία, τη δημιουργικότητα αλλά και την κριτική σκέψη.
Όσον αφορά τη δημιουργική και κριτική σκέψη, είναι ουσιαστικά δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα παιδιά σκέφτονται δημιουργικά ώστε έπειτα να επεξεργαστούν κριτικά τα προϊόντα της ίδιας τους της δημιουργικής σκέψης. Έτσι, ως δημιουργική δραστηριότητα, θα μπορούσαν να σκεφτούν κάποιο άλλο είδος βιβλίου που θα ήθελαν να επισκεφτεί η Χριστίνα και να γράψουν και να σχεδιάσουν την περιπέτεια αυτή σε στυλ comic. Στη συνέχεια, όσα παιδιά θέλουν, μπορούν να δραματοποιήσουν τις ιστορίες τους.
Έπειτα, για να επεξεργαστούν κριτικά αυτή τη δραστηριότητα, θα μπορούσαν να συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και με τον εκπαιδευτικό/ γονιό, πώς θα καταφέρει η Χριστίνα να ταιριάξει σε κάθε ένα από τα βιβλία που έφτιαξαν, πώς θα έπρεπε ιδανικά να την υποδεχτούν οι άλλοι κάτοικοι και να δώσουν μια δικιά τους λύση στο πρόβλημα.
Όσον αφορά την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δηλαδή την προώθηση της αγάπης των παιδιών για το διάβασμα, θα ήταν ωραίο να ανακαλύψουν κι άλλα βιβλία του συγκεκριμένου συγγραφέα, δηλαδή στην περίπτωσή μας, του Ευγένιου Τριβιζά. Να ερευνήσουν μόνα τους με όποιο τρόπο θέλουν (ίντερνετ, επίσκεψη σε τοπική βιβλιοθήκη κτλ.) και να αναλάβουν να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Θα ήταν όμορφο να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά και «Το δέντρο των συγγραφέων» όπου σε κάθε φύλλο του δέντρου (το οποίο μπορεί να είναι είτε μια απλή ζωγραφιά, είτε μια κατασκευή από κάνσον, είτε μόμπιλε κτλ.) θα γράφουν μια φράση από ένα βιβλίο συγκεκριμένου συγγραφέα που τους άρεσε. Αυτό το δέντρο θα μπορούσε να είναι είτε ένα για όλους τους συγγραφείς, είτε ένα για κάθε συγγραφέα ξεχωριστά, αν τα παιδιά δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάποιον συγκεκριμένο. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ειδικότερα ενδείκνυται για αυτή τη δραστηριότητα, καθώς σε όλα του τα βιβλία υπάρχουν πολλές χιουμοριστικές φράσεις που τα παιδιά αγαπούν.
0 Σχόλια