Κάριν Σλότερ: Συντριβή

11.02.2016

σχόλια

sloter-sintrivi

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Είναι γεγονός πως η παγκόσμια αστυνομική λογοτεχνία έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερο λογοτεχνικό χώρο, όπου έντεχνα συναντιόνται η φαντασία με τη βία, η ψυχολογία με τους κοινωνικούς προβληματισμούς, ο υπαινικτικός ερωτισμός με την ομολογία της μοναξιάς του ατόμου και πολλά ακόμα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα του ατόμου σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Την Αμερικανίδα συγγραφέα Κάριν Σλότερ μας την γνώρισαν στην Ελλάδα οι εκδόσεις «Ψυχογιός». Πρόσφατα δε κυκλοφόρησαν και το νέο της μυθιστόρημα «Συντριβή», το οποίο δεν είναι απλά ένα ακόμα μυθιστόρημα, αλλά είναι ένα μυθιστόρημα που τα έχει όλα, πλην ενός: Τον υπέρ-ήρωα αστυνομικό που κινεί όλα τα νήματα και η ευρηματική φαντασία του δίνει λύσεις ακόμα κι εκεί που όλοι δηλώνουν αδυναμία.

Η Κάριν Σλότερ ξέρει καλά πώς να δημιουργεί ήρωες και αντιήρωες και ξέρει καλά να στήνει τον μύθο της με απλούς καθημερινούς χαρακτήρες. Και αυτό είναι το ιδιαίτερα σημαντικό που προσφέρει η «Συντριβή» στον αναγνώστη.

Κυρίαρχα στοιχεία στο τελευταίο της μυθιστόρημα είναι όλα όσα μπορούν να καθηλώσουν τον αναγνώστη της και να τον αναγκάσουν να παρακολουθεί με κομμένη ανάσα την εξέλιξη της δράσης. Ανθρώπινες αδυναμίες που γίνονται καταστροφικά πάθη, κοινωνικές παρεκτροπές που ανήκουν στην σφαίρα του πραγματικού, ανατροπές που δημιουργούν όχι μόνο την έκπληξη, αλλά και την αγωνία για την εξέλιξη της δράσης, μεθόδους έρευνας και εξιχνίασης που δεν ανήκουν στο χώρο του φανταστικού, αλλά στην εργαστηριακή πραγματικότητα, σκιαγράφηση των κοινωνικών δομών του τόπου όπου εξελίσσεται η δράση και ένα πλήρες ψυχογράφημα των προσώπων που παίζουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στον κοινωνικό χάρτη όπου τρέχουν τα γεγονότα.

Η κοινωνία που περιγράφει η Κάριν Σλότερ δεν είναι η λαμπερή αμερικάνικη κοινωνία, αλλά ούτε ο μαύρος υπόκοσμός της. Είναι μια συνηθισμένη κοινωνία ενός μικρού τόπου με όλα όσα μπορούν να την χαρακτηρίζουν: Οικονομικές δυσκολίες, ξεφτισμένα όνειρα, φιλοδοξίες, ανταγωνιστικές τάσεις, εκφράσεις αλληλεγγύης, έρωτες ανεκπλήρωτοι.

Οι χαρακτήρες-κλειδιά ή διαφορετικά οι κεντρικοί άξονες που κινούν την εξέλιξη της δράσης, στην περίπτωση της Σλότερ, αποσπούν την συμπάθεια του αναγνώστη με τις εμφανείς ανθρώπινες αδυναμίες τους και όχι με τα ‘‘ηρωικά’’ τους κατορθώματα. Αστυνομικοί που αναζητούν την ήρεμη ζωή και την συντροφικότητα, πολίτες που εμπλέκονται γιατί νιώθουν το κοινωνικό τους χρέος, δράστες και θύματα που θα μπορούσαν να είναι και ‘‘άγγελοι’’ στη ζωή τους, αν κάτι δεν πήγαινε καλά, όπως η εξάρτησή τους από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, η πλεονεξία, η ερωτική απογοήτευση.

Το «Συντριβή» της Κάριν Σλότερ είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό (και όχι μόνο) μυθιστόρημα που προσφέρει σε μέγιστο βαθμό την απόλαυση της ανάγνωσης σε όποιον το πάρει στο χέρι του. Ωθεί τον αναγνώστη ν’ αγαπήσει τους πρωταγωνιστές, αλλά και να προσφέρει τον οίκτο του σε πολλούς ακόμα δευτερεύοντες παράγοντες της μυθοπλασίας.

_

γράφει ο Άγγελος Πετρουλάκης

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Κώστας Θερμογιάννης

Επιμέλεια άρθρου

2 σχόλια

2 Σχόλια

  1. argirosim

    πολύ ωραία ιδέα για τους φίλους του βιβλίου!!!

    Απάντηση
  2. xalkida

    Ωραίο βιβλίο! Εύχομαι να το κερδίσω!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου