Η τολμηρή Έμα!

 

Προκάλεσε… με την απόφασή της να διεκδικήσει την ευτυχία στις εφήμερες αγκαλιές ανδρών, αψηφώντας το στενό – συντηρητικό περιβάλλον στο οποίο ζούσε.   

Πολεμήθηκε… από τους ηθικολόγους της εποχής οι οποίοι με την πρώτη δημοσίευσή της έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ανήθικη και επικίνδυνη για τα χρηστά τους ήθη.

Μισήθηκε… από άνδρες μα και από γυναίκες καταπιεσμένες που δεν κατάφεραν όπως εκείνη να σπάσουν τα στερεότυπα που τις κρατούσαν δέσμιες σε μια ανιαρή ζωή. 

Αγαπήθηκε… από εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο οι οποίοι της χάρισαν μια θέση στο πάνθεον των λογοτεχνικών ηρώων.

Ο λόγος για την Έμα, την ηρωίδα του γάλλου συγγραφέα Γκυστάβ Φλωμπέρ. Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, επαναστάτρια, τολμηρή η οποία δεν θέλησε να μείνει εγκλωβισμένη στα στενά όρια της ηθικής της Γαλλίας του 19ου αιώνα και τόλμησε να ζήσει όπως πρόσταζε η καρδιά της.

Ο αστός πατέρας της ήθελε να τη γαλουχήσει με τις θρησκευτικές αρχές και γι’ αυτό την έκλεισε σε μοναστήρι. Εκείνη διάβαζε κρυφά αισθηματικά μυθιστορήματα και λίγα χρόνια αργότερα το εγκατατέλειψε για να ζήσει έναν έρωτα σαν και αυτούς που ζούσαν οι ηρωίδες των βιβλίων που διάβαζε. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν έτσι όπως θα ήθελε. Ο σύζυγός της Τσάρλς Μποβαρύ, ο αγροτικός γιατρός της περιοχής, δεν φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών της. Η ήσυχη οικογενειακή ζωή που της προσέφερε την έκανε ακόμα πιο δυστυχισμένη. Η Έμα αναζητούσε έναν δυνατό έρωτα να την τραβήξει από την ανιαρή πραγματικότητα στην οποία ζούσε και έτσι δεν άργησε να τον αναζητήσει σε άλλες αγκαλιές μα και πάλι δεν κατάφερε να ευτυχήσει. Ακόμη και ο μεγάλος παράνομος έρωτάς της, Ροδόλφος, την πρόδωσε. Η Έμα απελπίστηκε. Έπεσε σε κατάθλιψη και τελικά έδωσε μόνη της το τέλος αυτοκτονώντας με αρσενικό. Ίσως, αυτή η τελευταία πράξη της, να ήταν ακόμη μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη ασφυκτικά ανούσια πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούσε.

Η Έμα ή αλλιώς Μαντάμ Μποβαρύ, προκάλεσε, πολεμήθηκε, μισήθηκε μα κατάφερε να παραμείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως μια γυναίκα που δεν δίστασε να πάει κόντρα στους ψευτο-ηθικολόγους της εποχής και να σπάσει τα στερεότυπα διεκδικώντας την ευτυχία ενώ ταυτόχρονα χάρισε στο δημιουργό της την αθανασία καθώς 157 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή της η “Μαντάμ Μποβαρύ” συνεχίζει αγαπιέται από εκατομμύρια  αναγνώστες ανά τον κόσμο.

του Χάρη Γαντζούδη

Ακολουθήστε μας

Τα «αποκηρυγμένα»

Τα «αποκηρυγμένα»

Τα «αποκηρυγμένα» - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Σε μια πρόσφατη συζήτηση με τον Φίλιππο Δρακονταειδή, πολυγραφότατο και καταξιωμένο συγγραφέα και μεταφραστή σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναφέρθηκε η εξής φράση: «μετά την έκδοση ενός βιβλίου μου παθαίνω ό,τι και μια γυναίκα...

Στο  χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Ιδιαίτερη γοητεία ασκούν εκείνα τα ποιήματα που γράφονται λίγο πριν τον θάνατο ή τόσο κοντά σε αυτόν, είτε  αυτός είναι ακούσιος είτε εσκεμμένος. Ο ποιητής κοιτάζοντας κατάματα την άβυσσο αφήνει την ύστερη κραυγή του...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Στο  χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου - γράφει η Βάλια Καραμάνου - Ιδιαίτερη γοητεία ασκούν εκείνα τα ποιήματα που γράφονται λίγο πριν τον θάνατο ή τόσο κοντά σε αυτόν, είτε  αυτός είναι ακούσιος είτε εσκεμμένος. Ο ποιητής κοιτάζοντας κατάματα την άβυσσο αφήνει την ύστερη κραυγή του...

Ο καθηγητής που παίρνει… 100

Ο καθηγητής που παίρνει… 100

Τις μέρες που το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έχει επανέλθει στο προσκήνιο, θυμήθηκα τη φράση ενός δασκάλου που με είχε εντυπωσιάσει: «Ο καλύτερος κριτής του εκπαιδευτικού είναι ο ίδιος ο μαθητής». Και ως μαθητής γνώρισα εξαιρετικούς δάσκαλους και...

Πού πουλάνε… έμπνευση;

Πού πουλάνε… έμπνευση;

_ γράφει η Μαρκέλλα Ευθυμίου - Κοιτάζεις την λευκή σελίδα με τις ώρες μήπως και σου μιλήσει ή ξαφνικά γεμίσει από μόνη της με λέξεις. Κρατάς ακίνητος την κιθάρα σαν μωρό που ούτε κλαίει ούτε γελάει. Το πινέλο στέκεται πάνω στο αυτί σου και αρνείται πεισματικά να...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Βάσω Αποστολοπούλου-Αναστασίου

    “Η Έμα ή αλλιώς Μαντάμ Μποβαρύ, προκάλεσε, πολεμήθηκε, μισήθηκε μα κατάφερε να παραμείνει στην ιστορία της λογοτεχνίας ως μια γυναίκα που δεν δίστασε να πάει κόντρα στους ψευτο-ηθικολόγους της εποχής και να σπάσει τα στερεότυπα διεκδικώντας την ευτυχία…”

    Κάτι που δεν το συναντάς εύκολα ακόμα και σήμερα, που τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ από κείνη την εποχή. Πολύ ενδιαφέρουσα και η ανάλυση και η κριτική. Καλημέρα Χάρη!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου