Η συγγραφέας Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη συνομιλεί με την Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Η συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών μας μιλάει για το παιδικό κομμάτι του έργου της! Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;Γράφω παιδικά βιβλία, γιατί έχω πάθος με τα παιδιά. Γιατί όλη σχεδόν τη ζωή μου την αφιέρωσα και την αφιερώνω σε κείνα. Γράφω ατελείωτα παιδικά βιβλία, για να είμαι πάντα κοντά στα παιδιά, […]

Η συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών μας μιλάει για το παιδικό κομμάτι του έργου της!

 

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Γράφω παιδικά βιβλία, γιατί έχω πάθος με τα παιδιά. Γιατί όλη σχεδόν τη ζωή μου την αφιέρωσα και την αφιερώνω σε κείνα. Γράφω ατελείωτα παιδικά βιβλία, για να είμαι πάντα κοντά στα παιδιά, κοντά στην παιδική ηλικία, για να ζω και να ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια, να παραμείνω για πάντα παιδί.

Γιατί η ευτυχισμένη, η απόλυτα ευτυχισμένη παιδική ηλικία έλειψε από τη ζωή μου. Και την έχτισα μόνη μου, με τα ίδια μου τα χέρια. Τα ίδια τα παιδιά, η ζεστασιά τους, η άδολη αγάπη τους, αναπλήρωσε όσα πολύτιμα συναισθηματικά κομμάτια μου έλειψαν όταν ήμουν μικρούλα.

Γράφω παιδικά βιβλία γιατί ύστερα από πολλές παιδαγωγικές σπουδές, ύστερα από πολλά χρόνια εμπειρίας κοντά στα παιδιά, πιστεύω πως έχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα τους. Μου αρέσει να παίζω μαζί τους, να τα βοηθώ να γίνουν μικροί συγγραφείς, να δημιουργούν ένα δικό τους παραμύθι κι ύστερα να το ζωντανεύουν με την κίνηση.

Γράφω παιδικά βιβλία για να βοηθήσω τα παιδιά. Γιατί έχω μάθει να τα ακούω προσεκτικά. Κάθε λέξη τους την καταγράφω, κάθε φοβία κι ανασφάλειά τους, γίνεται βιβλίο για να τα βοηθήσει. Οι ήρωές μου έχουν κάτι από εκείνα, οι ήρωές μου είναι εκείνα.

Χρόνια τώρα προσπαθώ να γίνω ένα με τα παιδιά, προσπαθώ να «διαβάσω» την ψυχή τους, να γράφω βουτώντας στο μελάνι της καρδιάς μου, όπως ακριβώς με δίδαξαν τα ίδια.

Έχω γράψει πάνω από εκατόν πενήντα παιδικά βιβλία και συνεχίζω.

Γιατί τελικά δε γράφω εγώ. Τα παιδιά γράφουν, μέσα από μένα…

 

Τι σημαίνει «γράφω» για σας;

Γράφοντας πετάω, ταξιδεύω, κλαίω, γελάω… Είναι ένα με μένα με τα συναισθήματά μου η γραφή. Από μικρό παιδί, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπλαθα παραμύθια με τη φαντασία μου κάθε βράδυ, άλλαζα την πραγματικότητα της ζωής μου. Και οι ιστορίες από το μυαλό και την καρδιά, έγιναν σελίδες, έγιναν βιβλία. Πρώτα παιδικά, ύστερα ενηλίκων.

Η συγγραφή, δεν αποτελούσε, ούτε αποτελεί για μένα μια επαγγελματική επιλογή, αλλά μια βαθιά ανάγκη έκφρασης του εσωτερικού μου κόσμου. Είναι η ανάσα μου.

 

Ο συγγραφέας γεννιέται ή γίνεται;

Θα έλεγα και τα δύο. Γιατί η γραφή είναι πάθος,  είναι αγάπη. Οι μεγάλες συγκινήσεις μονάχα δεν μπορούν να μετατρέψουν έναν άνθρωπο σε συγγραφέα. Το πάθος, η αγάπη για τη γραφή όμως μπορεί. Όταν γράφω βουτάω στην ίδια τη ζωή και τα προβλήματά της, βουτάω όμως και στο όνειρο, στον ίδιο τον παράδεισο…

Για να είσαι συγγραφέας χρειάζεται να παρατηρείς τα πάντα γύρω σου, να καταγράφεις εικόνες, συναισθήματα, λέξεις. Να συνδυάζεις τη φαντασία με τις εμπειρίες σου, να μπορείς να βιώνεις τα συναισθήματα των άλλων, να μην είσαι εγωιστής, να ανοίγεις την καρδιά και το νου στο κάθε τι, να τα μετουσιώνεις με τη γραφή σου.

 

Ποια νοήματα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες, με τα βιβλία σας;

Προσπαθώ να βοηθήσω τα παιδιά να γνωρίσουν τους ανθρώπους και τον εαυτό τους. Να πλουτίσουν τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τη φαντασία, τις ιδέες τους, να αναπτύξουν την κρίση τους. Πρώτα και πάνω από όλα όμως, παλεύω να τα γεμίσω χαρά. 

 

Τι ιδιαιτερότητες έχουν τα παιδιά ως αναγνώστες; Είναι πιο δύσκολο να τους τραβήξεις την προσοχή;

Τα παιδιά είναι οι πιο «δύσκολοι» αναγνώστες. Γιατί είναι αθώα, γιατί ζουν μέσα στην αλήθεια. Γιατί δεν ξέρουν να προσποιούνται, όπως οι μεγάλοι. Είναι απαιτητικοί αναγνώστες όταν διαβάζουν μόνα τους, αλλά και όταν τους διαβάζει κάποιος ενήλικας. Αν το παραμύθι δεν κινήσει το ενδιαφέρον τους μέσα στα πρώτα λεπτά, χασμουριούνται, στρέφουν κάπου αλλού την προσοχή τους, ασχολούνται με κάτι άλλο. Αν όμως παρασυρθούν από τη μαγεία, τότε συμμετέχουν αυθόρμητα, εγκαταλείποντας ακόμα και τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Ο κόσμος των παιδιών κινείται ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, όπως και στον κόσμο του παραμυθιού. Η φαντασία τους βρίσκεται στο ζενίθ της. Ο ανιμισμός και ο εγωκεντρισμός είναι τόσο έντονος που τα πάντα έχουν ψυχή. Ζώα, πουλιά, παιχνίδια έχουν ίδιες ανάγκες, επιθυμίες, δυνατότητες. Τα μάτια τους σε κοιτούν, όταν τους διαβάζεις κάποιο παραμύθι, αλλά βρίσκονται αλλού. Έχουν γίνει ένα με τη  μαγεία. Ακόμα και τα στόματα μένουν ανοιχτά. Κι αν ένα παραμύθι τα ξετρελάνει, τότε το ταξίδι είναι τόσο συναρπαστικό, που μένουν στην κυριολεξία με «ανοιχτό το στόμα».

Συχνά, για να μην πω πάντα, όταν γράφω ένα καινούργιο παιδικό βιβλίο, το διαβάζω πρώτα στα παιδιά, ακούω τη γνώμη τους, τη σέβομαι. Είναι οι πρώτοι αυστηροί μου κριτές. Τρελαίνονται να με διορθώνουν!

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

Μα φυσικά, τον «Μικρό Πρίγκιπα», του Σεντ-Εξιπερί. Το λατρεύω αυτό το βιβλίο. Πάντα στις σελίδες του ταξιδεύω όταν χρειάζομαι κουράγιο, θαλπωρή, δύναμη, ελπίδα. Δεν έχει για μένα ηλικία ο μικρούλης μου ο πρίγκιπας. Προσπαθώ, στ’ αλήθεια προσπαθώ, να αντικρίζω κι εγώ τον κόσμο μέσα από την αθωότητα της ματιάς του, την αγνότητα της ψυχής του, την κάθε λέξη του, που τη μετουσιώνει σε αγάπη.  Προσπαθώ να πορεύομαι στη ζωή με την καρδιά και όχι με τα μάτια της λογικής…

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση στην καθημερινότητα σας;

Μια και μοναδική φράση: «Η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος της ζωής μας…»

 

Για ποιο λόγο θα εγκαταλείπατε τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου;

Ποτέ μα ποτέ δε θα ήθελα να εγκαταλείψω τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Στις 7 Απριλίου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το καινούργιο μου παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ένα Πάσχα και μισό!» Με λαμπάδες που μεταμορφώνονται σε παγωτό βανίλια, με πασχαλινά αυγά που δε σπάνε με τίποτα, με χιόνι, γκι, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, έλατα, παπαρούνες και άλλα, άλλα πολλά. Ένα Πάσχα και μισό, δηλαδή, χάρη στην άτακτη μαγισσούλα, τη Λαλαμπρίνα.

Είναι πολύτιμο, είναι συναρπαστικό να γράφω για μικρά παιδιά, είναι πανηγύρι ψυχής!

 

_

γράφει η Βούλα Παπατσιφλικιώτη

Έργα της συγγραφέως από τις εκδόσεις Ψυχογιός:

Παιδική λογοτεχνία

Ένα Πάσχα και μισό

Η Ντανιέλα και οι επτά χιονάτες

Η Ντανιέλα και τα επτά λυκάκια

O Mπουμτριαλαλί με το κόκκινο λειρί

Είμαι θυμωμένη!

Ο Αϊ-Βασίλης και η μικρή γοργόνα

Η πρώτη μου αλφαβήτα

Το τετράδιο των πρώτων μου αριθμών

Το τετράδιο της πρώτης μου γραφής

Ένα αδελφάκι για την Θαλασσένια

 Η μαγισσούλα των Χριστουγέννων

Ένα αδέσποτο σκυλάκι

Ένα θαύμα για την Αλίκη

Ένα καινούργιο ζωάκι

Η Ντανιέλα λέει όχι

Ο Αϊ-Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο

Το ψαράκι που μπορούσε να ευχηθεί

Εγώ είμαι η αρχηγός

Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά

 

-

Μυθιστόρημα

Δυο φιλιά για την Αμέλια

Βαθύ γαλάζιο

Μην πιστεύεις στην αλήθεια

Στην αγκαλιά του ήλιου

Δίδυμα φεγγάρια

Ο τελευταίος χορός της Σαλώμης

Άρωμα βανίλιας

Μικροί άγγελοι

Κόκκινο κοράλλι

Αγαπώ θα πει χάνομαι

Η ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ γεννήθηκε στην Αθήνα, μέσα στα βιβλία. Είναι κόρη του Νικόλαου Ρώσση, των ομώνυμων εκδόσεων, ενώ παππούς της ήταν ο επιφανής φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Θ. Ρώσσης. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Αγίας Παρασκευής, τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και το Lοndon Montessori Centre. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός για δεκαέξι χρόνια, αλλά και ως υπεύθυνη έκδοσης σε πολλούς εκδοτικούς οίκους.

Έχει γράψει 12 μυθιστορήματα για ενηλίκους, πάνω από 150 παιδικά βιβλία, δικά της και διασκευές, και έχει μεταφράσει 1500 βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και το μεταφραστικό της έργο, έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και με το Bραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 2002 το όνομά της ανεγράφη στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (INTERNATIONAL BOARD ON BOOKS FOR YOUNG PEOPLE). To 2015 της απενεμήθη το Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «Εξάλειπτρον» για το συγγραφικό της έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχησή του και τη διαδραστική της σχέση με τους αναγνώστες της, καθώς και το βραβείο κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία Ο ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, για το μυθιστόρημά της, «Δίδυμα Φεγγάρια», το οποίο προβάλλεται σε τηλεοπτική σειρά. Όλα τα βιβλία της, ενηλίκων και παιδικά, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου