Θέλω να γυρίσω σπίτι μου – Τούμπος Παναγιώτης

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Ο τίτλος του παιδικού σημερινού βιβλίου για κάποιον που δεν έχει δει το εξώφυλλο, είναι σε θέση να τον παραπλανήσει. Θέλω να γυρίζω σπίτι μου, θα μπορούσε να πει ένα παιδί που δεν νιώθει άνετα στο μέρος που βρίσκεται, ένα παιδί που δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί με την παρούσα κατάσταση, όμως στην περίπτωσή μας όλα είναι αλλιώς.

Πριν ακόμη ανοίξεις το βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι ότι σπίτι της θέλει να γυρίσει η αγαπημένη μας αλλά και ξενιτεμένη χωρίς τη θέλησή της, Καρυάτιδα. Νιώθεις ένα δέος, μια βαθιά συγκίνηση και δειλά – δειλά αρχίζεις να γυρίζεις τις σελίδες και με προσήλωση διαβάζεις την ιστορία…

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Αυτήν την ημέρα επέλεξε ο δάσκαλος κος Τάκης, να επισκεφτεί μαζί με τους μικρούς μαθητές του το μουσείο Αθηνών και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο σημερινός φίλος της ιστορίας μας είναι ο Ζήσης που μαζί του θα μάθουμε και θα δούμε πολλά.

Ο Ζήσης λοιπόν και οι φίλοι του, περιηγήθηκαν στο μουσείο ανάμεσα στα αγάλματα και κατέληξαν στον χώρο όπου φιλοξενούνται οι Καρυάτιδες, στον οποίο επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Οι 5 από τις 6 κυρίες, έστεκαν καμαρωτές και αγέρωχες.

Για όσους δεν γνωρίζουν οι Καρυάτιδες ήταν νεαρές κοπέλες με καταγωγή από τις Καρυές της Σπάρτης και ήταν αφιερωμένες στην θεά Άρτεμη. Θα κάνω μια μικρή παρένθεση και θα πω ότι αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε την ιστορία των Καρυάτιδων, πως έγιναν στυλοβάτες στον Παρθενώνα και πως από έξι έμειναν πέντε.

Οι Καρυάτιδες για πολλά χρόνια στήριζαν την οροφή του Ερεχθείου και ενώ πλέον βρίσκονται στο νέο μουσείο μακριά από τον ήλιο και τη ρύπανση, εξακολουθούν να μην είναι ευτυχισμένες γιατί τους λείπει η αδερφή τους που ποτέ τόσο οι ίδιες όσο και οι Έλληνες, δεν ξέχασαν.

Ο Ζήσης αν και μπορεί να σας φανεί περίεργο, άκουσε έναν διάλογο που τον έβαλε σε σκέψεις, τόσες που αποφάσισε όταν θα πάει να επισκεφτεί τους παππούδες του στην Αγγλία, να κάνει μια βόλτα και στο μουσείο που κρατά δέσμια την έκτη κόρη, την Καρυάτιδα που στέκει μοναχή της σε ξένο τόπο.

Στο ταξίδι του λοιπόν, κουβαλώντας μαζί του ένα δώρο, ο Ζήσης συνομίλησε με τον ξενιτεμένο θεό Διόνυσο, γνώρισε τον Κένταυρο, το άγαλμα της Διώνης, τη θεά Αφροδίτη, την Εστία και κατέληξε να συνομιλεί με τη μελαγχολική Καρυάτιδα που ποτέ δεν ξέχασε.

Η κατάληξη του παραμυθιού έχει συναισθηματική χροιά και θα προτιμήσω να σας αφήσω την επιλογή να την ανακαλύψετε μόνοι σα, αναζητώντας και διαβάζοντας το όμορφο αυτό βιβλίο.

Το παραμύθι είναι μια αφύπνιση για όλους. Μια συνειδητή κραυγή προς όλους όσοι ευθύνονται για τη μη επιστροφή των ελληνικών κειμηλίων μας. Μια συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα ώστε να φιλοξενήσουμε και πάλι στον τόπο τους όλα εκείνα τα μάρμαρα, τα αγάλματα, τους θησαυρούς που τόσο ξεδιάντροπα κλάπηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των Ελλήνων.

Επιθυμία και ευχή όλων μας, να ενωθεί ξανά η οικογένεια των Καρυάτιδων και επιπλέον όλα όσα βεβήλωσε και κούρσεψε ο καταραμένος Έλγιν και οι όμοιοί του να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα μας και την οικογένειά μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου.

Ο Τούμπος Παναγιώτης, αποφοίτησε από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο πρόγραμμα «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές πολιτικές στην Εκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα». Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1999 σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Από το 2006 κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται σε δημόσια σχολεία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με θέματα των μειονοτήτων και κοινωνικών μεταβολών, τον διάλογο των πολιτισμών, τον ρατσισμό, τη διαφορετικότητα, τη σχολική βία, τη διαπολιτισμική και παγκόσμια αναπτυξιακή εκπαίδευση, τα ψηφιακά διδακτικά σενάρια. Στα πλαίσια πολιτισμικών προγραμμάτων έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας με στόχο τη θεατρική διασκευή και παρουσίαση των βιβλίων τους, όπως Χρήστος Μπουλώτης, Ελένη Χατζούδη – Τούντα, Ελένη Δικαίου.

Έχει βραβευτεί από τη Unicef για την εκπόνηση του προγράμματος με τίτλο: «Τα Παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα δικαιώματά τους».

Έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως: Teachers 4 Europe και Erasmus+ ΚΑ1: Kινητικότητα και εκπαίδευση ενηλίκων με τίτλο: «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση σε περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης (MOODLE)».

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής στα Συνέδρια: «Νέος Παιδαγωγός» (ISBN: 978-61882301-0-1) και «Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την Ευρωπαική Ένωση» (ISBN: 978-960-08-0814-8).

Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τη σχολική βία και εκφοβισμό, τη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, τις θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές στη διδακτική της ανάγνωσης, τις νέες τεχνολογίες – εργαστήρια δεξιοτήτων και τη σχολική ψυχολογία.

Έχει σημαντική διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων στο μάθημα της παιδικής λογοτεχνίας (στα Δημόσια ΙΕΚ), ενώ τα τελευταία χρόνια απασχολείται ως εξεταστής της ελληνικής γλώσσας για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσης για πολιτογράφηση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:

Οι Καρυάτιδες συνομιλούν μεταξύ τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Αναπολούν την ξενιτεμένη τους αδερφή στο Λονδίνο κι ανυπομονούν να τη σφίξουν και πάλι στην αγκαλιά τους. Ένας απρόσμενος επισκέπτης, ο μικρός Ζήσης γίνεται μάρτυρας της συνομιλίας τους. Εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του γεννιέται μια καταπληκτική ιδέα! Σκέφτεται να μεταφέρει ο ίδιος στο Λονδίνο κάτι ως ένδειξη της νοσταλγίας τους.

Ποια έκπληξη περιμένει τον ήρωα στο Βρετανικό Μουσείο;

Θα καταφέρει να συναντηθεί με την Καρυάτιδα;

Πώς θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα;

Σκανάρετε το QR code και απολαύστε την περιήγησή σας στον ιστότοπο του βιβλίου. Στο πολιτιστικό σας ταξίδι, θα προσανατολιστείτε με ψηφιακή πυξίδα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα παιχνίδια μνήμης, τα παζλ, τις χρωμοσελίδες, τα φύλλα εργασίας και την πίστα ρομποτικής.

Καλή διασκέδαση!

Για παιδιά ηλικίας +9 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Μαρτίου 2025

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 29 – 30 Μαρτίου 2025

Real News Καθημερινή https://youtu.be/lUs1F7LToqA?si=WDPWDsG2NUS35UCs https://youtu.be/PcICb7hjRtM?si=PQFZsVYt1RXMcIAp Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων [mailpoet_form...

Οι «Εξερευνητές του Χρόνου», του Τζόρντι Ορτίθ (Βιβλία 1-4)

Οι «Εξερευνητές του Χρόνου», του Τζόρντι Ορτίθ (Βιβλία 1-4)

γράφει ο Πάνος Τουρλής Οι «Εξερευνητές του Χρόνου» είναι μια συναρπαστική σειρά βιβλίων για παιδιά από 8 ετών και πάνω που θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν την Ιστορία. Τέσσερα παιδιά κι ένας ορνιθόσαυρος ταξιδεύουν σε σημαντικές εποχές της αρχαιότητας και ζουν...

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ’21 – 21 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ 21 ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ’21 – 21 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ 21 ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

γράφει η Κατερίνα Σιδέρη Τον μήνα που διανύουμε, τιμούμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δεν θα μπορούσα να μην επιλέξω να σας παρουσιάσω ένα υπέροχο βιβλίο, ικανό να διαβαστεί από μικρούς και από μεγάλους. Οι συγγραφείς του Αγγελική Μαστρομιχάλη και Παντελής...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

ΒιβλιοκριτικέςΠαιδική λογοτεχνία
Οι «Εξερευνητές του Χρόνου», του Τζόρντι Ορτίθ (Βιβλία 1-4)
Οι «Εξερευνητές του Χρόνου», του Τζόρντι Ορτίθ (Βιβλία 1-4)

Οι «Εξερευνητές του Χρόνου», του Τζόρντι Ορτίθ (Βιβλία 1-4)

Γράφει ο Πάνος Τουρλής

Βιβλιοκριτικές
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ’21 – 21 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ 21 ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ’21 – 21 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ 21 ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ’21 – 21 ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ 21 ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΣΤΡΟΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΟΥΡΑΣ

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου