Η πεζογραφική ρευστότητα του Παλιεράκη

19.05.2016

Η εξέλιξη στο διήγημα είναι μία επίπονη -και συχνά αργή- διαδικασία. Ωστόσο, η όλο και μεγαλύτερη στροφή συγγραφέων σε αυτό (με την όποια μορφή του), αφήνει ελπίδες για ταχύτερη εξέλιξη και εισαγωγή περισσότερων νεωτερισμών. Η ίδια η φόρμα, άλλωστε,  κινούμενη πλησίον του μυθιστορήματος αλλά με σύντομη έκταση, επιτρέπει πειραματισμούς στη γλώσσα ή την πλοκή.

Απόστολος Παλιεράκης
Μανδραγόρας
ISBN: 978-960-9476-50-8

Έτσι και ο Απόστολος Παλιεράκης αποζητά το διηγηματογραφικό νεωτερισμό. Η πρώτη του ανθολογία πεζών κειμένων «Υδάτινος ταξιδιώτης» (Μανδραγόρας, 2013) είναι μία καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει διηγήματά του, με σπαρτά αποσπάσματα από το «ημερολόγιο στρατοπέδου» και κολάζ του Απόστολου Ζώτου.

Μικροί συμβολισμοί (Ξένιος και Ξανθή, τα μυτερά κλωνάρια, η τελετή των σταγόνων) αναδύουν μία ξεχωριστή ρευστότητα μέσα από το διηγηματογραφική του προσέγγιση που στον πυρήνα της έχει μία υπερρεαλιστική δυναμική, ριζωμένη στην συνειρμικότητα, κι ας μην είναι συχνά τόσο εμφανής στην ίδια την αφήγηση/περιγραφή. Η συλλογή απαρτίζεται από σύντομα διηγήματα τα οποία εστιάζουν σε συγκεκριμένα επεισόδια ξεκινώντας κατά βάση in media res· ορισμένα μάλιστα είναι διηγήματα της μίας παραγράφου (αν κι απέχουν από τα flash stories).

Η συνεχής εναλλαγή εικόνων (το εβένινο κομπολόι ή η λιτότητα μιας ασύδοτης νύχτας) και η αφηγηματική ταχύτητα με τους μικρούς εσωτερικούς συμβολισμούς ή τις σύντομες ιστορίες σχηματίζουν μία πλούσια συλλογή. Ο μακροπερίοδος λόγος με το ασύνδετο σχήμα υποστηρίζει μία διηγηματογραφική κινητικότητα. Το ίδιο και η ποικιλία των αφηγηματικών υποκειμένων με τις μεταπτώσεις των γραμματικών προσώπων.

Απόστολος Παλιεράκης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-029-6

Ενώ με το γ΄ πρόσωπο προσδίδει μία αφηγηματική απόσταση από τον κεντρικό μύθο, ο συγγραφέας αξιοποιεί την πρωτοενική έκφραση άλλες φορές για την καταγραφή μίας μνημονευόμενης εμπειρίας (μικρός πρίγκιπας 2000, πηγαίο υπόγειο, ο κωφάλαλος άγγελος του έκπτωτου παραδείσου, η τελετή των σταγόνων) κι άλλοτε για να προχωρήσει σε έναν ψευτοδιάλογο με τον αναγνώστη (το εβένινο κομπολόι ή η λιτότητα μιας ασύδοτης νύχτας, ο ασπρομάλλης χρόνος). Το ψευδοδιαλογικό όμως στοιχείο στη συλλογή συντηρεί και το β΄ ενικό γραμματικό πρόσωπο που μεταχειρίζεται (υδάτινος ταξιδιώτης).

Στην νεώτερη συλλογή του «Φύλλα Δάφνης» (Μανδραγόρας, 2016) είναι εμφανής τόσο η εξέλιξη του συγγραφέα όσο και η πειραματική του διάθεση. Σε τούτη όμως δεν ανθολογούνται διηγήματα -με τη στενή έννοια του όρου, καθώς δεν υπάρχει ένας μύθος που να εξελίσσεται σε όλο το κείμενο με έναν κεντρικό ήρωα· αντίθετα, έχουν επιλεχθεί πεζογραφήματα.

Η συλλογή στην ουσία αποτελεί ένα οδοιπορικό του δημιουργού στο δάσος των υπαρξιακών αγωνιών με το μαγικό όχημα των λέξεων και των συναισθημάτων. Είναι η καταγραφή σκέψεων με διάφορες αφορμές, όπως τις εισπράττει από το κοινωνικό περιβάλλον ή όπως αναδύονται από τη μνήμη του.

Μέσα από ένα δημιουργικό συνδυασμό ποιητικής προσέγγισης, ο Παλιεράκης συνομιλεί με το κείμενο. Τροφοδοτεί τον πεζό λόγο με την ελευθερία του ποιητικού και τον ενισχύει με τα δυναμικά στοιχεία του υπερρεαλισμού. Μνήμες και βιώματα συμπλέκονται με μία εξπρεσιονιστική γραφή ισορροπώντας μεταξύ συνειρμών και ρεαλισμού, σαν ένα πεζογραφικό όνειρο.

Ο συγγραφέας συνδιαλέγεται με το κείμενο και τον αναγνώστη (αναρτημένος κόσμος, υπό την σκέπην, η ημερίδα του Ιωάννη, το καλύβι στο χωριό) προσδίδοντας μία θεατρικότητα στα πεζογραφήματά του. Η πρωτοενική έκφραση φέρνει τον αναγνώστη σε κοντινή απόσταση από το δημιουργό που με ειλικρίνεια εκθέτει βιώματα, σκέψεις ή σχόλια. Οι δε διάλογοι υποστηρίζουν τη δραματικότητα μέσα από την αναπαραστατική τους ισχύ (μια λευκή σελίδα διαλόγου, πάσχει από άνοια η Πανδώρα;, ανάγκη)

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Η ρευστότητα του χώρου και του χρόνου, των προσώπων και των καταστάσεων εντείνουν το αίσθημα του ονείρου. Κοινωνικές αναπαραστάσεις εναγκαλίζονται με το φανταστικό και το παράλογο. Εύληπτοι συμβολισμοί διαπνέουν όλα τα αφηγήματα ενισχύοντας την σουρεαλιστική μεταβλητότητα και προσδίδοντας μία συνεχή συναισθηματική κινητικότητα (πάσχει από άνοια η Πανδώρα;, το εργαλείο στον αυτόματο, ο κήπος και η πόρτα).

Χαρακτηριστική είναι δε η εικονοπλασία στα πεζογραφήματα της συλλογής. Ένας καταιγισμός εικόνων χρωματίζουν και γεμίζουν κίνηση και ήχους τον αφηγηματικό χώρο δράσης στον οποίο κυριαρχεί σταθερά το φως. Η ταχύτητα εναλλαγής τους μέσα από το ασύνδετο σχήμα και την μακροπερίοδη γραφή διευθύνουν την ενορχηστρωμένη εκφραστική κίνηση.

Το διήγημα με την εξέλιξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πεζογραφικής συντομίας, επιτρέπει εκ της φύσης του τους πειραματισμούς. Ο συγγραφέας έχει την ευκαιρία να αναζητήσει νεωτερισμούς ή να προσεγγίσει πλήθος παλαιότερων ρευμάτων μέσα από την προσωπική οπτική του συνδυάζοντας το παρελθόν με τις αναζητήσεις (υπαρξιακές ή κοινωνικές) του παρόντος.

Ακολουθήστε μας

Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Philip Kerr

Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ, του Philip Kerr

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Philip Kerr ως έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αστυνομικής νουάρ λογοτεχνίας, αλλά η ταλαντούχα πένα του «γέννησε» και αρκετά παιδικά βιβλία. Το Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ είναι ένα από αυτά, καθώς επίσης και το...

Πρόσκληση σε γάμο

Πρόσκληση σε γάμο

Τα προεόρτια του γάμου είχαν ξεκινήσει από την Πέμπτη, με τον πρόγαμο. Λίγο έξω από το Ηράκλειο, τα συμπεθέρια είχαν ξεσηκώσει όλο το χωριό και τους πετεινούς στο πόδι. Το αντικρυστό, με τη θράκα στη μέση, το γαμοπίλαφο στα καζάνια, οι κρητικές κουλούρες δεμένες με...

Η τέλεια ζωή, της Nuala Ellwood

Η τέλεια ζωή, της Nuala Ellwood

Η Άιρις Λόσον είναι μια γυναίκα που περνά την ώρα της κοιτάζοντας σπίτια που δεν πρόκειται ν’ αγοράσει. Ή μήπως μισεί όσα αντικρίζει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεσπάσει τον θυμό της; Τι σχέση έχει με τη Βανέσα Άνταμς; Σκότωσε ή όχι τον Τζέφρι Ρίβερς; Τι συνέβη...

Γη που χάνεται, της Julia Phillips

Γη που χάνεται, της Julia Phillips

- γράφει η Λεύκη Σαραντινού - Αν ένα βιβλίο δεν είναι τελικά παρά η αίσθηση που σου αφήνει, τότε η Γη που χάνεται, σου αφήνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την αίσθηση της απέραντης ομορφιάς και του μεγαλείου της φύσης, της μοναχικότητας και της απομόνωσης, του...

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Η ποιητική συλλογή του Θανάση Χατζόπουλου που εν προκειμένω, φέρει τον τίτλο ‘Το Κελί,’ κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις ‘Το Ροδακιό,’ σε μία καλαίσθητη έκδοση. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής συγκροτείται από ευδιάκριτες...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

Το ‘Κελί του Θανάση Χατζόπουλου

_ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Η ποιητική συλλογή του Θανάση Χατζόπουλου που εν προκειμένω, φέρει τον τίτλο ‘Το Κελί,’ κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις ‘Το Ροδακιό,’ σε μία καλαίσθητη έκδοση. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής συγκροτείται από ευδιάκριτες...

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Το υφάδι της προσμονής, της Ζωγραφιάς Τσαβέα

Από το Χαλέπι και τη Δαμασκό ταξιδεύουμε στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη ακολουθώντας τα ίχνη της ζωής του μεγαλέμπορου χαλιών Μοσά Χαντάντ. Μόλις γεμίσουν τα ρουθούνια μας ευωδιές και τα χείλη μας γεύσεις προχωράμε στην Κρήτη για να γνωρίσουμε τους αγώνες...

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου

Ένας άντρας απειλεί να πέσει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου της Χαλκίδας και ο αστυνόμος Χρίστος Καπετάνος αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις, λίγα λεπτά πριν ο άγνωστος δολοφονηθεί από ελεύθερο σκοπευτή. Ποιος τον σκότωσε και γιατί; Τι ήξερε ο νεκρός που δεν έπρεπε...

2 σχόλια

2 Σχόλια

 1. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΛΙΕΡΑΚΗΣ

  Χαίρομαι κι ευχαριστώ θερμά για την ανάγνωσή σας. Σας εύχομαι ανεξάντλητη και πάντα περιεκτική δημιουργικότητα αλλά και δύναμη για τη θαρραλέα κοινωνική σας στάση.

  Απάντηση
  • Δήμος Χλωπτσιούδης

   Τέτοια λογοτεχνικά έργα μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε… Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου