Η Ισμήνη Μπάρακλη συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Το τελευταίο της βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, τον έρωτα και την ζωή!   Πώς ξεκινήσατε να γράφετε; Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, ήσυχες, εσωτερικές, καμωμένες σίγουρα από καιρό, που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για […]

IsminiBarakli_1

Το τελευταίο της βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, τον έρωτα και την ζωή!

 

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ να κατανοήσω αλλαγές οι οποίες εισβάλλουν στη ζωή, απόρροια προφανώς εσωτερικών διεργασιών. Κι αδυνατώ, γιατί είναι μυστικές, ήσυχες, εσωτερικές, καμωμένες σίγουρα από καιρό, που περίμεναν καρτερικά την κατάλληλη στιγμή για να ευδοκιμήσουν. Συνηθίζω να λέω πως η γραφή ήρθε αυθόρμητα στη ζωή μου σαν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, ένα δώρο ζωής. Έτσι το 2013 εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα και λίγο μετά, τον ίδιο χρόνο, το πρώτο μου παιδικό βιβλίο.

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το τελευταίο σας βιβλίο;

Η σπίθα για το Μυστικό της Πεταλούδας γεννήθηκε από μια συγκλονιστική ιστορία του εμφύλιου, ωστόσο ολοκληρώθηκε από την βαθύτερη επιθυμία μου να αναπτύξω την ιδέα της μεταμόρφωσης σε έναν ήρωα με εξαιρετικά τραχύ παρελθόν, μέσω της μεταμέλειας, της αναγνώρισης του σφάλματος, καθώς είναι συνειδητή επιλογή η  τελμάτωση ή η τελείωση, και προπάντων, είναι ανθρωπίνως δυνατά και τα δύο· το σκοτάδι και το φως.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση είναι μια εξωτερική βοήθεια, μια ευλογημένη στιγμή, που έρχεται να δώσει σάρκα και οστά σε σκέψεις, προθέσεις, επιθυμίες σχετικά με το πού θες να οδηγήσεις μια ιστορία. 

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Η γραφή είναι μια κοπιώδης προσπάθεια, που απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία, αφιέρωση χρόνου, προσήλωση, στοιχεία του χαρακτήρα που σίγουρα δεν τα έχεις αναπτύξει στο βαθμό που απαιτείται και καλλιεργούνται συστηματικά μέσα από τη γραφή. 

 

IsminiBarakli2Ποια μοίρα ελπίζετε για το βιβλίο σας;

Να αγαπηθεί, να ταξιδέψει, να επιφέρει ουσιαστικό προβληματισμό, εξύψωση καρδιάς και νου, να διεγείρει φωτεινά συναισθήματα και, ίσως ακόμα, να γίνει αφορμή να ανακαλύψει ο αναγνώστης δικά του μονοπάτια στο προσωπικό του ταξίδι… Και αυτή θαρρώ πως πρέπει να είναι η σκοπιμότητα της λογοτεχνίας· η ημέρευση και η ανάταση της ψυχής.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Έχω συγκινηθεί, έχω θυμώσει, έχω γαληνέψει, έχω προβληματιστεί… Στην ανάγνωση, όσο  και στη γραφή, τα συναισθήματα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Από Το Μυστικό της Πεταλούδας: «Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός»

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Η γραφή προϋποθέτει αντοχές, υπομονή, κάματο, καθώς και  πλήθος εσωτερικών δυνάμεων που συντονίζουν την προσπάθεια. Προϋπόθεσή της είναι η σωματική και πνευματική υγεία. 

to mustiko ths petaloudas

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 

«Τιποτένιος ο άνθρωπος,

οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει, 

να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα. 

Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

 

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη∙ ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή… Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν...

Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον…

Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων;

Μας μιλάει για την ζωή της:

IsminiBarakli3Κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της, και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου