Η Κατερίνα Ευαγγέλου – Κίσσα συνομιλεί με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βαγγέλη Ηλιόπουλο

15.11.2015

 

 

Iliopoulos

Είχα τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω από κοντά τον δημιουργό του πασίγνωστου Τριγωνοψαρούλη. Προ ολίγων μόλις μηνών, το Ωδείο «Μουσική Πνοή», στο οποίο φοιτώ, φιλοξένησε στην πόλη μου, το Μουζάκι, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Μάζεψα παιδιά, ανήψια, φίλους και γονείς και πήγαμε. Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζεις από κοντά αγαπημένους δημιουργούς, οπότε συμμετείχαμε με χαρά στην υπέροχη αυτή διοργάνωση, που ήταν αφιερωμένη στον Τριγωνοψαρούλη.

Κάποια στιγμή, αφού τακτοποιηθήκαμε, έψαξα να τον βρω, να τον χαιρετήσω. Δυσκολεύτηκα. Έψαχνα στα τραπέζια, στις εξέδρες, κοντά στα μικρόφωνα, κοντά στον φωτογράφο, στο σταντ του βιβλιοπωλείου με τα βιβλία του, πουθενά. Και ήταν λογικό, γιατί ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος καθόταν σταυροπόδι ανάμεσα στα πιτσιρίκια, κατάχαμα στο πάτωμα, βιντεοσκοπώντας ο ίδιος την μουσική παράσταση. Έμεινα να χαμογελώ και κάθισα άνετα να τον απολαύσω.

Πολλές φορές είχα ακούσει για τον Τριγωνοψαρούλη, μα καμία δεν έδωσα σημασία ώσπου απέκτησα κι εγώ παιδάκι. Όταν γνώρισα τον δημιουργό του από κοντά, κατάλαβα γιατί τα παιδιά αγαπούν τα έργα του. Γιατί ο ίδιος είναι ένα μεγάλο παιδί ή μάλλον… ένα παιδί που δεν μεγάλωσε. Κατά τη διάρκεια όλης της μουσικής παράστασης η ενέργεια ήταν τόσο θετική, το κλίμα τόσο ζεστό! Τα παιδιά τον άκουγαν με προσοχή και ακολουθούσαν τις οδηγίες του με μιάς, στα διαδραστικά παιχνίδια που παίξανε. Ασκούσε επάνω τους μια επιρροή, χωρίς να χρειάζεται να υψώνει τον τόνο της φωνής του ή να επαναλαμβάνεται. Και αυτό γιατί η αγάπη του προς αυτά ήταν έκδηλη, η αμεσότητα της επικοινωνίας τους εμφανής.

Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την συνέντευξη που μου παραχώρησε, για την απλότητά του, για τα ταλέντα του.

 

Εργάζεσαι ως δάσκαλος. Πόσο σε επηρέασε και με τί τρόπο η συναναστροφή σου με παιδιά στο να ξεκινήσεις να γράφεις απευθυνόμενος σε αυτές τις ηλικίες;
Το ότι εδώ και τριάντα χρόνια είμαι κάθε μέρα με εκατοντάδες παιδιά μου έχει δώσει μια απίστευτη συγγραφική ενέργεια, αφού οι μπαταρίες της έμπνευσης είναι πάντα γεμάτες. Επίσης αστείρευτη πηγή έμπνευσης αποτελούν και τα δικά μου παιδιά και οι φίλοι τους. Από αυτή την άποψη είμαι τυχερός. Βέβαια ο δάσκαλος έχει πάντα διάθεση να διδάξει και να συμβουλεύσει. Γι’ αυτό και όταν γράφω τον στέλνω διακοπές! Γράφω για όσα καίνε την ψυχή μου και έχω διάθεση να επικοινωνήσω την άποψή μου. Γράφω γιατί απολαμβάνω τη γραφή και ελπίζω και οι αναγνώστες μου να απολαμβάνουν την ανάγνωση. Άρα οι δύο μου ιδιότητες βοηθούν η μία την άλλη, είναι όμως και απολύτως διακριτές.

Τί σε ώθησε να ξεκινήσεις την συγγραφή βιβλίων;
Iliopoulos-4Από το Λύκειο η συγγραφή ήταν για εμένα ένας τρόπος έκφρασης. Όταν έγινα δάσκαλος οι ιστορίες μου έγιναν ο τρόπος επικοινωνίας με τους μαθητές μου. Όταν βρήκα το χρόνο (στη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό) έγραψα αυτές τις ιστορίες για να τις χαρίσω σε ακόμη περισσότερα παιδιά. Πρώτο βιβλίο μου μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα παραμύθι που έγραψα όταν είχα γνωρίσει τη γυναίκα μου. Άρα μάλλον αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνώ με όλους και όχι μόνο με τα παιδιά.

Ποιά ερεθίσματα σου ξυπνούν την έμπνευση;
Τα πάντα, αρκεί να με απασχολήσουν, να μου προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να θελήσω να τα μοιραστώ με τα παιδιά. Γράφω μόνο για ότι αληθινά καίει την ψυχή μου, όπως είπα και προηγουμένως. Με λένε τον συγγραφέα του «άλλου» του «διαφορετικού». Πράγματι θέματα όπως η αποδοχή του άλλου, ο σεβασμός και η αγάπη με απασχολούν ιδιαίτερα.

Τα βιβλία σου περνούν πολλά κοινωνικά μηνύματα. Θεωρείς πως τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, όπως τα δικά σου, πρέπει να προσφέρουν διαπαιδαγώγηση εκτός από ψυχαγωγία;
Κάθε μεγάλο έργο τέχνης θέλει να επικοινωνήσει ένα μήνυμα με το κοινό. Με αυτή την έννοια – και όχι με τη στενή έννοια του διδακτισμού – με τους αναγνώστες μου μοιράζομαι την άποψή μου για τον κόσμο μας και το όραμά μου για έναν καλύτερο κόσμο που μπορούν να φτιάξουν αυτοί. Αυτή η διαλογική σχέση συγγραφέα – αναγνώστη, μέσω του κειμένου, σίγουρα επηρεάζει τον αναγνώστη και τον κάνει να στοχάζεται. Αν μπόρεσα έστω και έναν αναγνώστη μου να τον κάνω να αγαπήσει τον «άλλο» τότε πέτυχα.

Ποιές είναι οι μαθησιακές σου καταβολές και τα συγγραφικά σου πρότυπα;
Στο σχολείο με μάγεψε η μύηση στην νέα και την αρχαία γραμματεία. Όταν στο τέλος του Λυκείου πέταξα όλα τα βιβλία, κράτησα τον Ανθολόγιο Νεοελληνικών Κειμένων και την Αντιγόνη. Να λοιπόν που πριν συνειδητοποιήσω ότι θέλω να γίνω συγγραφέας ήμουν συνειδητοποιημένος αναγνώστης. Συγγραφικά γνώρισα πολύ νωρίς τον Λουντέμη, τον Καζαντζάκη και τον Σαμαράκη. Επίσης τα κλασικά ευρωπαϊκά παραμύθια και τον Άντερσεν. Νεαρός δάσκαλος συνάντησα την ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, την Άλκη Ζέη, τη Ζωρζ Σαρή, τη Λότη Πέτροβιτς, την Αγγελική Βαρελλά και τόσους άλλους. Σίγουρα με επηρέασε η γραφή του Μάνου Κοντολέων κυρίως στην εφηβική λογοτεχνία. Επίσης πάντα με μαγεύει η ποίηση. Δεν ξέρω αν προτιμώ Καβάφη, Ελύτη ή Δημουλά. Προτιμώ την ποίηση. Συνεχίζω να είμαι ένας ενεργός αναγνώστης που απολαμβάνει να διαβάζει καλά βιβλία, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν.

Layout 1Πιστεύεις πως διανύει περίοδο ύφεσης το ελληνικό βιβλίο; Πώς αισθάνεσαι για το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Ύφεση γνωρίζει η ελληνική οικονομία και άρα οι εκδοτικοί οίκοι που είναι και επιχειρήσεις. Όμως η λογοτεχνική δημιουργία δεν γνωρίζει καμιά κρίση. Η κρίση δεν είναι πολιτιστική. Αντίθετα τελευταία έχω διαβάσει εξαιρετικά βιβλία. Απλά ας ψάξει ο αναγνώστης να τα ανακαλύψει. Το βιβλίο δεν μπορεί να έρθει να σε βρει. Πρέπει εσύ να το ψάξεις.

Πώς θα περιέγραφες το ελληνικό αναγνωστικό κοινό;
Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Έλληνα. Πάθος, συναισθηματική φόρτιση, υπερβολή. Και σε μια χώρα που δεν «εκπαίδευσε» ποτέ τους πολίτες, μικρούς ή μεγάλους, να γίνουν αναγνώστες, που δεν υπάρχει καμία πολιτική βιβλίου, που δεν υπολογίζεται ως σημαντικός ο σύγχρονος πολιτισμός, είναι εντυπωσιακό που έχουμε ένα τόσο αφοσιωμένο κοινό.

Ετοιμάζεις κάτι νέο αυτή την περίοδο;
Εδώ και πέντε χρόνια γράφω ένα μυθιστόρημα για εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Λέγεται «Θωμάς Enter: ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου». Ο Θωμάς ταξιδεύει στο χρόνο, στα συναισθήματα, στην ωρίμανση, στη συνειδητοποίηση της ύπαρξης.

7865 kathe mera xmass.qxp:6862 pappous.qxpΒρίσκεται από τις εικονικές μάχες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στις πραγματικές του 1994 και πάλι επιστρέφει αναζητώντας τί είναι αληθινό από όσα ζούμε και τί εικονικό. Χρειάστηκα τόσο χρόνο γιατί ο Θωμάς με οδηγούσε σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της γραφής που πρώτη φορά πήγαινα και τελικά καθόριζε εκείνος την εξέλιξη της υπόθεσης.

Αν μπορούσες να πραγματοποιήσεις μια οποιαδήποτε ευχή, ποιά θα ήταν αυτή;

Να κυριαρχήσει η αγάπη στον κόσμο. Τόσο απλό κι όμως ακατόρθωτο… αφού ο άνθρωπος δυσκολεύεται τόσο να ξεπεράσει τον εγωισμό και να συναντήσει τον «άλλο».

 

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.

Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος Έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954 – 2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στην Γερμανία.

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:
Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ο Τριγωνοψαρούλης - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999
Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαδάκη
Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004
Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006
Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι έλληνες εικονογράφοι:
Νικόλας Ανδρικόπουλος - Λήδα Βαρβαρούση - Νικήτας Γεράκης - Βασίλης Γρίβας - Χρήστος Δήμος -Λίλα Καλογερή - Ναταλία Καπατσούλια - Γιώργος Καραχρήστος - Έλλη Κελεμένδρη – Έφη Λαδά - Γαρυφαλιά Λευθέρη - Βίκτωρ Μοσχόπουλος - Πωλίνα Παπανικολάου - Διατσέντα Παρίση - Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου Παίξε το ανάποδα) -Γιώργος Σγουρός - Ντανιέλα Σταματιάδη - Εύη Τσακνιά - Μαρία Τσαμπούρα - Κατερίνα Χαδουλού - Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.
Επίσης οι ιταλοί : Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο του Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα) - Marina Marcolin – Carla Menea – Frantzeska Kozanti – Germano Oviani, η νοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η αγγλίδα Helen Pooley και ο βούλγαρος Stefan Georgiev.

Iliopoulos-1

Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαϊδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει» το οποίο είναι και το πρώτο έργο του το οποίο γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί κου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση» καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».

Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος από το 2008.

Τα έργα του:
• Ο Τριγωνοψαρούλης
• Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος
• Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία
• Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη
• Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών
• Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη ή πώς η αγάπη νίκησε τον πόλεμο
• Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη - παρτιτούρες, παιχνίδια και μουσικοκινητικές δραστηριότητες
• Το CD «Τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη»
• Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη (με μαγνήτες)
• Τριγωνοψαρούλης - Παίζω και μετρώ (ανάγλυφο)
• Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι (με CD)
• Να φορούν τα ψάρια ρούχα; (με παζλ)
• Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει
• Ο Τριγωνοψαρούλης σ΄ αγαπάει
• Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ... Αχινό!
• Ο Θησαυρός του βιβλιοπόντικα
• Ο Βιβλιοπόντικας
• Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα - Έπαινος εικονογράφησης ΕΒΓΕ στην Κιάρα
• Μυστήριο στη Βιβλιοποντικοθήκη
• Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα
• ΟΙΚΟΛΟΓΗΜΑΤΑ
• Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί
• Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ
• Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη γη έχει φτάσει
• Οικολογήματα (Cd-Rom)
• Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;
• Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια
• Πάλι τηλεόραση Θέμο;
• Μεσημέρι με το Θέμο
• Η κυρία Καμηλοπάρδαλη ήταν σοφή!
• Άριστα 10΄
• Και οι ιστορίες μεταναστεύουν
• Μαριάννα το κορίτσι που πετάει
• Ψίτ & Μπάφ μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών
• Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες
• Η Έμπνευση μου είπε να σας πω...δέκα παραμύθια και μισό
• Παραμύθια να τα φας στο πιάτο
• Το παραμύθι της γέφυρας (έγχρωμη εικονογράφηση 2006) - σε συνεργασία με παιδιά από το Ρίο
• Πού πήγε το Πάσχα;
• Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος
• Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο
• Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με παρέα
• Αγάπες σαν παραμύθια
• Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι
• Από Μικέλε προς Φώτη
• Παίξε το ανάποδα Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
• Το ξύπνημα της φράουλας
• Έτοιμος από καιρό

 

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΨΥΠΕ
• Μίλα μη φοβάσαι
• Στον κήπο με τα παραμύθια
• Τα μπλέ γυαλιά DVD
• Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και... η βαλίτσα

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ
• Ο Γκρέκο με τα μάτια των παιδιών (μαζί με τη Σοφία Γιαλουράκη)
• H παρέα των διακοπών Α΄ Δημοτικού
• H παρέα των διακοπών Β΄ Δημοτικού
• H παρέα των διακοπών Γ΄ Δημοτικού
• H παρέα των διακοπών Δ΄ Δημοτικού
• H παρέα των διακοπών Ε΄ Δημοτικού
• H παρέα των διακοπών ΣΤ΄ Δημοτικού

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
• Θάλλασες του έρωτα ουτοπικές

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
• Τα Χριστούγεννα των παιδιών
• Ο δικός μας Άγιος Βασίλης
• Πού πήγαν τα Χριστούγεννα
• Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα
• Ο Καλικάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό
• Κάθε μέρα Χριστούγεννα
• Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Σούλα Τσιάτσιου: “Η πολιτική συνείδηση με την έννοια της ευτυχισμένης κοινωνίας πρέπει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς”

Η Σούλα Τσιάτσιου συνομιλεί με την Ευαγγελία Τζιάκα   Τι συμβολίζει για εσάς η κοιλάδα των πεταλούδων και την επιλέξατε ως χώρο δράσης του παραμυθιού; Πρόκειται για οποιονδήποτε χώρο μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους,  προσφέροντάς τους θετικότητα, γαλήνη, χαρά,...

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω»

  Νίκος Βατόπουλος «Όπου και να ταξιδέψω» Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Υπάρχουν πολλών ειδών ταξίδια και πολλών ειδών ταξιδιώτες. Ανήκω σ’ αυτούς που φτάνουν σ’ ένα τόπο με τη διάθεση μιας βαθύτερης γνώσης. Για τούτο, τα περισσότερα ταξίδια...

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Στέφανος Τσιτσόπουλος – «ΡΟΚ ΣΤΑΡ»

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

Συζητώντας με τη Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη για το βιβλίο της «Η αγαπημένη των θεών»

  Η αγαπημένη των Θεών Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης - Οφείλω να ομολογήσω ότι κουράστηκα να διαβάζω «γκρίζα» μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστές που πάσχουν από κατάθλιψη, κυριευμένους από την απόγνωση, προδομένους από τον ίδιο τους τον εαυτό, λες...

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Στην άκρη του βράχου, της Αλκυόνης Παπαδάκη

Η Αλκυόνη Παπαδάκη έρχεται για άλλη μια φορά να μας εκπλήξει με το νέο της μυθιστόρημα “Στην άκρη του βράχου”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Άνθρωποι με ανοιχτές πληγές, αθώοι και καλοσυνάτοι, δέχονται τα πολλαπλά χτυπήματα της μοίρας. Φτάνουν...

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Η Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη συνομιλεί με τον Σωκράτη Τσελεγκαρίδη

Ποια είναι η σχέση σου με την Λέσβο και πώς πήρες την απόφαση να χρησιμοποιήσεις σε γραπτό λόγο το προφορικό ιδίωμα του νησιού; Η οικογένεια μου μετακόμισε στα Βατερά Λέσβου όταν ήμουν δέκα χρονών. Ο πατέρας μου έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη και καθώς οι γονείς μου...

4 σχόλια

4 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου

  “Γράφω γιατί απολαμβάνω τη γραφή και ελπίζω και οι αναγνώστες μου να απολαμβάνουν την ανάγνωση”
  Και δική μου αίσθηση κι ευχή, αγαπητέ φίλε Βαγγέλη!

  Πολύ μεστή κι ενημερωτική συνέντευξη, Κατερίνα μου!
  Καλή αρχή και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις επόμενες!

  Απάντηση
  • evangeloukissa

   Η αρχή έγινε δύο μήνες πριν Βάσω μου, με πρώτη συνέντευξη αυτή του εικονογράφου και συγγραφέα Νικόλα Ανδρικόπουλου και δεύτερη αυτή της γνωστής αμερικανίδας συγγραφέως Jennifer Donnelly.

   Σήμερα φιλοξενούμε τον επίσης ταλαντούχο Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Όλοι τους Όμορφοι Άνθρωποι 🙂

   Ευχαριστώ για τις ευχές σου, που ξέρω πως είναι πάντα εγκάρδιες και αυθεντικές, σαν και σένα.

   Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Όμορφη συνέντευξη Κατερίνα. Συγχαρητήρια.
  ….Ένα δυνατό ΑΜΗΝ στην ευχή του κ. Ηλιόπουλου….

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου