Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Μεγάλη επιθυμία της συγγραφέως είναι τα παιδιά να κρατάνε στα χέρια τους παραμύθια “χορταστικά” από άποψη νοημάτων και εικόνας. Πλούσια και αντάξια της θαυμαστής νοημοσύνης τους. -  Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;Το παιδικό βιβλίο έχει τεράστια δύναμη. Είναι από μόνο του ένα ολόκληρο σύμπαν νοημάτων και αξιών, είναι ένα μέσο που […]

Μεγάλη επιθυμία της συγγραφέως είναι τα παιδιά να κρατάνε στα χέρια τους παραμύθια “χορταστικά” από άποψη νοημάτων και εικόνας. Πλούσια και αντάξια της θαυμαστής νοημοσύνης τους.

 

-

 

Tι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Το παιδικό βιβλίο έχει τεράστια δύναμη. Είναι από μόνο του ένα ολόκληρο σύμπαν νοημάτων και αξιών, είναι ένα μέσο που μπορεί επάξια να μεταφέρει με τρόπο παιγνιώδη όλους τους προβληματισμούς της παιδικής ηλικίας. Είναι μια άριστη μορφή ενδυνάμωσης ολόκληρου του ψυχισμού του παιδιού. Έχει λοιπόν για εμένα η συγγραφή ένα ισχυρό κίνητρο, ότι καταφέρνει και ανοίγει διάλογο με τα παιδιά.

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Με ένα χαρτί και ένα μολύβι, αναδημιουργούμε τον κόσμο. Γράφω σημαίνει πως μεταπλάθω την πραγματικότητα μέσω της φαντασίας, ότι ανοίγω μία δίοδο επικοινωνίας. Δεν μπορείς να γράψεις χωρίς να παρατηρείς, χωρίς να βλέπεις γύρω σου με μάτια και νου καθαρό. Η γραφή είναι απελευθέρωση και έκφραση όλων αυτών που σε κάνουν να θες να μιλήσεις, να εισακουστείς!

 

Πιστεύετε ότι κάποιος γεννιέται ή γίνεται συγγραφέας;

Πιστεύω στη συνεχή προσπάθεια και στο παραγωγικό έργο, χωρίς τίτλους. Η έννοια συγγραφέας έρχεται από μόνη της κατά κάποιο τρόπο και σε βρίσκει. Όσο ασχολείσαι με τα θέματα που θέλεις να επικοινωνήσεις στα παιδιά, όσο γράφεις ξανά και ξανά με πίστη στον εαυτό σου και στους στόχους σου, γίνεται από μόνο του τότε.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα βιβλία;

Καθόλου! Πιστεύω πολύ στη θεματολογία ενός καλού παιδικού βιβλίου και στον τρόπο που αυτή γίνεται αντικείμενο αφήγησης. Δεν πιστεύω στους διαχωρισμούς εν προκειμένω των φύλων, αλλά στον τρόπο που θα την αντιληφτούν τα παιδιά, στις δικές τους παρατηρήσεις, αλλά και στην ικανότητα που αναπτύσσεται μέσω μιας άξιας παιδικής ιστορίας, να γίνονται τα παιδιά ανατροφοδότες της, μέσω της δικής τους ενσυναίσθησης.

 

Τι πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός ή γονιός για να αγαπήσει το παιδί το βιβλίο;

Να του το διαβάσει. Τόσο απλά. Να του διαβάζει παραμύθια !Ξανά και ξανά! Θέλει υπομονή και όρεξη. Πιστεύω ότι αν καταλάβουμε όλοι την ευεργετική δύναμη του παιδικού βιβλίο, θα αλλάξουν πολλά. Πραγματικά μου προκαλεί θυμό που βλέπω τόσα σχολεία χωρίς βιβλιοθήκες. Κι αν σε κάποια υπάρχουν, είναι τόσο φτωχές, δεν υπάρχουν καθόλου νέοι συγγραφείς, παρά μόνο κάτι, σκισμένα τις περισσότερες φορές, αναγνώσματα Χρειάζεται αναδιάρθρωση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος, επειδή όμως δεν το βλέπω να γίνεται ας ξεκινήσουμε ατομικές πρωτοβουλίες οι εκπαιδευτικοί με μεράκι. Πιστεύω τελικά πως μόνο από τις πρωτοβουλίες του καθένα ατομικά, έρχονται τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο!

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε γράψει ή έχετε διαβάσει;

Με την ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ. Ήταν το πρώτο μου παραμύθι και δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση από τα παιδιά και τους γονείς. Έχω ακούσει απίστευτα πράγματα από τις βιβλιοπαρουσιάσεις και τα έχω διαφυλάξει όλα μέσα μου!

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Πως κάποια στιγμή έφτασε το μυστικό της ευτυχίας να κάνει το γύρο του κόσμου… Είναι μία φράση από την ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ που αγαπώ πολύ, ειδικά τώρα. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο από μία ευτυχισμένη ανθρωπότητα. Αυτό για εμένα τα λέει όλα.

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε; Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν θα σταματήσω να γράφω. Έχω ακόμα πολλά που θέλω να σας πω…

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα παραμύθια της:

Η ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ

Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κ. Γιώργος Πετρίδης.

Ο Ευτύχιος λατρεύει τα ταξίδια. Παρέα με την Ευτυχούλα ξεκινούν μια ονειρική περιπλάνηση, προκειμένου να μάθουν σε όλους τους ανθρώπους να χαμογελούν. Πώς θα τα καταφέρουν; Μα… ξέρουν το μυστικό της ευτυχίας! Παρακολουθούμε μια περιπλάνηση του Ευτύχιου και της Ευτυχούλας σε όλες τις πολιτείες του κόσμου, προκειμένου να διαδώσουν το μυστικό της ευτυχίας. Σε κάθε πολιτεία που συναντούν, γίνεται και μία αποκάλυψη! Φτάνουν έτσι στο τέλος με το μυστικό της ευτυχίας να το κρατούν στα χέρια τους, να το μαθαίνουμε και εμείς, αλλά να κάνει και το ίδιο το γύρο του κόσμου!

Για να το μάθετε κι εσείς, παιδιά, διαβάστε αυτό το τρυφερό βιβλίο με τις πανέμορφες ζωγραφιές.

Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία γι’ αυτό συνεχίστηκε η ιστορία του στο βιβλίο της με τίτλο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ.

 

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κ. Γιώργος Πετρίδης.

Mια φορά στης παραμυθοχώρας τον καιρό, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για το καλύτερο παραμύθι του κόσμου όλου! Καλεσμένοι όλοι οι ήρωες των παραμυθιών, το έπαθλο όμως ένα, και ποιος θα το κερδίσει; Ποιος ο ρόλος της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας και του Κάπτεν Χουκ; Tι γυρεύει κοντά τους η Αλίκη από τη χώρα των Θαυμάτων; Για ποιο λόγο εμφανίζεται ο φοβερός κριτής-έκπληξη; Θα τα καταφέρουν τελικά να βρουν τον νικητή; Ένας θα σηκώσει το κύπελλο και ποιος τελικά θα είναι αυτός και με ποιο κριτήριο θα τον επιλέξουν;

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ

Την εικονογράφηση έχει πραγματοποιήσει ο κ. Γιώργος Πετρίδης.

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια χώρα πολύ μακρινή ζούσαν δύο παιδιά: ο Ευτύχιος και η Ευτυχούλα. Μία ήταν η αποστολή τους: Να διαδώσουν το μυστικό της ευτυχίας σε όλες τις πολιτείες του κόσμου! Και το είχαν καταφέρει! Έτσι κάθε πόλη που συναντούσαν στις περιπλανήσεις τους, είχε και το όνομα ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ. Τι θα γινόταν όμως αν ξαφνικά από κάποια πολιτεία χανόταν το χαμόγελο, αν εξαφανιζόταν το μυστικό της ευτυχίας; Πώς συνέβη αυτό; Ποιος έδιωξε τον βασιλιά Ντορεμί από το παλάτι του; Ποιος κρατά στα χέρια του τον μαγικό χάρτη και τι κρύβει στο σεντούκι του ο μυστηριώδης πειρατής Μπουρμπουλήθρας; Παιδιά, ακολουθήστε τον Ευτύχιο και την Ευτυχούλα σε ένα ονειρικό ταξίδι με προορισμό την ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ!

 

 

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ;

Το παραμύθι με τίτλο ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ; το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 από τις εκδόσεις κόκκινη κλωστή δεμένη είναι μία ιστορία που αφηγείται τον αγώνα δύο λιονταριών στη κορυφαία αναμέτρηση τους για το στέμμα του βασιλιά των ζώων!

Ποιος είναι άξιος να ονομαστεί αρχηγός και ποια είναι τελικά η αξία της πραγματικής νίκης στη ζωή είναι το βασικό θέμα του!

H Μαριλίτα Χατζημποντόζη είναι πτυχιούχος της ελληνικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και κάτοχος διπλώματος Θεατρολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Aπό τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα βιβλία της Η ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ. Παράλληλα ετοιμάζονται ακόμα δύο νέα παραμύθια το ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΧΟΛΕΙΟ! και το ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΟ ΔΙΝΩ! τα οποία θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2016 επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Επίσης την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της με τίτλο ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ;

 

Επικοινωνία με τη συγγραφέα στο προσωπικό της blog istoriessantomeli.blogspot.gr

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου