ΤΙΤΛΟΣ: Θεατής … ή το επόμενο θύμα;
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζέιμς Πρέλλερ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Προβλήματα της σύγχρονης ζωής
ΑΛΛΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οικογενειακές σχέσεις
ΕΙΔΟΣ: Μυθιστόρημα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Οικογένεια/Οικογενειακά προβλήματα, Σχέση μητέρας-γιου, Σχολείο, Σχολικός εκφοβισμός (bullying), Φιλία
ΔΙΑΦΟΡΑ:
ΣΕΛΙΔΕΣ: 191
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ: Μπορεί κανείς να τη διαβάσει εδώ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
- Ποιες μορφές παρουσιάζει η σχολική βία, σύμφωνα με το βιβλίο;
- Ποια ενέργεια του πρωταγωνιστή της ιστορίας θεωρείς αξιέπαινη και ποια θα μπορούσες να απορρίψεις; Να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου.
- Ποιες, κατά τη γνώμη σου, είναι οι αιτίες που ωθούν τα παιδιά της ιστορίας του βιβλίου στη βία;
- Σε κάποιο σημείο του βιβλίου αναφέρεται ο τρόπος που προσπάθησε ο σχολικός σύμβουλος να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αναφορικά με το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Παρουσίασε στους συμμαθητές σου/γονείς σου/φίλους σου αναλυτικά τα στάδια αυτής της προσπάθειας και γράψε την άποψή σου για την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου.
- Σε κάποιο σημείο του βιβλίου ένας καθηγητής του σχολείου παρουσίασε στους μαθητές μια έρευνα, για να αποδείξει ότι «κάνουμε αυτό που μας λένε». Μπορείς να αναφέρεις αντίστοιχα παραδείγματα από τη ζωή στην ευρύτερη κοινότητα που ζεις ή από την Ιστορία;
- Κάνε μια μικρή έρευνα για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στη συνέχεια προσπάθησε να σχολιάσεις σε 70-90 λέξεις τη φράση του: «Στο τέλος δε θα θυμόμαστε τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας».
- Σου άρεσε το τέλος του βιβλίου; Κάνε μια προσπάθεια να δώσεις ένα άλλο τέλος.
- Εάν έχεις διαβάσει το βιβλίο «Μαζί» της Ελένης Πριοβόλου, να το συγκρίνεις με αυτό και να καταγράψεις ομοιότητες και διαφορές.
Επιμέλεια: Θεόδωρος Στάμος
0 Σχόλια