Την ιστορία της Χρυσομαλλούσας που μπήκε στο σπίτι της οικογένειας των αρκούδων κι έφαγε το φαγητό τους, έκατσε στις καρέκλες τους και ξάπλωσε στο κρεβάτι τους, την ξέρουμε σχεδόν όλοι. Ε, λοιπόν, έχει και συνέχεια! «Η Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος» της Leigh Hodgkinson από εκδόσεις Ίκαρος, μας διηγείται τι έγινε μετά από πολλά χρόνια, όταν το μικρό αρκουδάκι της οικογένειας είχε μεγαλώσει πια και μια μέρα έφυγε από το δάσος και χάθηκε στην πόλη. Προτεινόμενες ηλικίες, από 3 ετών.
Είχε τόσο πολλά φώτα και τόσο πολλά κορναρίσματα που ο αρκούδος τρόμαξε και μπήκε στην πρώτη πολυκατοικία που βρήκε μπροστά του, τον «Ψυλομύτη Πύργο». Με το ασανσέρ ανέβηκε τους ορόφους και κατάφερε να μπει σε ένα σπίτι για να ξαποστάσει. Εκεί, διάφορα ευτράπελα του συνέβησαν! Πέρασε για σούπα ένα τόστ, για καρέκλα την γάτα και για κρεβάτι την μπανιέρα κι άλλα πολλά… ώσπου βρήκε ένα κρεβάτι που ήταν τέλειο και κοιμήθηκε αποκαμωμένος.
Όμως, σε αυτό το σπίτι έμενε μια οικογένεια ανθρώπων! Όταν γύρισαν λοιπόν, είδαν όλες τις ζημιές που είχε κάνει ο αρκούδος και πολύ θύμωσαν. Τέλος, τον βρήκαν να κοιμάται στο κρεβάτι του μικρού αγοριού, όμως της μαμάς, κάτι της θύμιζε… Ήταν η Χρυσομαλλούσα από την κλασική ιστορία που πια είχε μεγαλώσει κι αυτή! Θυμήθηκε πως είχε κάνει κι αυτή τα ίδια πράγματα στο σπίτι του αρκούδου κι αμέσως τον συγχώρεσε. Έφαγαν όλοι μαζί σούπα και ο αρκούδος, άραγε, γύρισε στο δάσος; Αυτό θα πρέπει να το διαβάσετε για να το μάθετε!
Πέρα από την αστεία ιστορία, αυτό το βιβλίο σίγουρα ξεχωρίζει και για την εικονογράφηση που είναι της ίδιας της συγγραφέας η οποία βασικά είναι εικονογράφος. Έντονα χρώματα, ξεκάθαρες γραμμές που συμπληρώνουν το χιούμορ του κειμένου. Σίγουρα έχει γίνει έξυπνη επιλογή και συνδυασμός χρωμάτων, που «τραβάει» όλα τα παιδιά.
Δραστηριότητες για το σπίτι:
Σκεφτόμαστε αντικείμενα ή φαγητά ή ζώα που θα μπορούσαμε να περάσουμε για σούπα, καρέκλα και κρεβάτι και γελάμε με την ψυχή μας! Αν θέλουμε, ζωγραφίζουμε μια αστεία ιστορία με εμάς να τα χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο.
Παίρνουμε τα αρκουδάκια και τις κούκλες μας και δραματοποιούμε την ιστορία. Καλό θα ήταν να έχουμε διαβάσει πρώτα και την κλασική ιστορία ώστε να δραματοποιήσουμε κι αυτήν.
Αν έχουμε εύκαιρες ξύλινες κουτάλες που δεν τις χρειαζόμαστε, μπορούμε να φτιάξουμε με τα παιδιά κούκλες κουκλοθεάτρου με αυτές. Βάζουμε στην κουτάλα μύτη στόμα και μαλλιά για την Χρυσομαλλούσα (π.χ. από μαλλί ή από γκοφρέ χαρτί), κόβουμε σε κανσόν ή ύφασμα ένα φόρεμα και το κολλάμε κι αυτό στην κουτάλα. Το ίδιο και για τον αρκούδο αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αν θέλουμε. Φτιάχνουμε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο με σεντόνι και καρέκλες και «ανεβάζουμε» την ιστορία!
Δραστηριότητες για το σχολείο:
Διαβάζουμε πρώτα την κλασική ιστορία της Χρυσομαλλούσας και μετά την «Χρυσομαλλούσα και μόνο ένας αρκούδος». Ζητάμε από τα παιδιά να μας αναδιηγηθούν τις ιστορίες βλέποντας τις εικόνες των βιβλίων κι έπειτα να βρουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις δύο ιστορίες.
Αποφασίζουμε να διηγηθούμε κι εμείς την συνέχεια μιας γνωστής κλασικής ιστορίας. Τα παιδιά αποφασίζουν ποια θα είναι αυτή. Διαβάζουμε την κλασική ιστορία που επέλεξαν κι έπειτα, με καταιγισμό ιδεών, ρωτάμε τα παιδιά πως θα μπορούσε να συνεχιστεί. Τι θα γίνει στην αρχή ; Ο ήρωας θα είναι ο ίδιος με την κλασική ιστορία ή θα αλλάξει; Τι πρόβλημα θα υπάρχει και ποιος είναι ο στόχος του ήρωα; Τι εμπόδια θα περάσει για να φτάσει στον στόχο του; Θα τα καταφέρει; Πώς; Καταγράφουμε τις ιδέες στο ιστόγραμμα και μετά με ψηφοφορία μέσα από πίνακα διπλής εισόδου, αποφασίζουμε για τα στοιχεία που θα έχει η τελική μας ιστορία. Τα παιδιά εικονογραφούν ανά ομάδες κάθε επεισόδιο κι ο εκπαιδευτικός γράφει το κείμενο που του λένε τα παιδιά. Έπειτα, συρράπτουμε όλα μαζί τα χαρτιά, εικονογραφούμε το εξώφυλλο, γράφουμε τα ονόματα των συγγραφέων και εικονογράφων, δηλαδή όλων των παιδιών της τάξης, και μια μικρή περίληψη στο τέλος. Το βιβλίο μας είναι έτοιμο!
Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει τελειώσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων κι εκπαιδεύτρια σοκολατένιων λαγών. Έχει φάει από το μήλο της Χιονάτης κι επέζησε γι’ αυτό και ξέρει όλα τα μυστικά των ηρώων των παραμυθιών. Μένει με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους. Σπουδάζει από το 2014 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της κι είναι εθελόντρια ομαδάρχισσα σε κατασκηνώσεις. Σπουδάζει σε μεταπτυχιακό του ΕΚΠΑ σχετικό με φιλαναγνωσία και το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Το αρχηγείο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.
0 Σχόλια