Η πολιτική οπτική της “σιωπής της Σίβας”

Ζ. Δ. Αϊναλής
vakxikon.gr
ISBN: 978-618-5144-61-6

Η θρησκευτική παράδοση αποτελεί έναν ανεξέλεγκτο πόντο πλεύσης της ποίησης, ο οποίος προσφέρει όλο τον αναγκαίο γλωσσικό πλούτο ώστε να κωπηλατούν οι ποιητές με οδηγό τον πειραματισμό αξιοποιώντας το έτοιμο και άμεσα εισπράξιμο από το κοινό συναισθηματικό φορτίο. Ύφος και εκφραστικότητα, πρόσωπα και χώροι, όλα δύναται να υποστηρίξουν με το αισθητικό και συναισθηματικό βάρος τους, το σύγχρονο ποίημα[1].

Ο Αϊναλής («η σιωπή της Σίβας», Vakxikon.gr, 2016, α΄ 2011) αξιοποιεί το πρωτοπρόσωπο ύφος και την εκφραστική δυναμική της Βίβλου μέσα σε μία προσέγγιση του παρόντος. Η πολιτική ποίηση συνδέεται με ένα αποκαλυπτικό ύφος, η ποιητική και η κοινωνιοϋπαρξιακή αγωνία αναζητούν βρίσκουν διέξοδο στην παλαιοδιαθηκολογική εκφραστική.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση με τη δευτεροενική απεύθυνση διαμορφώνει ένα εξόχως ενδιαφέρον σκηνικό περιβάλλον, καθώς ο ήρωας μοιάζει να απευθύνεται -με αλληγορικό τρόπο- σ’ ένα βουβό β΄ γραμματικό πρόσωπο, που στην πραγματικότητα αποτελεί μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που βασανίζεται. Την ίδια στιγμή, στοιχεία προφορικότητας ενσωματώνονται στη στιχουργική του απεμπολώντας τη χυδαιότητα που κρύβουν στον καθημερινό λόγο και προάγοντας το κοινωνικό βίωμα ευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στην εκφραστική απελευθέρωση.

Ωστόσο, η υιοθέτηση του βιβλικού ύφους, δεν υποδηλώνει μία τυφλή μιμητική μίμηση. Ο ποιητής στην παλαιοδιαθηκολογική έκφραση ενσωματώνει στοιχεία του σύγχρονου ρομαντικού λόγου που υποστηρίζονται από έναν επικολυρικό υπερρεαλισμό. Στη σύνθεση το παράλογο κάνει συχνά την εμφάνισή του με μεταφορές ή μετωνυμία, όπως ακριβώς αποδίδεται το εξωλογικό θρησκευτικό περιεχόμενο.

Με την υιοθέτηση του ύφους από το Άσμα Ασμάτων, μέσα από τον θρησκευτικού τύπου λόγο ελέγχει τη συναισθηματική ένταση του ποιήματος που ξεσπά ως κατακλυσμιαία αγανάκτηση με εικόνες εσχατολογικές, συνδέοντας τα μυθικά τέρατα της αποκαλυπτικής παράδοσης με το σουρεαλιστικό υπόβαθρο της ποιητικής του και την υποβόσκουσα πολιτική οργή.

Αν και οι συνειρμοί κατέχουν κεντρική θέση στην κίνηση του επικοαφηγηματικού ύφους του, τίποτα δεν είναι τυχαίο· ούτε τα σημεία στίξης, ούτε οι παύσεις ή ο χωρισμός των στροφικών συμπλεγμάτων -ή ακόμα και των μονόστιχων στροφών που μοιάζουν να μετέωρες μέσα στη σύνθεση· οι αγκύλες κατά το πρότυπο της φιλολογικής παρέμβασης-συμπλήρωσης κατεστραμμένου παπύρου και οι "μεταφραστικές" ασυνταξίες-αστοχίες. Όλα παίζουν το δικό τους ιδιαίτερο ρόλο στη γλωσσική ορχήστρα που διευθύνει ο Αϊναλής σε έναν πολιτικό παιάνα εξέγερσης με καταγωγή στην επική ποίηση της γενιάς του ’30.

Δήμος Χλωπτσιούδης
Μανδραγόρας, 2016
ISBN: 978-960-592-032-6

Εικόνες αστέγων, ενδεών και περιθωριοποιημένων ατόμων αναδύονται από τον οργισμένο μονόλογο του Σολομώντος και τις αποκαλυπτικές πτυχές που τον ακολουθούν μέσα σε μία εκστατική αλληγορία που συνδέει την εσχατολογική παράδοση και την αγριότητα των παλαιοδιαθηκολογικών κειμένων με την κοινωνική κατάρρευση της σύγχρονης κρίσης.

Για να καταλήξει σε μία ηχηρή άρνηση και μία αγανάκτηση που αφυπνίζει με κραυγές συνειδήσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ποιητικό σάλπισμα σύγκρουσης μετά το σπάσιμο της σφραγίδας της κοινωνικής ειρήνης, όπως τη βλέπει ο καινοτόμος δημιουργός. Η αγανάκτηση όμως δεν είναι ατομική· διαφαίνεται ία συλλογική ανάγκη αντίδρασης ενάντια  στη σαπίλα της Σιών / τη φτήνια τις πομπές τις μηχανορραφίες και την ενοχή της Ιερουσαλήμ. Εκφράζεται μία ανάγκη αναζήτησης συμμαχιών και αλληλεγγύης γιατί έφτασε ο καιρός του μισήσαι/ καιρός πολέμου.

Η ποιητική σύνθεση διατηρεί όλα τα επικά χαρακτηριστικά ενός ηρωικού και θρησκευτικού άσματος με αλληγορικές καταβολές στο πολιτικό παρόν του 2011. Η ποίηση, άλλωστε, του Αϊναλή είναι βαθιά πολιτική. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει από κάθε ρωγμή που δημιουργεί στις στέρεες συνειδήσεις με τη βιβλική εικαστική έκφρασή του.

________________
[1] βλ. σχετικά Δήμος Χλωπτσιούδης, το θρησκευτικό στοιχείο ως μέσο ποιητικής έκφρασης, vakxikon.gr, τεύχ. 32 (Δεκέμβριος 2015).

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 02 – 03 Δεκεμβρίου 2023

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 02 – 03 Δεκεμβρίου 2023

Real News https://youtu.be/aAiiuhHULMc Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να...

Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

Μοναχά γιατί σ’ αγάπησα, της Βάσως Γαλάνη

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Στο μαγικό ταξίδι στον έρωτα και την αγάπη που θα μας προσφέρει το βιβλίο της Βάσως Γαλάνη, ένα ιδιαίτερο βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, κύριοι ήρωες της ιστορίας θα είναι η Δανάη και ο Πέτρος. Η Δανάη έχει χάσει τους...

Αυτό-θανάτωση ίσον Μοναξιά

Αυτό-θανάτωση ίσον Μοναξιά

Όλα άρχισαν από την μνήμη, εκεί όπου εσύ κατοικείς, και δεν κοιτάω πιά τις φωτογραφίες σου, τις έχω θάψει πρώτα μέσα μου, το μόνο αποδεικτικό στοιχείο πως κάποτε υπήρξες. Σκυφτός μου γράφω αυτό το γράμμα, σκυφτός θα πει, ελάχιστος χώρος να καταλαμβάνει το σώμα, αυτό...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Αυτό-θανάτωση ίσον Μοναξιά

Αυτό-θανάτωση ίσον Μοναξιά

Όλα άρχισαν από την μνήμη, εκεί όπου εσύ κατοικείς, και δεν κοιτάω πιά τις φωτογραφίες σου, τις έχω θάψει πρώτα μέσα μου, το μόνο αποδεικτικό στοιχείο πως κάποτε υπήρξες. Σκυφτός μου γράφω αυτό το γράμμα, σκυφτός θα πει, ελάχιστος χώρος να καταλαμβάνει το σώμα, αυτό...

Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

Όλγα Καλύβα: ‘σοφίας άμητος’

σοφίας άμητος Όλγα Καλύβα _ γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης - Το 2023 και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, από τις εκδόσεις Κέφαλος κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της Όλγας Καλύβα που εν προκειμένω φέρει τον τίτλο ‘σοφίας άμητος΄. Μπορούμε να σταθούμε, θεωρητικώ τω τρόπω,...

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου

Στο Φοβητσοχώρι, ένα κατά τα άλλα όμορφο μέρος, κανείς δε ζει ευτυχισμένος γιατί όλοι φοβούνται! Κοιτούν συνέχεια γύρω τριγύρω ή πίσω από την πλάτη τους, προσέχουν τα παιδιά τους, γιατί είναι όλοι τους τρομαγμένοι από τον γίγαντα που ζει στο δάσος. Πότε κι από πού...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου