ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο Μπάρακ Ομπάμα για την Δημοκρατία – ΕΚΦΡΑΣΗ – ΕΚΘΕΣΗ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

12.11.2018

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

[…]Η δημοκρατία, όπως όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί, είναι ατελής. Μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση. Σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι οι ΗΠΑ, είναι πολύπλοκη. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί η Δημοκρατία απαιτεί συμβιβασμούς. Η Δημοκρατία είναι όμως το καλύτερο από τις εναλλακτικές λύσεις, γιατί μας επιτρέπει να εργαστούμε ειρηνικά μέσα από τις διαφορές μας και να προχωρήσουμε πιο κοντά στα ιδανικά μας. Μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε νέες ιδέες και μας επιτρέπει να διορθώσουμε τα λάθη.Έτσι εδώ, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά τα δικαιώματα, τα ιδεώδη και τους θεσμούς επί των οποίων ο τρόπος ζωής μας εξακολουθεί να στηρίζεται: Η ελευθερία λόγου και συνάθροισης, διότι η πραγματική νομιμοποίηση μπορεί να έρθει μόνο από τον λαό, που δεν πρέπει ποτέ να φιμώνεται. Ο ελεύθερος Τύπος που εκθέτει την αδικία και τη διαφθορά και κάνει τους ηγέτες να λογοδοτούν. Η ανεξιθρησκία, διότι είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του Θεού. Ανεξάρτητοι δικαστές για να διαφυλάσσουν τον νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διάκριση των εξουσιών. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, όχι το αντίστροφο. Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο στον τόπο μας όσο και ανά τον κόσμο,έχουμε κάνει βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που μπορεί να προκαλέσει εσωτερική σήψη σε μια κοινωνία. Ενώ αυταρχικές κυβερνήσεις εργάζονται για να κλείσουν τον χώρο που χρειάζονται οι πολίτες για να οργανωθούν και να ακουστούν, έχουμε ξεκινήσει το έργο της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα των κοινοτήτων μας. Κι ενώ πολλοί ανά τον κόσμο συχνά νιώθουν τον πειρασμό του κυνισμού και της μη συμμετοχής, επειδή πιστεύουν ότι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, έχουμε δημιουργήσει δίκτυα για νέους ηγέτες και έχουμε επενδύσει σε νέους επιχειρηματίες, διότι πιστεύουμε ότι η ελπίδα και η ανανέωση στις κοινωνίες μας ξεκινούν από τις φωνές της νεολαίας.

Είκοσι πέντε αιώνες αφού η Αθήνα έδειξε τον δρόμο, διακόσια πενήντα χρόνια μετά το ξεκίνημα του μεγάλου ταξιδιού της Αμερικής, η πίστη μου και η πεποίθησή μου, η βεβαιότητά μου για τα δημοκρατικά μας ιδανικά και τις οικουμενικές μας αξίες παραμένουν αμείωτες. Πιστεύω πιο σθεναρά από ποτέ ότι ο δρ. Κινγκ είχε δίκιο όταν είπε ότι “η καμπύλη του ηθικού σύμπαντος είναι μακριά, αλλά κλίνει προς τη δικαιοσύνη”. Αλλά δεν κλίνει προς τη δικαιοσύνη επειδή αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά επειδή εμείς την κάμπτουμε προς τη δικαιοσύνη όχι επειδή δεν θα υπάρξουν εμπόδια στην επίτευξη της δικαιοσύνης, αλλά επειδή θα υπάρξουν άτομα, σε γενιά μετά από γενιά, που έχουν το όραμα και το θάρρος και τη θέληση να κάμψουν την καμπύλη των ζωών μας στην κατεύθυνση ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

Κλείνοντας, ο παγκοσμιοποιημένος μας κόσμος διανύει μια περίοδο βαθιών αλλαγών. Ναι, υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία, και κανείς μας δεν γνωρίζει το μέλλον. Η Ιστορία δεν κινείται ευθύγραμμα. Τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική δεν κινήθηκαν ευθύγραμμα. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινήθηκε ευθύγραμμα. Η εξέλιξη προς μια Ενωμένη Ευρώπη σίγουρα δεν κινήθηκε ευθύγραμμα. Και η πρόοδος δεν αποτελεί ποτέ εγγύηση. Η πρόοδος είναι κάτι που κάθε γενιά πρέπει να το κερδίσει. Αλλά πιστεύω ότι η Ιστορία μάς δίνει ελπίδα.

 

Γιατί, τελικά, εξαρτάται από εμάς. Δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου, δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου, αλλά είναι οι πολίτες των χωρών μας και οι πολίτες του κόσμου που θα κάνουν την καμπύλη της Ιστορίας να γείρει προς τη δικαιοσύνη. Και αυτό είναι που μας επιτρέπει η δημοκρατία να κάνουμε. Γι’ αυτό η πιο σημαντική θέση σε μια χώρα δεν είναι αυτή του προέδρου ή του πρωθυπουργού. Ο πιο σημαντικός τίτλος είναι αυτός του πολίτη. Και σε όλα μας τα έθνη, θα είναι πάντα οι πολίτες αυτοί που θα αποφασίζουν τι είδους χώρες θα είμαστε, ποια ιδεώδη θα επιδιώκουμε και ποιες αξίες θα μας καθορίζουν. Σε αυτό το σπουδαίο, ατελές αλλά αναγκαίο σύστημα διακυβέρνησης των πολιτών,η ισχύς και η πρόοδος θα προέρχονται πάντα από τον δήμο από εμάς, τον λαό. Είμαι πεπεισμένος ότι όσο παραμένουμε πιστοί σε αυτό το σύστημα της διακυβέρνησης των πολιτών, το μέλλον μας θα είναι φωτεινό.

 

[διασκευασμένο απόσπασμα της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ]

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ έντυπη έκδοση/ 17‐11‐ 2016

Παρατηρήσεις:

Α. Να συντάξετε την περίληψη του παραπάνω κειμένου σε 80 ‐ 100 λέξεις.

25 Μονάδες 

 

Β.1 «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, όχι το αντίστροφο». Αξιοποιήστε την παραπάνω πρόταση ως θεματική σε μια παράγραφο 80 ‐ 100 λέξεων, σχολιάζοντας το περιεχόμενό της.

10 Μονάδες 

 

 

Β.2 Σε ποιο γραμματειακό είδος ανήκει το παραπάνω απόσπασμα; 

Να δικαιολογήσετε την απάντηση σας.

6 Μονάδες 

 

 

Β.3 Ποια νοηματική σχέση (συνοχή‐ συνεκτικότητα) συνδέει την 3η, την 4η & 5η παράγραφο;

3 Μονάδες 

 

 

Β.4 εναλλακτικές, συνάθροισης, φιμώνεται, αυταρχικές, ενδυνάμωσης, ανανέωση, οικουμενικές, επίτευξη, ιδεώδη, πεπεισμένος. 

Να γράψετε από ένα συνώνυμο για τις παραπάνω λέξεις του κειμένου.

10 Μονάδες 

 

 

Β.5 Να σχηματίσετε προτάσεις με τις παρακάτω εκφράσεις, ώστε να φαίνεται το  περιεχόμενο τους: ανεξιθρησκία , πολιτικά δικαιώματα, δημοκρατικές αξίες.

3 Μονάδες 

 

 

 

Β.6 Να εντοπίσετε τρία σημεία του κειμένου όπου ο λόγος λειτουργεί συνυποδηλωτικά. 

3 Μονάδες 

 

 

Γ. Σε σχετική ομιλία σας στη Βουλή των Εφήβων, αναφέρεστε στο πολίτευμα της δημοκρατίας καθώς και στα χαρακτηριστικά του, επισημαίνετε τη σημασία του και τους πιθανούς κινδύνους που σήμερα αντιμετωπίζει σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. (500 ‐ 600 λέξεις)

40 Μονάδες 

Υπεύθυνη ύλης

Πηνελόπη Ζαρδούκα

Εγγραφείτε στην ενημέρωση
των εκπαιδευτικών θεμάτων

(Με κάθε νέα δημοσίευση άρθρου που αφορά αντιστοιχο ζήτημα)

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων

Κερδίστε το!

Οι ταινίες της εβδομάδας

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο