Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Τρικυμίες, όνειρα και ελπίδες!!!  Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;Είμαι μια  παραμυθού  αγαπώ πολύ τη μουσική και μου αρέσει να σκαρώνω  ιστορίες  που μαγεύουν τα παιδιά! Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;Είμαι ενεργή νηπιαγωγός και Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών εδώ και πολλά χρόνια διατηρώ ένα κέντρο Προσχολικής Αγωγής […]

Τρικυμίες, όνειρα και ελπίδες!!!

 

 

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας σε ένα παιδί;

Είμαι μια  παραμυθού  αγαπώ πολύ τη μουσική και μου αρέσει να σκαρώνω  ιστορίες  που μαγεύουν τα παιδιά!

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Είμαι ενεργή νηπιαγωγός και Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών εδώ και πολλά χρόνια διατηρώ ένα κέντρο Προσχολικής Αγωγής στη πόλη της Λάρισας και συμμετέχω με εισηγήσεις μου σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών. Μέσα από τις εκπαιδευτικές μου ανησυχίες και ενώ δούλευα ένα πρόγραμμα διαχείρισης συναισθημάτων, στα πλαίσια των δράσεων μου με τους μικρούς μου μαθητές  προέκυψαν τα πρώτα μουσικά μου  παραμύθια.

 

Μιλήστε μας για το τελευταίο παραμύθι σας, πού μόλις κυκλοφόρησε!

Το νέο μουσικό μου παραμύθι  με τίτλο "ΣΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΚΡΗ  ΦΙΛΙΑ ΕΧΩ & ΑΓΑΠΗ" με μουσική  της Αντωνέλλας Πουλούλη ανήκει στη σειρά των  βιβλίων μου «ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» & κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΠΛΟΥΣ. Θέματα του, η αξία της φιλίας & ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Τα 6 τραγούδια του  ερμηνεύουν & παίζουν  προικισμένοι νέοι μουσικοί, οι Φωτεινή Γράμψα, Μυρτώ Κόλλια, Μανώλης Γράμψας, Γιάννης Ιωάννου, Βασίλης Μουράτης & Δημήτρης Γράμψας. Εικονογράφος του είναι η Νίκη Λεωνίδου. Η μουσική αυτή ιστορία  είναι ένας ύμνος στη Φιλία, μας δείχνει πως ο  σεβασμός στη διαφορετικότητα  είναι στάση ζωής που προάγει τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα  και τις αξίες μας. Η δουλειά αυτή απευθύνεται σε προσχολικά & παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλα & σε ενήλικο κοινό, μέσω των  βιωματικών εργαστηρίων δραματοποίησης ενηλίκων που υλοποιώ. Η πεταλούδα του παραμυθιού, προσφέρει  ένα μάθημα ζωής, αποδεικνύοντας  πως και στις πιο δύσκολες καταστάσεις υπάρχει λύση αν έχουμε συνεργασία, υπομονή, πίστη στην αξία της φιλίας & αγάπη για τη ζωή.

Το βιβλίο μου αυτό έχει στο cd του πλούσιο εκτυπώσιμο υλικό φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς που θα το δουλέψουν με τους μαθητές τους καθώς και για τους ευαισθητοποιημένους γονείς που θα το επιλέξουν στα παιδιά τους. Το υλικό του βιβλίου φέρνει το παιδί κοντά με τους μεγάλους ζωγράφους, ενώ μέσα από μια ιστορική αναδρομή, μας ταξιδεύει στις εικασίες και τους μύθους των λαών για τις πεταλούδες, επικοινωνεί τις θέσεις σπουδαίων ανθρώπων για την αξία της φιλίας και έχει όμορφες προτάσεις για ατομικές κατασκευές, έχει ασκήσεις, αντιστοιχίσεις & δημιουργικά παιχνίδια.

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά, που έχουν διαβάσει τα βιβλία σας ή σας έχουν παρακολουθήσει να τα αφηγείστε;

Θέλω τα παιδιά μας να είναι θαρραλέα, τολμηρά, να έχουν ήθος και αξίες, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους, να μάθουν να μοιράζονται, να αγαπούν και να μην τα βάζουν εύκολα κάτω, να κατακτούν με υπομονή και επιμονή τους  στόχους της  ζωής τους.

Θέλω πολύ να βάλω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στο σωστό μεγάλωμα των μικρών μας παιδιών, που είναι το φυτώριο μιας καλύτερης κοινωνίας του αύριο.

 

Υπήρξε ποτέ κάποια φράση παιδιού που θυμάστε;

Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα λόγια, άλλα πάντα με συγκινούν τα σπινθηροβόλα βλέμματα των μικρών μου φίλων όταν κρέμονται από τα χείλη μου την ώρα που τους αφηγούμαι κάποια από τις ιστορίες μου. Αυτή τη λαχτάρα δεν την ξεχνώ ούτε στιγμή, είναι ο οδηγός μου που μου λέει πως ο δρόμος που ακολουθώ είναι ο σωστός.  Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα! Τα παιδιά μας  είναι ότι καλύτερο υπάρχει στο κόσμο αυτό!

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν οι μικροί μας φίλοι ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Δουλεύοντας με παιδιά προσχολικής ηλικίας πολλά χρόνια, εντόπισα πως αγαπούσαν τα παραμύθια αλλά πιο πολύ τους μάγευε και τους κινούσε τη προσοχή ότι ήταν ντυμένο με μουσική, το παρακολουθούσαν πολύ πιο ευχάριστα, αφήνονταν σε αυτό. Έτσι άρχισα να ετοιμάζω τις εργασίες  για τους μικρούς μου φίλους  χρησιμοποιώντας  ως εργαλεία εκπαίδευσης τους στιχάκια και μουσική. Τα παιδιά με τον τρόπο αυτό αποτύπωναν τις έννοιες άμεσα, οικειοποιούνταν τα κείμενα και τους έμεναν στο μυαλό τα μηνύματα αβίαστα.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Η αισιοδοξία είναι η αφετηρία κάθε νίκης, ότι και να πεις η ζωή είναι ωραία!

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο των παιδιών;

Για κανέναν λόγο δεν θα έφευγα μακριά από τα παιδιά  παρά μόνο ίσως  στα βαθιά μου γεράματα, αν θα ένοιωθα ότι δεν μπορώ ή δεν έχω να δώσω πια, αν κάποια στιγμή αισθανόμουν παρωχημένη και πολύ κουρασμένη, τότε για χάρη των παιδιών που πολύ αγαπώ θα εγκατέλειπα.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου είναι μια ονειροπόλα παραμυθού που λατρεύει τη μουσική. Η καταγωγή της από την Νέα Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης συντέλεσε στο να αγαπά τη θάλασσα, τις περιπέτειες, & τα ταξίδια. Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα υπήρξε κειμενογράφος διαφημιστικών, εκφωνήτρια, παραγωγός & υπεύθυνη διαφήμισης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΔΕΘ, έγραφε και επιμελούνταν αφιερώματα μόδας στο περιοδικό ΕLLE, είχε δική της Διαφημιστική Εταιρία, και ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με συμμετοχές σε πλήθος παραστάσεων (ενηλίκων & παιδικές) καθώς και στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, με εξειδίκευση στην «Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή» από το ΤΕΙ Λάρισας. Έχει κάνει «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» και είναι Πιστοποιημένη Εισηγήτρια του ΕΚΕΠΙΣ έχει διδάξει Δημιουργική Απασχόληση Εκπαιδευτικών Προσχολικής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης & είναι Υπεύθυνη στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΙΕΚ «ΑΙΓΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ», ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής «ΛΗΤΩ» στη Λάρισα, μητέρα δυο αγοριών, λατρεύει τα παιδιά και πάντα γράφει τους ρόλους για τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών.

Έμμετρα και Θεατρικά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Παράθυρο» στην εκπαίδευση, πολλά τραγουδάκια της είναι δημοσιοποιημένα στο youtube με το όνομά της: «Ανακύκλωση μαζί», «Φθινοπωράκι», το «Παραμυθοτράγουδο της Συγγνώμης», «Τεχνολογία Χαλαρά», «Δρακοϊστοριες», «Ειρήνη», «Ένας δράκος μια φορά» τραγουδάκια για τους μήνες & τις εποχές, και πολλά άλλα.

 Οι μουσικές της ιστορίες που ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα με γενικό τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» ξεκίνησαν το 2013 με το πρώτο μουσικό βιβλίο «Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ» που μιλά για τον σεβασμό στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του παιδιού. Το 2014 κυκλοφόρησαν «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑ» ( ένα βιβλίο αφιερωμένο στον καπετάνιο πατέρα της), όπου το παιδί αναγνωρίζει τον κόσμο με θάρρος μέσα από τις εμπειρίες του παππού Νικόλα & το μουσικό παραμύθι για τη διαχείριση των φόβων μας, με τίτλο «ΟΝΕΙΡΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ». Στην ίδια σειρά αρχές του 2016 ανήκει και το νέο μουσικό βιβλίο της με θέματα του, τη φιλία, τη μοναξιά και τη διαφορετικότητα & τίτλο «ΣΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΚΡΗ…ΦΙΛΙΑ ΕΧΩ & ΑΓΑΠΗ» Το βιβλίο είναι ντυμένο με την υπέροχη μουσική της Αντωνέλλας Πουλούλη & όπως όλα τα βιβλία της σειράς έχει ρυθμό υπέροχα τραγούδια & μουσική καθώς & υλικό φιλαναγνωσίας στο cd που φιλοξενεί. Εικονογράφος της σειράς είναι η πολυτάλαντη Νίκη Λεωνίδου. Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ, ενώ υλοποιούνται πανελλαδικά εκδηλώσεις σε χώρους πολιτισμού, βιβλιοθήκες & σχολεία καθώς & βιωματικά ανοικτά σεμινάρια για τον τρόπο που μπορούν να δουλευτούν από εκπαιδευτικούς.

Έργα της συγγραφέως:

Η ΖΙΖΗ Η ΛΑΓΟΥΔΙΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΗ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ

Η ιστορία της κυρίας Ζιζής, του κυρίου Λέανδρου και της κόρης τους είναι ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας. Μας δείχνει πως ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας. Έτσι απλά, ας αφουγκραστούμε τη μοναδικότητά τους κι ας σεβαστούμε τις επιθυμίες τους. Το παραμύθι αυτό μας ταξιδεύει στον κόσμο των συναισθημάτων, με οδηγούς τη Μουσική & το Ρυθμό. Με μουσικά ακούσματα και ρυθμικές κινήσεις τα παιδιά εκδηλώνουν καλύτερα το συναισθηματικό τους κόσμο, επικοινωνούν, αναγνωρίζουν το σώμα τους και δημιουργούν.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΙΚΟΛΑ

Ο καπετάν Νικόλας χαρίζει απλόχερα στη μικρή του εγγονή, μέσα από τα ταξίδια του πρότυπα και αξίες ζωής. Οι θαλασσινές ιστορίες, είναι ένα ταξίδι εμπειρίας, που μας οδηγεί σε μονοπάτια του βυθού κρυφά, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Με πίστη και ελπίδα στη ζωή, ο Καπετάνιος στο καράβι του έχει για πλήρωμα εσάς τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και προορισμό του ένα καλύτερο αύριο για όλους μας!

ΟΝΕΙΡΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ

Τα ονειρομαζώματα είναι ένα ταξιδάκι μακρινό που μας πάει πίσω στον παλιό καιρό, στη χώρα των ανδρείων και των ιπποτών τη μαγεμένη χώρα των παραμυθιών. Μαγικά καμώματα έχει αυτή η ιστορία με δράκους και νεράιδες, ξωτικά και βασιλιάδες, με αλήθειες μα και ψέματα με χίλια δυο μπερδέματα. Τα παιδιά της σύγχρονης εποχής ανακαλύπτουν τρόπους να σκορπούν τους φόβους τους μακριά μέσα από αυτήν την ιστορία, που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους, γέλιο, ελπίδα και χαρά!

Στου ονείρου μου την άκρη... φιλία έχω & αγάπη

Το παραμύθι είναι ένας ύμνος στη Φιλία, σεβασμός στην διαφορετικότητα. Έχοντας σαν σύμμαχο ένα αγαπημένο ζώο των παιδιών τα διδάσκει σημαντικές αξίες της ζωής! Το CD του βιβλίου έχει για πρώτη φορά δύο χρήσεις, διασκέδασης και εκπαίδευσης ταυτόχρονα!! Με τα καταπληκτικά τραγούδια και την υπέροχη εικονογράφηση αναπτύσσει την φαντασία και τους γνωστικούς ορίζοντες του παιδιού! Η αγάπη πρωταγωνιστεί και υπερνικάει κάθε αδικία και δυσκολίας.

Για περισσότερη δημιουργική ενασχόληση με τα βιβλία περιλαμβάνουν μουσικό cd και dvd. Την εικονογράφηση τους έχει επιμεληθεί η Νίκη Λεωνίδου. Και τα τέσσερα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΒιβλιοΔιάπλους και είναι διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου