Η Σουζάνα Γκόγκου στο δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net

Δημοσίευση: 30.12.2022

Ετικέτες

Κατηγορία

Σουζάνα Γκόγκου

Ανερχόμενη και άκρως δημιουργική, προβάλλει την Ελληνική τέχνη σε Ελλάδα και εξωτερικό

Φαίνεται πως η σύγχρονη ελληνική τέχνη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του παρελθόντος, τη στιγμή που οι καλλιτέχνες της εποχής μας της εξυψώνουν, πετυχαίνοντας μάλιστα διεθνείς διακρίσεις και εξεζητημένους σχολιασμούς.

Η Σουζάνα Γκόγκου, είναι αναμφίβολα μια μοναδική ζωγράφος, η οποία φροντίζει μέσα από τα έργα της να προβάλλει μοναδικά, όχι μόνο τα φωτεινά χρώματα της χώρας μας, αλλά ακόμη και το άρωμα, τη μουσική και τη συνολική αίσθηση που αυτά εκπέμπουν, καταφέρνοντας να εντάξει όλα αυτά τα στοιχεία με απόλυτη αρμονία επάνω στον καμβά.

Με καταγωγή από τη Μακεδονία, η ζωγραφική μπήκε στη ζωή της από πολύ μικρή ηλικία, χωρίς ωστόσο να την εξασκεί με συνέπεια, μέχρι τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα στα οποία κατόρθωσε να εξελιχθεί, να μάθει και να αποδώσει τα μέγιστα με τη βοήθεια των ακρυλικών, των λαδιών και των πινέλων της.

Το αποτέλεσμα; Μέσα σε ένα έτος, η Σουζάνα έχει διακριθεί με δεύτερο και τρίτο βραβείο σε δύο διεθνείς εκθέσεις στο Μιλάνο (Ambientarti III & Aquars II), ενώ πρόκειται να συμμετάσχει τον ερχόμενο Μάρτιο και σε διεθνή διαγωνισμό στην Βαρκελώνη, αποσκοπώντας σε μία ακόμη διάκριση.

Η συζήτηση μαζί της μόνο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Σουζάνα φαίνεται πως έχει στο μυαλό της, εικόνες, τις οποίες σου περιγράφει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορείς να τις απεικονίσεις νοητά κι εσύ, μόνο που στην πραγματικότητα, μόνο αυτή μπορεί να τις υλοποιήσει.

Σουζάνα, τι είναι η ζωγραφική για εσένα; Αναμενόμενη μεν ερώτηση, αλλά δε θα μπορούσα να μη ρωτήσω τη στάση ζωής σου σε σχέση με την τέχνη αυτή…

 Όσο αναμενόμενη και εύλογη κι αν είναι η ερώτηση, άλλο τόσο δύσκολο και περίεργο μου φαίνεται το να δώσω την πλήρη απάντηση. Η αλήθεια είναι πως η ζωγραφική είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, ωστόσο την έχω συνδέσει σωματικά και πνευματικά με την ξεκούραση και την ηρεμία μου. Με τόσο γρήγορους ρυθμούς στην καθημερινότητα που όλοι μας βιώνουμε, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αφιερώνω καθημερινά αμέτρητες ώρες με τα πινέλα και τους καμβάδες μου. Όταν αποφασίζω να το κάνω, απλά θέλω να ξεχαστώ, να «ταξιδέψω» παρέα με τα χρώματα και… ό,τι βγει!

 

Οι πίνακες σου ταξιδεύουν με γοργούς ρυθμούς στο εξωτερικό. Αλήθεια, πώς νιώθεις να τους βλέπεις να εκτίθενται σε τόσο σπουδαίους χώρους, ανάμεσα σε σπουδαίους διεθνείς καλλιτέχνες;

 Να πω ότι το περίμενα; Ψέματα θα πω! Η τιμή είναι τεράστια. Στο Μιλάνο ήρθα σε επαφή με δεκάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι ζουν από την ζωγραφική, έχουν αφιερώσει χρόνια σπουδών και μελετών επάνω στο αντικείμενο αυτό. Εγώ δεν είχα την τύχη να εντρυφήσω ευθύς εξ’ αρχής στην ζωγραφική και ασχολήθηκα με τη διδασκαλία αγγλικών, την οποία αγαπώ εξίσου πολύ! Παρ’ όλα αυτά, ανάμεσα σε τόσο σπουδαίες διεθνείς συμμετοχές, δεν έχω νιώσει ποτέ μειονεκτικά, μιας και τα σχόλια που ακούω από όλους είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά!

Πώς ένιωσες, όταν άκουσες το όνομά σου ανάμεσα στους διακεκριμένους στον πρώτο διαγωνισμό που συμμετείχες;

Η χαρά ήταν απερίγραπτη. Ξαφνικά, από την Βέροια, βρέθηκα στο Μιλάνο και κλήθηκα να «ανταγωνιστώ» ουσιαστικά πάνω από πενήντα καλλιτέχνες με απίστευτα ιδιαίτερα έργα. Πίστευα και πιστεύω πολύ στα έργα μου, ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχουν στο μυαλό τους οι κριτικοί τέχνης και με ποια κριτήρια επιλέγουν τους νικητές.

 

Πώς αντέδρασε ο περίγυρός σου στο άκουσμα του πρώτου βραβείου που κέρδισες; Το περίμεναν;

 Κάποιοι το περίμεναν και κάποιοι όχι! Σίγουρα, πλέον οι περισσότεροι ενδιαφέρονται ακόμη περισσότερο για την ζωγραφική μου, αλλά και για την ζωγραφική σαν τέχνη, γεγονός που με κάνει ακόμη πιο χαρούμενη. Για εμένα αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα σε κάθε περίπτωση. Η αγάπη του κόσμου για εμένα και για τη δουλειά μου.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον; Είσαι αισιόδοξη;

 Από όνειρα άλλο τίποτα! Είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί μόνο αυτό μπορώ να είμαι για να συνεχίσω να είμαι δημιουργική. Θέλω να εξελίξω κι άλλο τον εαυτό μου, την τέχνη μου, να «ακονίσω» την έμπνευσή μου και να οδηγήσω τους πίνακές μου όσο πιο ψηλά μπορούν να φτάσουν. Ο Καζαντζάκης, βέβαια είπε να φτάσουμε όπου δεν μπορούμε (γέλια). Ε, ίσως να φτάσω κι εγώ όπου δεν μπορώ! Η πορεία θα δείξει.

Τέλος, μπορείς να μας δώσεις ένα μικρό στοιχείο για τον επόμενο πίνακα που ετοιμάζεσαι να στείλεις στην Βαρκελώνη;

Φυσικά και θα σας δώσω! Βασικό στοιχείο στα μέχρι πρότινος εκτιθέμενα έργα μου ήταν η φύση. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσω, μόνο που αυτήν την φορά θα προσπαθήσω να προσθέσω και μια μικρή (ή και μεγάλη) δόση αγάπης στον καμβά μου. Οι πεταλούδες είναι πάντοτε το σήμα κατατεθέν μου… επομένως, μπορείτε να ενώσετε το παζλ και να φανταστείτε ό,τι πραγματικά θέλετε, αρκεί να είναι αρμονικό και όμορφο! Ο καλύτερος πίνακας ζωγραφικής, ζει πάντα μέσα στην φαντασία μας!

 

Εμείς, να ευχηθούμε από μεριάς μας τα καλύτερα για την πορεία της Σουζάνας στο εξωτερικό και πιστεύουμε πως η νίκη και οι επιτυχίες στο μέλλον είναι μονόδρομος. Το ταλέντο και εργατικότητα είναι χαρακτηριστικά που πάντοτε επιβραβεύονται και εκτιμώνται, γι’ αυτό και οι πίνακες-στολίδια της Σουζάνας αξίζουν να διακρίνονται, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν εκτίθενται.

Από καρδιάς πολλή επιτυχία και ακόμη περισσότερα όνειρα!

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Φεβρουαρίου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

Ευαγγελία Τσακίρογλου: “Τις μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή τις φέρνει η αλήθεια”

- Συνέντευξη της Ευαγγελίας Τσακίρογλου στην Κατερίνα Σιδέρη - Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Καταρχάς σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία! Η συγγραφή ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ξεκίνησα πλέον να διαβάζω...

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

Καίτη Δροσίνη: “Η έπαρση κάνει τον άνθρωπο αλαζόνα”

- Συνέντευξη της Καίτης Δροσίνη στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Παλέτα δολοφόνου». Πρόκειται για μια ιστορία, με αστυνομική χροιά, που διαδραματίζεται σε δυο χρόνους. Από τη μια παρακολουθούμε την πορεία ενός ταλαντούχου ζωγράφου και την μεθοδική...

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

Χρήστος Φλουρής: “Όταν μιλάμε για αγάπη μιλάμε για την αγάπη που έχει ως βάση της την αρχή της ειλικρίνειας”

- Συνέντευξη του Χρήστου Φλουρή στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Volcano». Το Volcano είναι ένα κοινωνικό, θα έλεγα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην περίοδο από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2004, με το μεγαλύτερο μέρος της δράσης να...

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

Ελένη Πουλημένου: “Κόκκινό μου είναι η διαρκής εγρήγορση για την αναζήτηση του ‘κόκκινου’”

- Συνέντευξη της Ελένης Πουλημένου στην Κατερίνα Σιδέρη - Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Ταξίδι στο κόκκινο». Το «ταξίδι στο κόκκινο» είναι ένα βιβλίο που το έγραφα για αρκετά χρόνια και γι’ αυτό αναπαριστά πολλές φάσεις της πρόσφατης ζωής μου. Με «ταξίδεψε», δηλαδή,...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου