Η Μαίρη Μαγουλά συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Με το πρώτο της βιβλίο μας ταξιδεύει στην πατρίδα της, την Πόλη!   Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;Κάτι ανάμεσα στα δύο, όσο κι αν αυτό ακούγεται δυσνόητο. Την επέλεξα σε μια δύσκολη περίοδο σα μια κίνηση «λύτρωσης» απ’ τα «σκοτάδια» στα οποία ένιωθα ότι είχα βυθιστεί και εκείνη με επέλεξε, ίσως […]

magoula_b

Με το πρώτο της βιβλίο μας ταξιδεύει στην πατρίδα της, την Πόλη!

 

 

Σας επέλεξε η γραφή ή την επιλέξατε; Με τι κόστος;

Κάτι ανάμεσα στα δύο, όσο κι αν αυτό ακούγεται δυσνόητο. Την επέλεξα σε μια δύσκολη περίοδο σα μια κίνηση «λύτρωσης» απ’ τα «σκοτάδια» στα οποία ένιωθα ότι είχα βυθιστεί και εκείνη με επέλεξε, ίσως για να περάσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου γνώση και αναγνωστική απόλαυση σε όσους το ξεχώρισαν και θέλησαν να ταξιδέψουν μαζί μου στον Βόσπορο. Κόστος; Τι κόστος; Όλο αυτό ήταν για μένα μαγεία κι ένας τρόπος, μέσα από την έρευνα που απαιτήθηκε να κάνω για την συγγραφή του, ν’ αγαπήσω την πατρίδα μου που ήταν ξεχασμένη στο βάθος του μυαλού μου.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Ερευνώ, μαθαίνω, ταξιδεύω!!!

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Ίσως να υπάρχει ένα έμφυτο ταλέντο που μπορεί οι συνθήκες να επιτρέψουν να βγει στο φως ή να μείνει θαμμένο. Αυτό όμως που σίγουρα θα βοηθήσει κάποιον να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο το όποιο ταλέντο έχει είναι οι εμπειρίες ζωής και η ανάγνωση πολλών καλών βιβλίων.

 

Μιλήστε μας για το βιβλίο σας

Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα - χρονικό της περιόδου 1926-1964, με έμφαση κυρίως στην κοινωνική ζωή της εποχής αλλά και στην αναπόφευκτη επίδραση που άσκησαν στις ζωές των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, αποφάσεις που ελήφθησαν και εκτελέστηκαν σε βάρος τους, όπως ο φόρος πολυτελείας του ’42, τα σεπτεμβριανά του ’55, οι απελάσεις του ’64. Ήρωες αληθινοί που με τα χρόνια είχα κάνει δικές μου τις ζωές τους και είχα πλάσει από ακούσματα τις μορφές τους, τοποθετήθηκαν στον χώρο και στον χρόνο που ανήκαν και ρίχτηκαν στην ιστορία. Συμπορεύτηκαν με άλλους φανταστικούς για να αναπλάσουν την εικόνα της εποχής στον Βόσπορο και το ιστορικό Πέρα.

 

Ποια μοίρα ελπίζετε για αυτό;

Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει η μοίρα στα «Κύματα του Βοσπόρου». Αυτό που θα ήθελα είναι να διαβαστεί από πολλούς λάτρεις του καλού βιβλίου και να κρατήσει μια θέση στις καρδιές τους, με έντονη την αίσθηση ότι κλείνοντάς το, είχαν απολαύσει ένα ταξίδι στη γνώση κάνοντας παράλληλα μια βουτιά στους χαρακτήρες και στην ψυχοσύνθεση τους, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές τους.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

«Τα Κύματα του Βοσπόρου» είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα και σίγουρα η συγκίνηση κατά τη συγγραφή ήταν μεγάλη, όπως άλλωστε και η αγωνία να κατορθώσω να βγάλω στο χαρτί όλα όσα ήθελα. Αυτή η συγκίνηση ακόμα και σήμερα παραμένει έντονη. Βλέπετε η Πόλη είναι η πατρίδα μου και πολλές από τις ιστορίες που διαδραματίζονται είναι αληθινές. Όσο για βιβλία που διαβάζω, ασφαλώς κι έχω συγκινηθεί με πολλά. Άλλωστε διαβάζω μ’ έναν τρόπο δικό μου, ταυτίζομαι με τους ήρωες καλούς και κακούς, βαδίζω στα μονοπάτια που με οδηγεί ο συγγραφέας, εισπράττω τα μηνύματα όταν υπάρχουν.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει»

(Αναφορά στον Γκρέκο, Ν.Καζαντζάκης)

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Για να κερδίσω χρόνο διαβάζοντας μια και είμαι παθιασμένη αναγνώστρια.

 

_

γράφει η γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Κύματα του Βοσπόρου

Κωνσταντινούπολη 1926-1964
Η Ευρυδίκη, μια νέα ταλαιπωρημένη κοπέλα, αποφασίζει να φέρει στον κόσμο το εξώγαμο αγόρι της, τον Ευάγγελο, και να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του πατέρα. Στην προσπάθειά της να δώσει ένα όνομα στο παιδί και να αποκτήσει μια κανονική οικογένεια, ακολουθεί τον Σταύρακα, συνδέει την τύχη της μαζί του για να βιώσει αργότερα η ίδια και τα παιδιά της τις συνέπειες.
Ο Ευάγγελος ξεπερνά δυσκολίες και κινδύνους, επιβιώνει, δημιουργεί οικογένεια και αναζητά με πείσμα μια πολυπόθητη θέση στην κοινωνία και μια αλήθεια. Μια αλήθεια απ’ τη μάνα του που σέβεται και υπεραγαπά. Θα τη βρει και, αν ναι, πώς θα τη διαχειριστεί;
Και παράλληλα συμπορεύονται: ο Παναγιώτης Στουπάκης, μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η υπέρκομψη τριαντάρα Ντενίζ στις αποβάθρες του Γαλατά, η Ελεονώρα, το μικρό παράλυτο κορίτσι που ατενίζει τον Βόσπορο από το παράθυρο του αρχοντικού γιαλί, η Λεβαντίνα χήρα Μαρκέλλα, η Σμυρνιά δασκάλα Ευγενία και κάπου ψηλά στον λόφο του Χριστού στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, άλλο ένα μικρό παιδί, ο Ρωμανός, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.
Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόμορφα νερά του Βοσπόρου, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες, χαράζουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο, αναπλάθοντας μέσα από την αφήγηση ιδανικά την εικόνα της εποχής.

Ένα μυθιστόρημα-χρονικό για την περίοδο 1926-1964. Γεννημένη στον Βόσπορο, από γονείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη με τις απελάσεις του 1964, μεγάλωσα μέσα στις μνήμες τους, έφτιαξα εικόνες για τα πρόσωπα των οποίων τις ζωές είχα κάνει με το χρόνο δικές μου. Κάποια στιγμή, ένιωσα τους ήρωες να με πιέζουν για μια «έξοδο» στο χαρτί. Μάζεψα το παρελθόν, τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά τους, τους τοποθέτησα στον χώρο και στον χρόνο που ανήκαν και τους έριξα στην ιστορία… Εκεί, συνάντησαν άλλους, φανταστικούς μα και αναγκαίους για την πλοκή χαρακτήρες. Πραγματικοί και φανταστικοί, συμπορεύτηκαν για να αναπλάσουν την εικόνα της εποχής στον Βόσπορο και το ιστορικό Πέρα.

Η Μαίρη Μαγουλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στο Δημόσιο για τριάντα χρόνια. Ζει στο Πόρτο Ράφτη. Τα Κύματα του Βοσπόρου είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου