Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο, του Δημήτρη Σπύρου

22.04.2019

σχόλια

ΤΙΤΛΟΣ: Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δημήτρης Σπύρου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παλαιότερες μορφές ζωής

ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Λαογραφικά, Η βιοπάλη/Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου

ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Καθημερινή ζωή, Καλοκαιρινές διακοπές, Μίκης Θεοδωράκης, Περιπέτεια, Φιλία, Φτώχεια/Βιοπάλη, Φύση, Χιούμορ

ΔΙΑΦΟΡΑ: Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στο θέατρο. Ένα βίντεο μικρής διάρκειας από την παράσταση μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εδώ.

ΣΕΛΙΔΕΣ: 304

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 1. Παρουσίασε με λίγα λόγια το περιεχόμενο του βιβλίου και συσχέτισέ το με τον τίτλο του.
 2. Κατάγραψε μερικές δοξασίες αλλά και άγραφους κανόνες που χαρακτήριζαν τους κατοίκους στα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου.
 3. Ο πετροπόλεμος ήταν ένα σχεδόν καθημερινό παιχνίδι τη δεκαετία του 1960 στο χωριό που διαδραματίζεται η ιστορία. Προσπάθησε να παρουσιάσεις τους κανόνες με τους οποίους διεξαγόταν.
 4. Πώς περνούσαν το καλοκαίρι τα παιδιά της ιστορίας και πώς σήμερα; Σε ποια εποχή θα σου άρεσε περισσότερο να ζεις τα καλοκαίρια; Να εξηγήσεις τις σκέψεις σου.
 5. Ο συγγραφέας σε κάποιο σημείο του βιβλίου σημειώνει: «Πώς μπορούν, αλήθεια, οι μεγάλοι άνθρωποι να ξεχνούν το παιδί που κάποτε είχαν μέσα τους; Πώς μπορούν να σκοτώνουν την παιδική αθωότητα; Πώς μπορούν να γίνονται τόσο σκληροί με τα ίδια τους τα παιδιά; Δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αφήσουν την παιδικότητα να ωριμάσει;» Να σχολιάσεις τα παραπάνω ερωτήματα σε 1-2 παραγράφους.
 6. Ποιες αρχές χαρακτήριζαν τους κατοίκους του Πετροχωρίου, όταν πήγαιναν να «ξενοδουλέψουν»; Να εξηγήσεις τους λόγους που ενεργούσαν έτσι.
 7. Πώς παρουσιάζει ο Διομήδης τη ζωή στα χωριά των κατοίκων που γνώρισε, όταν πήγε να δουλέψει; Ποιες διαφορές καταγράφει σε σχέση με τη ζωή των Πετροχωριτών;
 8. Στο βιβλίο περιγράφονται από τον αφηγητή δύο αγάλματα, η Νίκη του Παιωνίου και ο Ερμής του Πραξιτέλη. Προσπάθησε να εντοπίσεις τα αγάλματα αυτά στο διαδίκτυο και να τα παρατηρείς την ώρα που διαβάζεις την περιγραφή του αφηγητή. Θεωρείς ότι είναι εύστοχη; Εάν θέλεις, προσπάθησε και εσύ να τα περιγράψεις.
 9. Να αφηγηθείς με λίγα λόγια πώς άλλαξε τη ζωή των Πετροχωριτών η επιβολή της Δικτατορίας.
 10. Στο βιβλίο αναφέρεται η λέξη «απελάτης». Ποιο είναι το περιεχόμενο της λέξης και ποιο ήταν το νόημα που της έδιναν οι κάτοικοι του χωριού;
 11. Στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε στο χωριό Πετροχώρι. Αληθεύει κάτι τέτοιο; Κάνε μια έρευνα για τη ζωή του γνωστού μουσικοσυνθέτη, για να επαληθεύσεις το παραπάνω.
 12. Πώς παρουσιάζεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο βιβλίο; Μπορείς να διαβάσεις στους συμμαθητές σου/γονείς σου χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
 13. Τι ήταν το «Ένα Ένα Τέσσερα» και γιατί έμεινε γνωστό στην Ιστορία;
 14. Ποιος πιστεύεις ότι ήταν ο στόχος του συγγραφέα του βιβλίου: η περιγραφή της ζωής ενός ορεινού χωριού της Πελοποννήσου, η νοσταλγία των παιδικών του χρόνων, η σύνδεση του χωριού με τον Μίκη Θεοδωράκη ή κάτι άλλο; Να αιτιολογήσεις την άποψή σου.
 15. Προσπάθησε να καταγράψεις και εσύ μια ιστορία που συνδέεται με τα παιδικά σου χρόνια.
 16. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου αφηγηθούν πώς περνούσαν τα καλοκαίρια τους.
 17. Ο συγγραφέας του βιβλίου ο Δημήτρης Σπύρου είναι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Ψύλλος». Εάν δεν έχεις δει την ταινία, προσπάθησε να τη βρεις και να τη δεις. Στη συνέχεια, να συγκρίνεις τον τρόπο ζωής των κατοίκων των δύο χωριών, του βιβλίου και της ταινίας.
 18. Σύγκρινε το περιεχόμενο του βιβλίο με το κείμενο που θα βρεις εδώ. Μπορείς να διακρίνεις κάποιες ομοιότητες;

Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος 

Ακολουθήστε μας

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, του Βαγγέλη Γιαννίση

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης είναι ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που καταφέρνει να… εισβάλλει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ, να συνεργαστεί με τους αξιωματικούς του και να καταγράψει πέντε υποθέσεις που κλήθηκαν να εξιχνιάσουν στη σταδιοδρομία τους, αλλά και τις συνθήκες...

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

Επιμέλεια άρθρου Θεόδωρος Στάμος

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Το ποτάμι, του Αιμίλιου Σολωμού

Ο Χάρης ζει δίπλα στο ποτάμι και ξεχνιέται ψαρεύοντας πέστροφες όσο περιμένει την επιστροφή του πατέρα του από τον πόλεμο. Μια μέρα αρχίζουν να κατεβαίνουν διάφορα παιχνίδια μέσα σε ξύλινα κιβώτια. Ποιος τα έχασε; Τι κρύβεται λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω και πώς θα...

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Οι οικογενειακοί μας δράκοι, της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Η Πινακοθήκη της πόλης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού σχολείου με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης διαπιστώνει πως δύο συμμαθητές του τα καταφέρνουν καλύτερα από κείνον, γιατί, μεταξύ άλλων, δέχτηκαν βοήθεια από γονείς κι αδέλφια. Έτσι, ο Γιάννης...

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τα χέρια της θεάς, του Διονύση Λεϊμονή

Τι συνέβη την ημέρα της αρπαγής της Αφροδίτης από τη Μήλο; Πού χάθηκαν τα χέρια της; Πώς ρίζωσε το άγαλμα στο Μουσείο του Λούβρου; Πώς θα καταφέρουν κάποια παιδιά να αγκαλιάσουν την ιστορία της και να δουλέψουν πάνω σε αυτήν, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά μέσα των...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου