Η Λάμψη του Στίβεν Κίνγκ, εκδ. Το Κλειδί-Λιβάνη

6.08.2015

lampsiΛίγοι ίσως είναι αυτοί που διάβασαν πρώτα το βιβλίο Η Λάμψη και μετά είδαν την ομώνυμη ταινία σε σκηνοθεσία του Στάνλει Κιούμπρικ. Θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται για μία κινηματογραφική μεταφορά μιας νουβέλας που μπορεί να καταταχθεί στις πρώτες θέσεις μιας λίστας όπου βιβλίο και ταινία συμβαδίζουν τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αγωνίας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Στίβεν Κίνγκ δεν δίστασε από τα πρώτα του κιόλας βήματα να συμπεριλάβει σε αυτό το βιβλίο αρκετά αυτοβιογραφικά του στοιχεία. Το 1977 Η Λάμψη ήταν μόλις η τρίτη εκδοτική απόπειρα του Κινγκ και το σκηνικό στηρίζεται κυρίως στην προσωπική του εμπειρία που είχε κατά τη διαμονή του στο Ξενοδοχείο Στάνλει όταν προσπαθούσε να αναρρώσει από το αλκοόλ.

Το Ξενοδοχείο Θέα με τη διττή του παρουσία στην ιστορία του βιβλίου, αυτή του βασικού σκηνικού και αυτή ενός από τους κυρίαρχους πρωταγωνιστές, κρύβει μέσα του όλη την νεότερη ιστορία της Αμερικής. Πρόεδροι και διάσημοι καλλιτέχνες, μαφιόζοι και εξέχοντα στελέχη πέρασαν από τα δωμάτια του ξενοδοχείου και στιγμάτισαν την ιστορία του εις το  διηνεκές.

Ο Τζακ Τόρανς, πρώην καθηγητής, πρώην συγγραφέας και πρώην αλκοολικός αναλαμβάνει την φαινομενικά εύκολη αποστολή του επιστάτη για έναν ολόκληρο χειμώνα στο απομονωμένο από το χιόνι ξενοδοχείο. Στόχος του και ελπίδα του ήταν να μπορέσει στην απόλυτη ησυχία  να μπορέσει να συγκεντρωθεί και να ολοκληρώσει το θεατρικό του έργο που για πολύ καιρό είχε παραμελήσει. Συντροφιά του σε αυτό το κρύο περιβάλλον θα του κρατούσαν η γυναίκα του, μία τυπική ξανθιά καλλονή που έχει κληρονομήσει τα προβληματικά συμπλέγματα της μητέρας της, και ο 7χρονος γιος τους που φαίνεται να είναι πιο ώριμος και από τους δυο γονείς του μαζί. Μία ωριμότητα που δικαιολογείται άλλωστε από το χάρισμα της Λάμψης.

Οι πρώτες μέρες της εθελούσιας απομόνωσης κυλούν φυσιολογικά. Ο Τζακ έχει αφοσιωθεί μανιωδώς στο έργο του χωρίς να παραμελεί τα καθήκοντά του. Η Γουέντι φροντίζει την οικογένεια της και νιώθει πως μία νέα σελίδα, πιο καλογραμμένη, ξεκινάει στο βιβλίο της ζωής της. Ο μικρός Ντάνι απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή ελπίζοντας πως οι εφιάλτες του θα μείνουν για πάντα στη σφαίρα του ονειρικού.

Σε αυτό το σημείο ακριβώς όπου έχουν αναφερθεί όλα τα συμβάντα που οδήγησαν την οικογένεια Τόρενς στο να αναλάβει τη δύσκολη απόφαση της απομόνωσης , ο συγγραφέας έρχεται να ανατρέψει όλη την πορεία της ιστορίας. Κουρδιστά ρολόγια που σημάνουν  τη λάθος ώρα, άδεια ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνουν και μακρινές μουσικές έρχονται να ταράξουν το ησυχαστήριο τους. Ο Τζακ συνεπαρμένος και ευθυνόφοβος αυτοχρίζεται ο ένας  και μοναδικός,  προσπαθεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να βάλει μία τάξη συνδέοντας τα δύο παράλληλα σύμπαντα στα οποία ζει, χωρίς βέβαια να το καταφέρνει.

Το βιβλίο Η Λάμψη είναι αναμφίβολα ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου και αγωνίας. Ο Στίβεν Κινγκ με απλές περιγραφές και αναχρονιστικές αφηγήσεις δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για να στήσει ένα ασφαλές σκηνικό το οποίο θα μεταμορφωθεί σε εφιάλτη μέσα από τις κατάλληλες συγκυρίες. Ακόμα και για όσους έχουν δει πρώτα την ταινία και γνωρίζουν την υπόθεση, το βιβλίο αυτό προσφέρει μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Επιπλέον, η καθηλωτική ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον οριοθετεί αλλά την ίδια στιγμή διεγείρει την φαντασία του αναγνώστη και προσθέτει   πολλά σκαλοπάτια στην κλιμάκωση της αγωνίας.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου