Η Ιφιγένεια Καραντωνίου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Το βιβλίο της είναι μια “γροθιά” στις ανισότητες και τις αδικίες της κοινωνίας!  Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή; Η πρώτη επαφή με την γραφή ήρθε πολύ πρώιμα μπορώ να πω. Και ήμουν μεταξύ των άλλων και ανυπόμονη, εφόσον ήθελα να γράφω περισσότερα από όσα είχα μάθει μέχρι εκείνη την στιγμή.  Τι […]

karantoniou_1

 

Το βιβλίο της είναι μια “γροθιά” στις ανισότητες και τις αδικίες της κοινωνίας!

 

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη γραφή;

Η πρώτη επαφή με την γραφή ήρθε πολύ πρώιμα μπορώ να πω. Και ήμουν μεταξύ των άλλων και ανυπόμονη, εφόσον ήθελα να γράφω περισσότερα από όσα είχα μάθει μέχρι εκείνη την στιγμή.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Για μένα το να γράφω μεταλλάσσεται από καιρό σε καιρό. Κάποτε είναι ανάγκη, κάποτε διαμαρτυρία και άλλοτε απλώς ένας τρόπος επικοινωνίας.

 

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στη ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Δεν μπορώ να εστιάσω σε ένα και μόνο πρόσωπο γιατί θα αδικούσα όλους τους υπόλοιπους που με τον τρόπο τους θετικό η ακόμα και αρνητικό που έδωσαν υλικό και ώθηση όλα αυτά τα χρόνια.


Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Το Σαν σκούρο λευκό δεν έχει τίποτε ιδιαίτερο η διαφορετικό. Είναι ένα απλό βιβλίο που διαπραγματεύεται ένα χιλιοειπωμένο θέμα.... όμως και μόνον που ο φαλλoκρατισμός, η ενδοοικογενειακή βία και ο σεξισμός σέρνονται ανάμεσα μας σαν μολυσματική ασθένεια από καταβολής κόσμου νομίζω ότι έχουμε ακόμα πολλά να πούμε...

 

Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσής σας;

Νομίζω ότι αρκεί να κοιτάξει κάνεις γύρω του λίγο πιο υποψιασμένη και θα βρει χιλιάδες πηγές θετικών και αρνητικών γεγονότων και συμπεριφορών. Την δεδομένη χρονική στιγμή στάθηκα περισσότερο σε αυτό το θέμα διότι πραγματικά νομίζω πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποδόμηση της απαστράπτουσας αλλά τόσο σιωπηλής κοινωνίας.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Υπάρχουν βιβλία που με έχουν αγγίξει, με έχουν προβληματίσει και με έχουν συγκινήσει ώστε να κάνω έντονη αυτοκριτική. Θέλω να σταθώ στην Ασυμβίβαστη Μούσα της κυρίας Καραφύλλη.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Φοβάμαι πως έχω πολλές αγαπημένες φράσεις αλλά εάν πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω μια θα πω απλά ότι η ζωή είναι πανηγύρι!

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Θα σταματούσα σίγουρα να γράφω εάν κάτι με υποχρέωνε να το κάνω η μου έθετε περιορισμούς. Γενικότερα με το πρωτόκολλα δεν τα πάω καλά, εκτιμώ ότι είναι άγονα και ψευδά.

book_karantoniouΣαν σκούρο λευκό

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BookstarsΤο βιβλίο αυτό είναι μια αντίδραση στην ανισότητα... την πρώτη και θεμελιώδη διαμάχη ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό.

Δεν θα βρει κανείς κρυμμένους θησαυρούς σε αυτό το βιβλίο αλλά την κοινότυπη ζωή τριών απλών γυναικών που η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο απαξιώθηκε, καταπιέστηκε, εκβιάστηκε και σώπασε φοβούμενη την ανδροκρατούμενη κοινωνία.

karantoniou_2

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γραβουνα. Έζησα στην Αθήνα όπου και φοίτησα στο Τμήμα Επισκεπτών Υγείας του Πειραιά.... επάγγελμα που δεν άσκησα ποτέ. Για περισσότερα από 15 χρόνια δούλευα σε πρακτορεία διακίνησης ημερήσιου και περιοδικού αθηναϊκού τύπου. Έγραφα όλη μου την ζωή και στα οχτώ μου είχα την πρώτη μου τιμητική διάκριση σε διαγωνισμό τοπικό. Παράλληλα με την δουλειά μου αρθρογραφούσα σε τοπικές εφημερίδες και σε μουσικά portal. Τους τελευταίους οχτώ μήνες ζω στην Γερμανία και πηγαινοέρχομαι τακτικά. Έχω μια κόρη στο 3ο έτος στο ΑΠΘ Καλών Τεχνών.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου