Η περιπλάνηση ενός βιολιού, του Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

bounartzidhs_h_periplanisiΜετά την Προσευχή για τις καινούριες πατρίδες, ένα εξαιρετικό βιβλίο, ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης με την Περιπλάνηση ενός βιολιού μας ταξιδεύει στην Ευρώπη τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο πιάσαμε στα χέρια μας την Περιπλάνηση με ανάμικτα αισθήματα, από τη μια η περιέργεια για το καινούριο κι από την άλλη η σύγκριση με το παλιό που μοιραία θα γινόταν, μας έκαναν να είμαστε πολύ σκεπτικοί αλλά κι επιφυλακτικοί.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει το 1914 όταν ο πατέρας του πρωταγωνιστή, του Θωμά, παίρνει την απόφαση να φύγει από τη Μικρασία και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο Θωμάς αν κι έφηβος προσαρμόζεται στη νέα του ζωή γρήγορα ενώ το καθοριστικό σημείο της είναι η γνωριμία του με τη μουσική και η απόκτηση ενός βιολιού που θα τον συνοδεύει για πάντα. Δραστήριος και ασταμάτητος, βοηθάει την οικογένειά του, εργάζεται πρωί και βράδυ, παίζει μουσική ενώ γνωρίζει και το σαρκικό έρωτα πολύ πριν γνωρίσει τον πρώτο του αληθινό έρωτα στα μάτια της Ελβίρας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους δυο τους που συναντιούνται πάντα κρυφά μέχρι το βροχερό εκείνο βράδυ που ο Θωμάς της ανακοινώνει πως φεύγει για να υπηρετήσει στο στρατό κι αρχίζει το μακρινό του ταξίδι.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου κάθε μας επιφύλαξη χάθηκε μέσα στις γραμμές του. Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης, πέρα από το γεγονός πως έχει κάνει μια μεγάλη σπουδή των τόπων αλλά και των γεγονότων που περιγράφει, κάνει και κάτι άλλο, πιο σπουδαίο! Αφήνει την πένα του να δημιουργήσει λογο – τεχνία! Κάνει κυριολεκτικά ασκήσεις λογοτεχνίας ανεβάζοντας το επίπεδο της γραφής σε επίπεδα που σπάνια κανείς συναντάει στα σύγχρονα βιβλία. Οι περιγραφές των τόπων είναι εξαιρετικές, των χαρακτήρων ακόμα καλύτερες, των καταστάσεων και των γεγονότων αριστουργηματικές! Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε γνωστές τις λεπτομέρειες του μυθιστορήματος κι ο αναγνώστης τούτου του άρθρου να χάσει το ενδιαφέρον του για το βιβλίο, θα πρέπει -ενδεικτικά έστω- να σταθούμε στην περιγραφή της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917, την οποία με τη βοήθεια του πρωταγωνιστή του ο συγγραφέας την αναπαριστά με τραγικά ρεαλιστικό τρόπο. Άνθρωποι που τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αγωνία, τρόμος, κάπνα, όλα μαζί σχεδόν ξεπετάγονται από το χαρτί και γίνονται αληθινές εικόνες στα μάτια του αναγνώστη χάρη στην πένα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη.

«Πήρε [σ.σ. ο Θωμάς] βιαστικά τον ανήφορο, μαύρα φίδια τον έζωσαν ξαφνικά. Η κάπνα πύκνωνε, γκρίζες στάχτες χόρευαν στον αέρα σαν να χιόνιζε, άρχισαν να τσούζουν τα μάτια του. Ο κόσμος ήταν πιο πολύς τώρα όσο ανέβαινε, γέμιζε τα σοκάκια και έμοιαζε ν’ αλαφιάζει όσο περνούσε η ώρα και θέριευαν οι καπνοί, άλλοι έτρεχαν κατά κάτω, άλλοι κατά πάνω, σαν κι αυτόν, άλλοι μπρος, άλλοι πίσω, ο καθένας κάτι είχε στο νου του, κάτι να φυλάξει, κάτι να προστατέψει, μόνο κάποιοι ξένοι φαντάροι δεν έδιναν σημασία και τρέκλιζαν γλαρωμένοι από το μεσημεριάτικο μεθύσι, μέσα στην αυγουστιάτικη κάψα.»

Οι πρωταγωνιστές περιγράφονται με τρόπο εξαιρετικό, τα αισθήματά τους, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, αναδεικνύονται αριστοτεχνικά μέσα στις γραμμές του βιβλίου, ενώ ο συγγραφέας καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη μέσα στην ταραγμένη ατμόσφαιρα της εποχής με τρόπο εξαίσιο. Πολιτικοί και πολιτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, όπως επίσης τα ήθη, οι συνήθειες αλλά και οι διαφορές κάθε πολιτισμού και κάθε πολιτιστικής ομάδας που παρουσιάζεται στο βιβλίο.

Η περιπλάνηση ενός βιολιού είναι ένα εξαιρετικό και συνάμα σπάνιο δείγμα άριστης λογοτεχνικής δημιουργίας, ένα βιβλίο αληθινό στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη. Ο Μιχάλης Μπουναρτζίδης με το δεύτερο βιβλίο του δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστούμε πως έχει πια κατατάξει την πένα του δίπλα στους κλασσικούς Έλληνες λογοτέχνες!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Α΄ στον έρωτα, του Γιώργου Αγγελίδη

Α΄ στον έρωτα, του Γιώργου Αγγελίδη

Ένα νεαρό έγχρωμο παιδί νιώθει μπερδεμένο στη σχέση του κι αποφασίζει να χωρίσει με την κοπέλα του. Ταυτόχρονα ένα συνομήλικό του αγόρι προσπαθεί να ανακαλύψει την ερωτική του ταυτότητα. Γνωρίζονται μέσω μιας εφαρμογής κι από την αρχή η χημεία μεταξύ τους χτυπάει...

Το αίμα της αμαρυλλίδας, του Μιχάλη Παπαγεωργίου

Το αίμα της αμαρυλλίδας, του Μιχάλη Παπαγεωργίου

Ένας νεαρός άντρας που ασχολείται με τη μουσική ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής ώστε με αφορμή διάφορα γκρουπάκια που προμοτάρει να γνωρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ποιος όμως είναι πραγματικά ο σκοπός των ταξιδιών του; Θα καταφέρει να...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Το αίμα της αμαρυλλίδας, του Μιχάλη Παπαγεωργίου

Το αίμα της αμαρυλλίδας, του Μιχάλη Παπαγεωργίου

Ένας νεαρός άντρας που ασχολείται με τη μουσική ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής ώστε με αφορμή διάφορα γκρουπάκια που προμοτάρει να γνωρίζει τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ποιος όμως είναι πραγματικά ο σκοπός των ταξιδιών του; Θα καταφέρει να...

Ηλίας Τσέχος: ‘Ο Λωτός δεν Ξεχνά’

Ηλίας Τσέχος: ‘Ο Λωτός δεν Ξεχνά’

Ηλίας Τσέχος Ο Λωτός δεν Ξεχνά _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Από τις εκδόσεις ‘Φεγγίτη’ με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορεί η 14η ποιητική συλλογή του Ηλία Τσέχου, που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο ‘Ο Λωτός Δεν Ξεχνά.’ Θα μπορούσαμε κάλλιστα να αναφέρουμε...

Λένια, μια ιστορία με όνομα, της Αλεξάνδρας Συρίγου

Λένια, μια ιστορία με όνομα, της Αλεξάνδρας Συρίγου

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Σε ένα σπίτι που ξεχειλίζει η αγάπη και η καλοσύνη γεννήθηκε η μικρή Γιασεμή. Το όνομά της κρύβει μια ιστορία και το άρωμα του γιασεμιού θα χαρακτηρίζει τόσο την ίδια όσο και τους οικείους της. Μητέρα της η Ελενίτσα, πατέρας της ο Περικλής...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. Βάσω Αποστολοπούλου

  “Οι περιγραφές των τόπων είναι εξαιρετικές, των χαρακτήρων ακόμα καλύτερες, των καταστάσεων και των γεγονότων αριστουργηματικές!”
  Η γνωστή, αγαπημένη και γοητευτική πένα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη μας ταξιδεύει για μια ακόμη φορά – και μας ξενυχτάει απολαυστικά!

  Απάντηση
  • Βάσω Αποστολοπούλου

   Και τό εξώφυλλο του Γιάννη Καλαϊτζάκη απόλυτα ταιριαστό!

   Απάντηση
 2. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

  Το έχω διαβάσει και έχω καταγοητευθεί από το βιβλίο αυτό του Μιχάλη Μπουναρτζίδη που νομίζω πως όλοι οι Έλληνες πρέπει να διαβάσουν. Για μένα είναι το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου