Η περιπλάνηση ενός βιολιού, του Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

bounartzidhs_h_periplanisiΜετά την Προσευχή για τις καινούριες πατρίδες, ένα εξαιρετικό βιβλίο, ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης με την Περιπλάνηση ενός βιολιού μας ταξιδεύει στην Ευρώπη τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο πιάσαμε στα χέρια μας την Περιπλάνηση με ανάμικτα αισθήματα, από τη μια η περιέργεια για το καινούριο κι από την άλλη η σύγκριση με το παλιό που μοιραία θα γινόταν, μας έκαναν να είμαστε πολύ σκεπτικοί αλλά κι επιφυλακτικοί.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει το 1914 όταν ο πατέρας του πρωταγωνιστή, του Θωμά, παίρνει την απόφαση να φύγει από τη Μικρασία και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς αν κι έφηβος προσαρμόζεται στη νέα του ζωή γρήγορα ενώ το καθοριστικό σημείο της είναι η γνωριμία του με τη μουσική και η απόκτηση ενός βιολιού που θα τον συνοδεύει για πάντα. Δραστήριος και ασταμάτητος, βοηθάει την οικογένειά του, εργάζεται πρωί και βράδυ, παίζει μουσική ενώ γνωρίζει και το σαρκικό έρωτα πολύ πριν γνωρίσει τον πρώτο του αληθινό έρωτα στα μάτια της Ελβίρας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους δυο τους που συναντιούνται πάντα κρυφά μέχρι το βροχερό εκείνο βράδυ που ο Θωμάς της ανακοινώνει πως φεύγει για να υπηρετήσει στο στρατό κι αρχίζει το μακρινό του ταξίδι.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου κάθε μας επιφύλαξη χάθηκε μέσα στις γραμμές του. Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης, πέρα από το γεγονός πως έχει κάνει μια μεγάλη σπουδή των τόπων αλλά και των γεγονότων που περιγράφει, κάνει και κάτι άλλο, πιο σπουδαίο! Αφήνει την πένα του να δημιουργήσει λογο – τεχνία! Κάνει κυριολεκτικά ασκήσεις λογοτεχνίας ανεβάζοντας το επίπεδο της γραφής σε επίπεδα που σπάνια κανείς συναντάει στα σύγχρονα βιβλία. Οι περιγραφές των τόπων είναι εξαιρετικές, των χαρακτήρων ακόμα καλύτερες, των καταστάσεων και των γεγονότων αριστουργηματικές! Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε γνωστές τις λεπτομέρειες του μυθιστορήματος κι ο αναγνώστης τούτου του άρθρου να χάσει το ενδιαφέρον του για το βιβλίο, θα πρέπει -ενδεικτικά έστω- να σταθούμε στην περιγραφή της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917, την οποία με τη βοήθεια του πρωταγωνιστή του ο συγγραφέας την αναπαριστά με τραγικά ρεαλιστικό τρόπο. Άνθρωποι που τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αγωνία, τρόμος, κάπνα, όλα μαζί σχεδόν ξεπετάγονται από το χαρτί και γίνονται αληθινές εικόνες στα μάτια του αναγνώστη χάρη στην πένα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

«Πήρε [σ.σ. ο Θωμάς] βιαστικά τον ανήφορο, μαύρα φίδια τον έζωσαν ξαφνικά. Η κάπνα πύκνωνε, γκρίζες στάχτες χόρευαν στον αέρα σαν να χιόνιζε, άρχισαν να τσούζουν τα μάτια του. Ο κόσμος ήταν πιο πολύς τώρα όσο ανέβαινε, γέμιζε τα σοκάκια και έμοιαζε ν’ αλαφιάζει όσο περνούσε η ώρα και θέριευαν οι καπνοί, άλλοι έτρεχαν κατά κάτω, άλλοι κατά πάνω, σαν κι αυτόν, άλλοι μπρος, άλλοι πίσω, ο καθένας κάτι είχε στο νου του, κάτι να φυλάξει, κάτι να προστατέψει, μόνο κάποιοι ξένοι φαντάροι δεν έδιναν σημασία και τρέκλιζαν γλαρωμένοι από το μεσημεριάτικο μεθύσι, μέσα στην αυγουστιάτικη κάψα.»

Οι πρωταγωνιστές περιγράφονται με τρόπο εξαιρετικό, τα αισθήματά τους, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, αναδεικνύονται αριστοτεχνικά μέσα στις γραμμές του βιβλίου, ενώ ο συγγραφέας καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη μέσα στην ταραγμένη ατμόσφαιρα της εποχής με τρόπο εξαίσιο. Πολιτικοί και πολιτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, όπως επίσης τα ήθη, οι συνήθειες αλλά και οι διαφορές κάθε πολιτισμού και κάθε πολιτιστικής ομάδας που παρουσιάζεται στο βιβλίο.

Η περιπλάνηση ενός βιολιού είναι ένα εξαιρετικό και συνάμα σπάνιο δείγμα άριστης λογοτεχνικής δημιουργίας, ένα βιβλίο αληθινό στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη. Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης με το δεύτερο βιβλίο του δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως έχει πια κατατάξει την πένα του δίπλα στους κλασσικούς Έλληνες λογοτέχνες!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Το Παλάτι του Μεσονυκτίου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν (Η Τριλογία της Ομίχλης #2)

Το Παλάτι του Μεσονυκτίου, του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν (Η Τριλογία της Ομίχλης #2)

Πόσο σημαντικά είναι για κάποιον δύο βρέφη που εγκαταλείπονται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας σ’ ένα ορφανοτροφείο της Καλκούτας; Ποια είναι η μαύρη φιγούρα που τα κυνηγάει; Τι συνέβη εκείνες τις τέσσερις μέρες του Μαΐου του 1932 και γιατί χιόνισε στην πόλη; Ποιος...

Η λεία, της Yrsa Sigurdardóttir

Η λεία, της Yrsa Sigurdardóttir

Η βασίλισσα του σκανδιναβικού θρίλερ, Yrsa Sigurdardóttir, επιστρέφει με τη Λεία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στη μακρινή Ισλανδία, γεμάτο χιόνια, αγωνία και μεταφυσικό τρόμο. Μια παρέα τεσσάρων πεζοπόρων...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Η λεία, της Yrsa Sigurdardóttir

Η λεία, της Yrsa Sigurdardóttir

Η βασίλισσα του σκανδιναβικού θρίλερ, Yrsa Sigurdardóttir, επιστρέφει με τη Λεία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και προσκαλεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στη μακρινή Ισλανδία, γεμάτο χιόνια, αγωνία και μεταφυσικό τρόμο. Μια παρέα τεσσάρων πεζοπόρων...

Πρόβα ζωής, του Πασχάλη Λαμπαρδή

Πρόβα ζωής, του Πασχάλη Λαμπαρδή

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Ο Ραφαήλ Καστρινός, είναι φιλόλογος, με προσδοκίες για ένα σύστημα μάθησης διαφορετικό από το κατεστημένο. Θα κληθεί να διδάξει σε ένα λύκειο και συγκεκριμένα σε μια τάξη όπου θεωρείται αρκετά ιδιόμορφη με δύσκολους μαθητές, κάτι που από...

Το θαύμα, της Emma Donoghue

Το θαύμα, της Emma Donoghue

Η νοσοκόμα Ελίζαμπεθ (Λιμπ) Ράιτ, σκληραγωγημένη από τις μάχες στην Καλλίπολη και με εμπειρία υπό τις οδηγίες της Φλορενς Νάιτινγκεϊλ, μεταβαίνει σε ένα φτωχό χωριό της Ιρλανδίας για να παρακολουθεί ένα εντεκάχρονο κορίτσι που δεν έχει δεχτεί φαγητό εδώ και τέσσερις...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου

  “Οι περιγραφές των τόπων είναι εξαιρετικές, των χαρακτήρων ακόμα καλύτερες, των καταστάσεων και των γεγονότων αριστουργηματικές!”
  Η γνωστή, αγαπημένη και γοητευτική πένα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη μας ταξιδεύει για μια ακόμη φορά – και μας ξενυχτάει απολαυστικά!

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου

   Και τό εξώφυλλο του Γιάννη Καλαϊτζάκη απόλυτα ταιριαστό!

   Απάντηση
 2. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Το έχω διαβάσει και έχω καταγοητευθεί από το βιβλίο αυτό του Μιχάλη Μπουναρτζίδη που νομίζω πως όλοι οι Έλληνες πρέπει να διαβάσουν. Για μένα είναι το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου