Η Σοφία Κορωνίδου συνομιλεί με τη Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 Το πρώτο της μυθιστόρημα, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην δύναμη της αγάπης και του έρωτα!  Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;Σαν παιδί πάντα μου άρεσε να γράφω. Κρατούσα καθημερινά ημερολόγιο, για χρόνια, με όλα τα ασήμαντα και σημαντικά της ημέρας μου, με όσα λαχταρούσα να έρθουν και όσα νοσταλγούσα από τα περασμένα. Όσον αφορά τη λογοτεχνία, έχω μαζί της […]

 

Το πρώτο της μυθιστόρημα, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην δύναμη της αγάπης και του έρωτα!

 

 

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

Σαν παιδί πάντα μου άρεσε να γράφω. Κρατούσα καθημερινά ημερολόγιο, για χρόνια, με όλα τα ασήμαντα και σημαντικά της ημέρας μου, με όσα λαχταρούσα να έρθουν και όσα νοσταλγούσα από τα περασμένα. Όσον αφορά τη λογοτεχνία, έχω μαζί της μια σχέση εξάρτησης από τότε που έμαθα να διαβάζω. Υπήρξα και είμαι ακόμα φανατική βιβλιοφάγος και πάντα ονειρευόμουν να γράψω το δικό μου μυθιστόρημα, όμως το ανέβαλλα συνεχώς. Σε μια περίοδο της ζωής μου που βρέθηκα ξαφνικά καταδικασμένη σε απραξία, άρπαξα την ευκαιρία να κάνω το παιδικό μου όνειρο πραγματικότητα.

 

Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να γράψετε το βιβλίο σας;

Οι άνθρωποι με τις ιστορίες και τα πάθη τους, οι δικές μου εμπειρίες και γενικά όλη η τραγελαφική πραγματικότητα που μας περιβάλλει καθημερινά.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Μια ιδιότροπη πεταλούδα. Tην κυνηγάς,  τρέχεις, λαχανιάζεις και πότε δεν καταφέρεις να την πιάσεις. Και μετά, σε κάποια χαλαρή, αμέριμνη στιγμή έρχεται και τσουπ προσγειώνεται στο κεφάλι σου.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Η παντελής έλλειψη πειθαρχίας που με χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο.  Ζορίζομαι υπερβολικά να πειθαρχήσω σε ωράρια, σχέδια και πλάνα. Λειτουργώ αποδοτικά μόνον όταν είμαι τελείως ελεύθερη από όλα αυτά, όμως αυτό κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα να μην γράψω απολύτως τίποτα για καιρό.

 

Ποια μοίρα ελπίζετε για το βιβλίο σας;

Να προσφέρει τόση ικανοποίηση και χαρά στους ανθρώπους που θα το διαβάσουν όση έλαβα εγώ γράφοντας το και να μην υπάρξει ούτε ένας αναγνώστης που να σκεφτεί ότι έχασε το χρόνο του διαβάζοντας το.

 

Έχετε συγκινηθεί με ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει;

Με πολλά βιβλία έχω συγκινηθεί. Έχω πονέσει, και έχω βάλει τα κλάματα, και έχω σκάσει στα γέλια, κι έχω ταξιδέψει. Αυτά τα βιβλία και αυτοί οι συγγραφείς με έκαναν να θέλω να γράψω και να προκαλέσω κι εγώ μια μέρα ανάλογα συναισθήματα με την πένα μου.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση;

Αν σε κάνει να χαίρεσαι, αρκεί για να το κάνεις

 

Για ποιο λόγο θα σταματούσατε να γράφετε;

Δεν  υπάρχει πια αυτή η επιλογή για μένα. Είμαι απόλυτα εξαρτημένη από την ευχαρίστηση της συγγραφής.  Με λένε Σοφία και είμαι literature junkie.

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

 

 

 

 

Έρωτας από την πρώτη μάχη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός

 

Η Μυρτώ είναι μια Ελληνίδα που μένει μόνιμα στο Βερολίνο και συγκατοικεί με την καλύτερη της φίλη τη Φαίδρα. Είναι μια κοπέλα, έξυπνη, πεισματάρα και με αρκετό χιούμορ και αυτοσαρκασμό.  Ένα βράδυ, κι ενώ δουλεύει στο φορητό της υπολογιστή καθισμένη σε ένα από τα μπαρ της πόλης, συναντά τον Γκερτ, ένα διάσημο και πολύ γοητευτικό σκηνοθέτη μεγαλύτερο της σε ηλικία. Ο Γκερτ ένας άντρας με εμπειρίες και αποφασιστικότητα που προσπαθεί συνεχώς για το ακατόρθωτο.  Να τιθασεύσει την απειθάρχητη Μυρτώ.  Ο έρωτας τους είναι κεραυνοβόλος αλλά το παρελθόν του Γκερτ σε συνδυασμό με την διαφορά στους χαρακτήρες τους και στον τρόπο ζωής τους, αλλά και τα αναπόφευκτα μικροεπεισόδια της ζωής, τους οδηγούν σε συγκρούσεις. Η Φαίδρα, η συγκάτοικος και φύλακας άγγελος της Μυρτώς, βαδίζει το δικό της μονοπάτι και αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με ψυχραιμία χωρίς να αμελήσει να υπερασπιστεί την καλύτερη της φίλη όποτε και όπου χρειαστεί.

Στο φόντο της ερωτικής τους ιστορίας, τα πάθη και οι διαφορές των ανθρώπων που συνδέονται μαζί τους, άλλοτε ως φίλοι και άλλοτε ως εχθροί, λειτουργούν καταλυτικά στην πορεία της δικής τους ιστορίας.  Οι καταστάσεις που προκύπτουν, άλλοτε κωμικές και άλλοτε μελαγχολικές προσκαλούν τον αναγνώστη να ταυτιστεί με τα πρόσωπα της ιστορίας, να γελάσει, να δακρύσει και να ζήσει μαζί τους μια ιστορία παράφορου έρωτα, άλλοτε τρυφερή και αισθησιακή και άλλοτε αστεία και ανθρώπινη.

Είναι τελικά η αγάπη αρκετή για να είναι δυο άνθρωποι μαζί;

Μας μιλάει για την ζωή της:

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη μαζί με το σύζυγο μου και τη μικρή  μου κόρη.

Έχω σπουδάσει στη σχολή μεταφραστών της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και στη σχολή γραμματέων του Κολλεγίου Ανατόλια.

Έχω εργαστεί ως μεταφράστρια και ως γραμματέας για πολλά χρόνια.

Μιλάω αγγλικά και ιταλικά.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου