Κλέφτης ονείρων, του Φίλιππου Φιλίππου

20.08.2015

 

 

Από το δωμάτιο του δεν έλειπε τίποτα! Στην μια πλευρά υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες σε περίοπτη θέα του ίδιου, άλλοτε μόνου και άλλοτε μαζί με τους γονείς του. Όλες ξεκινούσαν από την σχολική του ηλικία και έφταναν μέχρι το σήμερα. Πάντα στις φωτογραφίες χαμογελαστός! Το χαμόγελό του συμπληρωνόταν από την εκάστοτε διάκριση που παραλάμβανε.

Άριστος μαθητής ο Άριστος, μοναχοπαίδι της οικογένειας. Το ταλέντο του για τα γράμματα φάνηκε από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού κάτι το οποίο διαπίστωσαν πρώτα οι παιδαγωγοί του και στη συνέχεια και οι γονείς του! Σε κάθε τάξη διακρινόταν και βραβευόταν! Οι βαθμοί του πάντα άριστοι. «Άριστα Άριστε» ήταν αυτό που ηχούσε στα αυτιά του, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Τα βραβεία και τα αριστεία σιγά-σιγά είχαν γίνει μέρος της ζωή του ο ίδιος συνέχιζε με ζήλο και αγάπη να προσπαθεί έχοντας πάντα στο πλευρό του τη στήριξη των γονέων του. Ανεβαίνοντας τάξεις ανέβαινε και το επίπεδο των αριστείων του. Στην αρχή ήταν τοπικά, στην πορεία έγιναν πανελλήνια, συνέχισε σε πανευρωπαϊκά μέχρι που πριν ένα χρόνο έφτασε σε παγκόσμιο βραβείο.

Πάντα η αγάπη και η κλίση του ήταν στα μαθηματικά και τη φυσική «άπιαστος ο Άριστος μπορεί να πιάσει όποιο όνειρο θέλει» έλεγαν πάντα οι δάσκαλοί του «ζήσε το όνειρο σου μπορείς» τον επιβεβαίωνε και ο λυκειάρχης.

Οι γονείς του έκαναν και αυτοί όνειρα! Καμάρωναν το μονάκριβο τους γιο βλέποντας τον να διακρίνεται στα γράμματα. Καλλιεργημένοι γονείς με συναισθήματα και αγάπη! Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο πατέρας ήταν επιφανής γιατρός της πόλης με αρκετό κοινωνικό έργο και δραστηριότητες ενώ η μητέρα του θεωρείτο μια από τις καλύτερες αρχιτέκτονες που είχε να επιδείξει ολόκληρη η χώρα, άλλωστε τα έργα και οι δημιουργίες της μιλούσαν από μόνα τους.

Στο σπίτι η οικογένεια αμφιταλαντευόταν μεταξύ ιατρικής και αρχιτεκτονικής για το που μπορεί να καταλήξει ο Άριστος. Αιτήσεις είχαν κάνει και για τους δυο κλάδους και μάλιστα στα καλύτερα και ακριβότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου, τα οποία τους άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες τους και προσπαθούσαν να τους δελεάσουν με διάφορες προσφορές για να έχουν κοντά τους το νέο αστέρι που φαινόταν ότι ανέτελλε. Πράγματι έτσι τον είχαν ονομάσει όχι μόνο οι καθηγητές του αλλά και οι δημοσιογράφοι για τα επιτεύγματα του τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο. Το νέο αστέρι!

Μόνο που μια μέρα ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα το αστέρι έσβησε, έπεσε για την ακρίβεια από τον ουρανό όπως έπεσαν και οι γονείς του στο άκουσμα της λέξης «ηβηφρενία» μορφή σχιζοφρένιας.

Τον τελευταίο μήνα ξαφνικά και απροειδοποίητα οι γονείς του πρόσεξαν διάφορες αλλαγές να συμβαίνουν στον Άριστο. Άρχισε να παραμελεί τον εαυτό του, να κλείνεται σε αυτόν να γίνεται ευερέθιστος, καχύποπτος με το παραμικρό, να συμπεριφέρεται και αν κάνει αλλόκοτα πράγματα ανεξήγητα και επικίνδυνα και το ποιο σημαντικό παραμέλησε και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τα μαθήματά του! Εκεί που η οικογένεια ετοίμαζε βαλίτσες και τον επόμενο μήνα θα ταξίδευε για να επιλέξει μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ βρέθηκε με τις βαλίτσες μεταξύ ψυχιατρικής κλινικής και ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Πρώτος ο πατέρας γνώστης κάποιων κλινικών ευρημάτων και συμπτωμάτων που εντόπισε στο γιο του άρχισε να ψάχνει σε ψυχιατρικά βιβλία και ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του, του Θανάση επιφανή ψυχίατρου και επιμελητή στο πανεπιστήμιο. Τα πρώτα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στον ουρανό και να κρύβουν το λαμπρό αστέρι. Οι ανησυχίες του Θανάση επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Οι κλινικές εξετάσεις και τα ευρήματα όταν συνάντησε τον Άριστο τον άφησαν άφωνο. «Θεέ μου πώς να πω στους γονείς του ότι δυστυχώς ο γιος τους πάσχει από ηβηφρενία μορφή σχιζοφρένειας» ψέλλισε πιάνοντας με τα χέρια του το κεφάλι του «πώς να τους πω ότι δυστυχώς τα όνειρα τους για το γιό τους πρέπει να τα αναβάλουν και ίσως να μην μπορέσουν να τα πραγματοποιήσουν ποτέ».

Στο άκουσμα της διάγνωσης οι γονείς κόντεψαν να πεθάνουν, μόνο ο Άριστος δεν φάνηκε να ταράσσεται ή να εκφράζει έστω ένα συναίσθημα.

‘Έχουν περάσει από τότε 3 μήνες και ο Άριστος μόλις έχει τελειώσει μια ενδονοσοκομειακή θεραπεία σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική! Σε αυτούς τους 3 μήνες πέρασαν για να τον εξετάσουν και να του πάρουν συνέντευξη πολλοί επιφανείς ψυχίατροι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και ψυχίατροι των πανεπιστημιακών σχολών της ιατρικής των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Έτυχε της πιο δαπανηρής και σύγχρονης μορφής φαρμακευτικής αγωγής.

Σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του μαζί με τους γονείς του. Είναι όμως εντελώς διαφορετικός! Δεν είναι ο Άριστος που ήξερε και ο ίδιος! Η μητέρα του σταμάτησε να εργάζεται για να είναι συνεχώς διπλά του και να τον φροντίζει. Ο πατέρας του αν και συνεχίζει να εργάζεται, τα απογεύματα αφού κλείσει το γραφείο του περνά από τη ψυχολόγο του για να κουβεντιάσει και να πάρει στηρίξει!

Για πρώτη φορά ο Άριστος κάθισε στο γραφείο του και πήρε ένα χαρτί και ένα στυλό και άρχισε να γράφει. Η μητέρα του που τον παρακολουθά διακριτικά! Μόλις διαπιστώνει ότι έχει τελειώσει αυτό που γράφει τρέχει να το διαβάσει. Το χαρτί γράφει με μεγάλα και κεφαλαία γράμματα ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑ = ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ. Ενώ από τα μάτια του αρχίζουν να κυλάνε τα πρώτα δάκρυα. Η μητέρα του τον αγκαλιάζει όσο σφικτά μπορεί, με όση δύναμη της έχει μείνει τόσο σωματική όσο και ψυχική και του ψελλίζει στο αυτί χαϊδεύοντας του τα μαλλιά «Σε αγαπώ πολύ».

 

_

γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Ακολουθήστε μας

Ο ανάποδος καθρέφτης

Ο ανάποδος καθρέφτης

Έτσι θα έλεγα τον κόσμο καθρέφτη ανάποδο,Ανάποδο καθρέφτηκαθρέφτηχωρίς τζάμι Τον εαυτό σου βλέπεις,άνθρωπε,άνθρωπε τι γυρεύεις;Ξέρει ο καθρέφτης Ο κόσμος έδειξε τι είσαιγιατί ότι κάνεις το δείχνειπονάει, μα δεν σπάειεδώ είναι ο καθρέφτης._γράφει ο...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Κλέφτης ονείρων

 Κλέφτης ονείρων έγινες,καταστροφές του κόσμουέκλεψες και το δικό μου όνειροκαι ας μην το ξέρεις Γιατί όταν κλέβεις έναΧάνονται χίλιαΓίνονται στάχτη, τέρμαΈτσι όπως πας δεν θα απομείνει κανένα._γράφει ο Ευθύμιος- Ραφαήλ Αγγελής Μην ξεχνάτε ότι το σχόλιο...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Δεύτερη ζωή δεν έχει

Ποτέ δε θα ξεχάσει, το πρώτο τεστ που έγραψε στο δημοτικό. Ακόμη θυμάται το γραπτό του. Τα αποτελέσματα απογοητευτικά.Κανένας όμως δεν τον μάλωσε. Αντιθέτως, όλοι του είπαν να μη στεναχωριέται, γιατί στο δεύτερο θα τα πάει καλύτερα. Δεν τους πίστεψε....

Ζωή σε δόσεις

Ζωή σε δόσεις

  Τι να πουν κι άνθρωποι; Τι να κάνουν; Τους δίνουν την ζωή σε δόσεις μέχρι να τους ξεφτιλίσουν   Έπρεπε όμως να δεχτούν και ήρθε ο πόλεμος, και συνταγογράφησε συνταγογράφησε δυστυχία   Στην πρώτη δόση βομβαρδισμούς, στην δεύτερη μετανάστευση, στην Τρίτη...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Το σπίτι που μικραίνει

Μπορεί η οικογένειά της να ήταν φτωχή όπως και το σπιτικό τους, αλλά όλοι είχαν να μιλάνε για το μεγάλο δέσιμο και την αγάπη που είχαν μεταξύ τους. Πέντε αδέρφια στο σύνολο και κανένα δεν επιβάρυνε την οικογένεια. Το αντίθετο, όλοι δούλευαν και προσέφεραν...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News

Διαβάστε κι αυτά

Ο ανάποδος καθρέφτης

Το σπίτι που μικραίνει

Μπορεί η οικογένειά της να ήταν φτωχή όπως και το σπιτικό τους, αλλά όλοι είχαν να μιλάνε για το μεγάλο δέσιμο και την αγάπη που είχαν μεταξύ τους. Πέντε αδέρφια στο σύνολο και κανένα δεν επιβάρυνε την οικογένεια. Το αντίθετο, όλοι δούλευαν και προσέφεραν...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Κλέφτης ονείρων

Μια γαλήνη απλώνεται στης νύχτας τα μυστικάτα εγκαταλελειμμένα βλέφαρα τρεμοπαίζουν στη σιγαλιάβάλσαμο στάζει στης νοσταλγίας το φιλίστην γκρίζα πολιτεία,ο κόσμος χορεύει, στων αστεριών τη μουσικήστα γυμνά ερείπια, παγερό περιδιαβαίνει τ' αγέριγέρνουν τ'...

Ο ανάποδος καθρέφτης

Η μετακόμιση των χρωμάτων

Η Αγγελική έκλεισε το τηλέφωνο και με χορευτικές φιγούρες έφερε πάνω κάτω τη μικρή της γκαρσονιέρα, που ξαφνικά έγινε πιο φωτεινή κι ας είχε για θέα τον ακάλυπτο. «Αύριο το πρωί στις εννέα» έλεγε και ξαναέλεγε με μελωδικό οίστρο, αφήνοντας χαρούμενα...

3 σχόλια

3 Σχόλια

 1. Άννα Ρουμελιώτη

  Τα είπατε όλα Φίλιππε….. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ=ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ… με συγκλόνισε η ιστορία σας!

  Απάντηση
 2. Αθηνά Μαραβέγια

  Από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα που έχω διαβάσει…
  Μόνο που σήμερα ο “κλέφτης” μεν “συλλαμβάνεται¨, αλλά και ξαναχτυπά, αν του το επιτρέψεις….
  Ευχαριστώ από καρδιάς για το άγγιγμα ψυχής!

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου