Η Πόλη μέσα στην Πόλη, της Χριστίνας Σαββανή

26.12.2020

σχόλια

γράφει η Σοφία Κραββαρίτη

Το να κάνω κριτική στο βιβλίο της εκδότριάς μου είναι, το λιγότερο, αγχωτικό. Γνωρίζοντας όμως το πνεύμα της και τον κόσμο μέσα στον οποίο αλληλεπιδρά, το θεώρησα πρόκληση να μεταφέρω το νόημα του έργου της στους αναγνώστες, σύμφωνα πάντα με τη δική μου αντίληψη και όλα όσα βίωσα κατά την ανάγνωσή του. 

Η Χριστίνα Σαββανή κάνει το πρώτο της βήμα στη συγγραφή, με σκοπό να μας μυήσει σ’ ένα διαφορετικό κόσμο, αυτό των “Ελεύθερα Σκεπτόμενων Αναζητών”, όπως η παρέα που συναντάμε μέσα στο βιβλίο της. Ένα βιβλίο μικρό σε έκταση –μόλις δύο διηγήματα, ένα βιωματικό μαζί με τον Γιώργο Μπαλάνο κι ένα ημιφανταστικό– αλλά μεγάλο σε περιεχόμενο και ουσία. Το θέμα του είναι μια άλλη ματιά των πόλεων που όλοι ζούμε, και η άγνωστη, σε πολλούς, Μορφοδιάταξη αυτών.

Η γράφουσα, μας συνοδεύει σε διαδρομές που θα ανοίξουν το μυαλό μας και θα δούμε με Άλλα Μάτια, σημεία και σημάδια που θ’ αλλάξουν την εικόνα μας για την πραγματικότητα. Γειτονιές που επισκεπτόμαστε καθημερινά, πιθανόν και να ζούμε εκεί, κτίσματα παλιά κι εγκαταλελειμένα, απόκοσμα φώτα που μοιάζουν ν’ ανήκουν σε μια άλλη διάσταση, άνθρωποι μιας άλλης εποχής (;), συμπτώσεις που αποδεικνύεται πως δεν είναι συμπτώσεις, η γνωριμία με το εξωπραγματικό. Το κάλεσμα του ασυνείδητου που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζουμε με ένα σκοτεινό δωμάτιο, αδυνατώντας να κατανοήσουμε πως ίσως και να είναι πηγή φωτός, είναι μερικά από αυτά που θα μας απασχολήσουν με το πέρασμα των σελίδων. 

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο φαντασίας, αλλά για μια διαφορετική πραγματικότητα που μπορούμε ν’ αντιληφθούμε όταν κατορθώσουμε να περάσουμε στο ρόλο του Παρατηρητή. Όλοι μας έχουμε βιώσει κατά καιρούς φαινόμενα που τα χαρακτηρίζουμε μάλλον περίεργα, ή θεωρούμε πως το μυαλό μας μάς παίζει κάποια παιχνίδια. Εκεί ακριβώς κρύβεται και η ουσία του βιβλίου: στο να μπορέσει ο καθένας να δει την αλήθεια πίσω από αυτά. Η ζωή μας δεν είναι μια ευθεία γραμμή και με αυτό το βιβλίο η Χριστίνα Σαββανή, μας υποκινεί ν’ ανακαλύψουμε όλες τις διακλαδώσεις που θα μας οδηγήσουν στις πύλες που πίσω τους κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα. Αρκεί να δεχτούμε την αλήθεια που υπάρχει. Ζούμε σ’ ένα κόσμο κατευθυνόμενης αντίληψης, όπου κάθε τι διαφορετικό θεωρείται παράλογο έως και απαγορευμένο. Η γνώση έχει καταλήξει να είναι για λίγους και παράτολμους, θα έλεγαν αρκετοί. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που βαδίζουν στο δρόμο της. Αυτή η αφύπνιση είναι και η επιθυμία της γράφουσας, μεταφέροντας μέσα σε αυτό το βιβλίο εμπειρίες βιωματικές. 

Οι νοητικές δυνάμεις μας τροφοδοτούνται φυσικά από τα δεδομένα της πραγματικότητας. Ο σκοπός εδώ, είναι ν’ ανακαλύψουμε μια υπαρκτή εκδοχή της, και όλα όσα ορίζουν το κοσμικό δίκτυο. Οι πύλες υπάρχουν. Το αν θα τις δούμε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας θέληση να βαδίσουμε σ’ ένα νέο δρόμο, απαλλαγμένοι από τα δεσμά της “κανονικότητας” που μας έχουν επιβάλλει. Γιατί η αμφισβήτηση κάποιων παγιωμένων αντιλήψεων αναστατώνει και ενίοτε τρομάζει. Φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς και δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε, που τα θεωρούμε παράδοξα, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αλήθεια που καλούμαστε να μάθουμε και όλα όσα επιμελώς κρύβονται πίσω από την αδράνειά μας στο να δούμε κάτι παραπέρα από τα γνωστά. 

Αν ανήκετε σε αυτούς που ψάχνονται, αν το πνεύμα σας είναι ανήσυχο, αν θέλετε να γνωρίσετε την ύπαρξη καταστάσεων εκτός των ορίων που σας έχουν θέσει, αν απλά αναρωτιέστε μήπως υπάρχει κάτι πέρα από αυτό τον κόσμο, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τους Αιρετικούς Διαμορφωτές της Πραγματικότητας, μέσα σε αυτό το βιβλίο. Ίσως να έφτασε η ώρα να δείτε μια άλλη πόλη από αυτή που ζείτε. Ίσως να σας αποκαλυφθεί “Η Πόλη μέσα στην Πόλη”.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Ομάδα σύνταξης

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου