Η Νίκη Κούκου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Με συνοδοιπόρο την αγάπη και την ελπίδα ξεκινάει το ταξίδι της στον κόσμο της λογοτεχνίας. Πώς ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω χωρίς να περιμένω… Δεν πίστευα ότι θα ολοκληρώσω το βιβλίο. Δεδομένου ότι είχα πολλές ασχολίες εκείνο το διάστημα, δυσκολευόμουν να οραματιστώ ότι το τέλος του θα ερχόταν σύντομα. Ξεκίνησα να γράφω με σκοπό […]

Με συνοδοιπόρο την αγάπη και την ελπίδα ξεκινάει το ταξίδι της στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;
Ξεκίνησα να γράφω χωρίς να περιμένω… Δεν πίστευα ότι θα ολοκληρώσω το βιβλίο. Δεδομένου ότι είχα πολλές ασχολίες εκείνο το διάστημα, δυσκολευόμουν να οραματιστώ ότι το τέλος του θα ερχόταν σύντομα. Ξεκίνησα να γράφω με σκοπό κάποια στιγμή να υπάρχει κάτι «δικό μου» στη βιβλιοθήκη μου, κι αφού η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έτσι προέκυψε αυτό βιβλίο. Όταν ξεκίνησα τη γραφή του, κάθε φορά που το προχωρούσα, παρατηρούσα πως έβγαινε αβίαστα η συνέχεια. Διάβαζα την προηγούμενη παράγραφο και τα δάχτυλα χτυπούσαν τα πλήκτρα με μανία, μην τυχόν και χάσω κάτι από τη σκέψη. Πήγαινα σύμφωνα με τη ροή. Επιπλέον, ανακάλυψα ότι η γραφή αποτελεί ένα είδος εκφόρτισης και αυτό ήταν ένα σκαλοπάτι να συνεχίσω και τέλος να το ολοκληρώσω. Πλέον χρησιμοποιώ τη γραφή ως τρόπο έκφρασης και ως προσωπικό στοίχημα, επιζητώ να εξελιχθώ.

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;
Άρχισα να το γράφω τον Οκτώβριο του 2014, λίγο καιρό πριν είχε δημοσιευτεί σε τοπική εφημερίδα μια επιστολή μου και είχα ακούσει από κάποιους ανθρώπους τη λέξη ταλέντο. Μου είπαν «έχεις ταλέντο στη γραφή». Μήνες μετά είπα να δοκιμάσω. Με ενέπνευσε το συναίσθημα της αγάπης, πόση ένταση, πόση αλήθεια, και πόσο μπορεί να διαρκέσει, αυτά προσπάθησα να πραγματευτώ σε αυτό το βιβλίο.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Προσωπικά θεωρώ έμπνευση κάθε τι που σε βγάζει από τη νόρμα, καθετί που αντικρίζοντάς το, συναντώντας το πας παρακάτω, μπαίνεις στη διαδικασία σκέψης, αναθεώρησης, προσδοκίας, απορίας. Έμπνευση αποτελεί ένα όμορφο τοπίο, μια βόλτα, η συνάντηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, ένα απόφθεγμα σε ένα βιβλίο, μια εικόνα στο δρόμο. Εμπνέομαι κυρίως από τους ανθρώπους και τα ταξίδια.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Όταν γράφω, αδειάζω τη σκέψη μου από την καθημερινότητα, γράφω και μπορεί να περάσουν ώρες χωρίς να κοιτάξω το ρολόι ή το τηλέφωνο. Πειθαρχώ σε αυτό, οπότε προσέχω ή τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι όσο πιο ήρεμη μπορώ. Όμως έχω την τάση να γεμίζω τον χρόνο μου, με αποτέλεσμα να μην έχω πολλές ώρες ελεύθερες. Πιστεύω λοιπόν ότι αν κάτι με εμποδίζει στο να γράφω, είναι ο χρόνος. Προτιμώ να βγαίνω, να είμαι σε δράσεις ή πολύ απλά να συναντώ αγαπημένα πρόσωπα. Άρα, αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα που με περιορίζει θα έλεγα καλύτερα ως προς τον χρόνο για γραφή, είναι η ανάγκη μου για δράση.

Πιστεύετε ότι λόγω κρίσης ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τη λογοτεχνία;
Ναι, το πιστεύω, μέχρι ένα σημείο. Η κρίση έχει επηρεάσει τον κόσμο σε πάρα πολλούς τομείς, όλοι έχουμε περιορίσει τις αγορές μας, κατανέμοντας τις ανάγκες μας βάσει προτεραιοτήτων. Ένας «βιβλιοφάγος» όμως, θα τα καταφέρει να αγοράσει το βιβλίο που πραγματικά θα του κάνει εντύπωση. Η ανάγνωση δεν είναι μόδα για να περνά είναι τρόπος ζωής, οπότε ναι μεν ο κόσμος έχει απομακρυνθεί αλλά δεν έχει φύγει τελείως. Προσωπικά, παλαιότερα ναι μεν αγόραζα πιο συχνά και πιο πολλά βιβλία απ’ όσο τώρα, αλλά ποτέ δε σταμάτησα να αγοράζω όμως, ανεξαρτήτως της συχνότητας ή ποσότητας. Επίσης, μην ξεχνάμε πως δρόμοι και τρόποι που υποστηρίζουν τη φιλαναγνωσία υπάρχουν. Σε περιοχές της πρωτεύουσας και της επαρχίας λειτουργούν δανειστικές βιβλιοθήκες.

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;
Συγκινούμαι πολύ εύκολα και δεν είναι ένα, ούτε δύο τα βιβλία που με έχουν συγκινήσει. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα βιβλίο που με έκανε να κλάψω πάρα πολύ. Ήταν το «Έρωτας σα Βροχή» της Λένας Μαντά. Ήμουν στα είκοσι. Ένα άλλο που με συγκίνησε ήταν το «Λαβωμένος άγγελος» του Νικήτα Θεοδωρίδη, το είχα διαβάσει στην εφηβεία.

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;
Αγαπημένη φράση… Ασυναίσθητα χρησιμοποιώ πολύ συχνά την ερώτηση «Τι εννοείς;». Σε σημείο, που πολλές φορές είναι περιττή, ωστόσο το έχω πει τόσες φορές που έχει γίνει συνήθεια. Πιστεύω ότι θέλω να ξεκαθαρίζω τις απόψεις των άλλων στο μυαλό μου, κι έτσι εξηγώ ότι το κάνω, μια φίλη λέει: «Το κάνεις για να κερδίζεις χρόνο!»
Κι άλλη μια φράση που λέω συνεχώς είναι «Το πιάνεις;» λόγω αγωνίας αν με καταλαβαίνει ο απέναντι. Φράση που αγαπώ και δεν τη λέω συχνά στους άλλους αλλά στον εαυτό μου κυρίως, είναι η εξής: Το «ποτέ» και το «πάντα» δεν υπάρχουν, υπάρχει το ΤΩΡΑ. Είναι σα να μου λέω, «τόλμα!»

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο έργο;
Το ότι έγραψα ένα βιβλίο, δεν πάει να πει ότι είμαι συγγραφέας, τουλάχιστον έτσι θεωρώ. Κατέγραψα λοιπόν κάποιες λεπτομέρειες που θεωρώ σημαντικές, για το καινούριο βιβλίο που θα ξεκινήσω να γράφω με το νέο έτος πια. Έχω ήδη ένα σκελετό και αρκετά βιβλία στην άκρη που θέλω να διαβάσω, πριν αφοσιωθώ στην γραφή του νέου, δικού μου. Στόχος μου είναι η εξέλιξη της γραφής και ένα καλύτερο αποτέλεσμα, έχοντας στο νου μου το «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Κι αυτό έχει απαιτήσεις.

Θα μ’ αγαπούσες για πάντα… είχες πει!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως

Πόσο ρομαντικός μπορεί να είναι κανείς στην Ελλάδα της κρίσης;
 Πόσο μπορεί κανείς να πιστεύει σε όρκους αιώνιας αγάπης σε μία κοινωνία που τρέφεται από τις σάρκες της;
Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο στην ιστορία μιας σχέσης που αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά αστάθμητοι παράγοντες, εξωγενείς λόγοι και διαβολικές συμπτώσεις επηρεάζουν τη ζωή ενός ζευγαριού;
Η ιστορία ενός κοριτσιού από ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, που με πείσμα και θέληση προσπαθεί να χτίσει τη ζωή και τις σχέσεις της πάνω στο παιδικό του όνειρο: να γίνει μία μορφωμένη και ανεξάρτητη γυναίκα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Νίκη Κούκου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Λατρεύει τα ταξίδια, το γευστικό φαγητό, τους πιστούς φίλους και τους γνήσιους, πραγματικούς ανθρώπους. Ερωτευμένη με τη γραφή και την ανάγνωση, εκεί βρίσκει λύσεις στα δικά της «άλυτα μυστήρια». Το βιβλίο «Θα μ’ αγαπούσες για πάντα… είχες πει!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, είναι η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου