Κλέφτης φιλιών, της Jennifer Ashley

18.12.2020

σχόλια

Μετά τους λατρεμένους αδελφούς Μακένζι, στη σειρά βιβλίων της Jennifer Ashley με γενικό τίτλο «Οικογένεια Μακένζι» έχουν πάρει σκυτάλη οι ΜακΜπράιντ, τα αδέλφια της πρωταγωνίστριας του τρίτου βιβλίου της σειράς. Στο έβδομο, λοιπόν, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα τον Σινκλέρ ΜακΜπράιντ.

Μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, ο Σινκλέρ είναι σωστός καταπέλτης ως δικηγόρος. Έξω από αυτές, όμως, είναι ένας άνθρωπος που μοιάζει παραιτημένος και μόνιμα κουρασμένος από τη ζωή και τα βάρη που σηκώνει στους ώμους του. Χήρος εδώ κι εφτά χρόνια και πατέρας δύο μικρών, ατίθασων παιδιών, δεν έχει καταφέρει να ξαναφτιάξει τη ζωή του και μοιράζει τον χρόνο του αυστηρά ανάμεσα στο γραφείο και το σπίτι του.

Η Ρομπέρτα Φρέιζερ θα εισβάλλει κυριολεκτικά στη ζωή του πέφτοντας πάνω του στον δρόμο, ενώ επιχειρεί να τον κλέψει. Ο επιβλητικός, πανέμορφος Σκοτσέζος έχει τραβήξει την προσοχή της από την πρώτη στιγμή και η περιέργειά της θα την οδηγήσει μέχρι το σπίτι του. Κι όταν, από ένα παράξενο καπρίτσιο της τύχης, πάρει τη θέση της γκουβερνάντας των παιδιών του, θα καταφέρει να έρθει κοντά σε αυτόν και στα παιδιά του. Για πρώτη φορά στη ζωή της, η Μπέρτι νιώθει να ανήκει σε ένα πραγματικό σπιτικό, σε μια αληθινή οικογένεια. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο ανυπόφορη της γίνεται η ιδέα πως κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να φύγει μακριά τους.

Παρόλο που ο Σινκλέρ ξέρει για την προηγούμενη ζωή της Μπέρτι, αυτό δεν τον εμποδίζει από το να αρχίσει να νιώθει έναν ολοένα αυξανόμενο πόθο για εκείνη. Η καταγωγή της δεν παίζει κανέναν ρόλο για εκείνον, από τη στιγμή που φαίνεται να έχει κατακτήσει και αυτόν και τα παιδιά του, που για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της μητέρας τους βρίσκουν στο πρόσωπό της μια μητρική φιγούρα. Υπάρχει όμως ένα άτομο που γνωρίζει τα καλά κρυμμένα μυστικά και των δύο και απειλεί να τα αποκαλύψει σε όλους. Ποιος είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος, τι ρόλο παίζει και μέχρι πού είναι ικανός να φτάσει; Θα καταφέρουν ο Σινκλέρ και η Μπέρτι να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να προχωρήσουν μαζί στο μέλλον;

Μετά από τους Έινζλι και Έλιοτ Μακ Μπράιντ, σειρά έχει ένα ακόμα μέλος της οικογένειας. Και αν το παρατσούκλι του Σινκλέρ είναι «Σκοτσέζικο Θηρίο», εξαιτίας του πάθους με το οποίο αγορεύει στο δικαστήριο, στην πραγματικότητα το πάθος του για ζωή έχει θαφτεί μαζί με τη γυναίκα του και ο ίδιος ουσιαστικά είναι ένα άδειο κέλυφος ανθρώπου, που προσπαθεί να επιβιώνει για χάρη των παιδιών του. Και μπορεί να απολαμβάνει πού και πού τη γυναικεία συντροφιά, όμως η καρδιά του είναι κλειδωμένη. Η Μπέρτι, έχοντας μεγαλώσει στις φτωχογειτονιές του Ιστ Εντ, ορφανή από μητέρα και με έναν μέθυσο, βίαιο πατέρα, είναι αναγκασμένη να κλέβει ώστε να επιβιώσει. Και με αυτό το «ταλέντο» της δεν θα κλέψει μόνο το ρολόι του Σινκλέρ, όπως σκόπευε αρχικά, αλλά σιγά-σιγά και το ενδιαφέρον και την προσοχή του, ώσπου τελικά ξεκλειδώνει και την καρδιά του.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι δεν θα μπορούσε να είναι πιο αταίριαστο – αν αναλογιστεί κανείς την καταγωγή του, γιατί οπωσδήποτε δεν είναι η πρώτη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα αφεντικό και στην γκουβερνάντα των παιδιών του. Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια ιστορία που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, και λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές προσταγές και τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν τότε, η ευτυχής κατάληξη αυτής της σχέσης θα ήταν σκανδαλώδης το λιγότερο! Ευτυχώς, αυτές οι προκαταλήψεις δεν έχουν καμία θέση στα σπιτικά της οικογένειας των ΜακΜπράιντ, και φυσικά ούτε σε εκείνα των Μακένζι. Αντίθετα, όλοι χαίρονται που βλέπουν τον κλεισμένο στον εαυτό του Σινκλέρ και τα παιδιά του να ξαναβρίσκουν την όρεξη για ζωή, χάρη στη νέα τους γκουβερνάντα. Όσο για τη χημεία ανάμεσα στους δύο, αυτή υπάρχει μεν εξαρχής, όμως ωριμάζει και δυναμώνει σταδιακά, μέσα από μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας συμβάντα, που τους κάνουν να έρθουν πιο κοντά και να συνειδητοποιήσουν πως είναι γραφτό τους να είναι μαζί.

Το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής είναι εστιασμένο στην εξέλιξη της σχέσης του ζευγαριού. Υπάρχουν όμως και σκηνές δράσης στα στενά, κακόφημα σοκάκια του ανατολικού Λονδίνου, όπως και στην άγρια αλλά πανέμορφη εξοχή της Σκοτίας. Οι περιγραφές αυτών των άκρως αντίθετων μεταξύ τους τοπίων είναι γλαφυρές και καλοδουλεμένες κι αποτυπώνουν ρεαλιστικά, με έναν λιτό λυρισμό, όσα αντικρίζουν οι ήρωες. Καταφέρνουν έτσι να μεταφέρουν τον αναγνώστη εκεί όπου κάθε φορά εκτυλίσσονται τα γεγονότα κι αποδεικνύουν το πολύπλευρο ταλέντο της συγγραφέως, που καταφέρνει να γεννήσει και να μεταδώσει συναισθήματα είτε όταν περιγράφει ένα χιονισμένο τοπίο, είτε ένα βρόμικο στενό, είτε μια ερωτική σκηνή.

Εξαιρετικά είναι και τα ψυχογραφήματα των ηρώων. Ο φαινομενικά ψυχρός μα παθιασμένος Σινκλέρ, η σκληραγωγημένη μα φωτεινή Μπέρτι, ο υπερδραστήριος και χαρωπός γιος του Σινκλέρ, ο Άντριου, και η εσωστρεφής και λιγομίλητη αδελφή του, η Κατριόνα, αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και αφήνονται στην κρίση του, μέσα από την ευαίσθητη και αιχμηρή ματιά της δημιουργού τους. Η χαρά και η συγκίνηση χορεύουν ένα γαϊτανάκι με τον πόνο και τον έρωτα, ώσπου το φως να γεμίσει τις ζωές τους με ελπίδα και αισιοδοξία και να τους δείξει τον δρόμο για το μέλλον τους και το ευτυχισμένο τέλος που οπωσδήποτε αξίζουν.

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Επιμέλεια άρθρου Χρύσα Βασιλείου

Επιμέλεια άρθρου

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου