Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων: Το μυστικό καταφύγιο, του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Το βιβλίο «Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων: Το μυστικό καταφύγιο» του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη από τις εκδόσεις Πατάκη για παιδιά 9+ είναι μια φανταστική ιστορία. Η λέξη «φανταστική» έχει δύο έννοιες: α) εξωπραγματική, υπερφυσική και β) εξαιρετική, εντυπωσιακή, απίστευτη. Το βιβλίο αυτό είναι φανταστικό, λοιπόν, και με τις δύο έννοιες.

Αλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Μάρκο Χάλοραν και η Αλίλα Όμπι είναι δύο παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες. Ο Μάρκο έχει ένα πτερύγιο στην πλάτη του, για το οποίο δε νιώθει περήφανος και η Αλίλα προκαλεί σεισμούς όταν κλαίει. Αυτά τα δύο παιδιά νιώθουν σαν να μην ανήκουν στον τόπο που ζουν. Δεν «χωρούν» στο σχολείο τους. Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ο Δαρείος Μεγάβαζος, ένας περίεργος τύπος,που τους προτείνει να φύγουν από το σχολείο και την οικογένειά τους και να μεταφερθούν σε ένα σχολείο με παιδιά με ειδικές ικανότητες. Κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια. Ο Μάρκο και η Αλίλα θα μπουν στο σχολείο και θα γνωρίσουν παιδιά και καθηγητές με αλλόκοτες δυνάμεις και ικανότητες. Θα αποκτήσουν φίλους, θα αισθανθούν περήφανοι για τις ικανότητές τους που μέχρι τότε έκρυβαν από τον απλό κόσμο. Ώσπου θα εξαφανιστεί η Αλίλα και τότε όλοι μαζί θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν το κακό.

Από μια περίληψη πραγματικά δεν δίνονται όλα εκείνα τα ασυνήθιστα, αλλόκοτα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιβλίου, που σε μαγεύουν και σε καθηλώνουν ανάμεσα στις σελίδες του. Μια πλοκή γεμάτη ανατροπές που σε αφήνει στο τέλος με μια γεύση για το επόμενο βιβλίο της σειράς: «Όταν ήρθαν για εμένα». Το σκηνικό της ιστορίας έχει στηθεί εξαιρετικά πειστικά σαν να είναι απόλυτα ρεαλιστικό και οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται μέσα από την ιστορία με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Ο Μάρκο Χάλοραν με το πτερύγιο, η Αλίλα Όμπι με το σεισμικό κλάμα, η «διπλή» Πέτρα Λουίζα, ο ανάποδος Κωνσταντίνος, ο Χάρι που γίνεται αρκούδος, η αόρατη διευθύντρια Μήδεια Κρακατόα, η κ. Μέρικ με την προβοσκίδα και ένα σωρό άλλοι χαρακτήρες με αλλόκοτες ιδιότητες περνούν από το βιβλίο κάνοντας την ιστορία απολαυστική, χιουμοριστική και πάνω από όλα αλλόκοτη!

Δραστηριότητες για το σπίτι

  • Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, μπορούμε να επιλέξουμε από το βιβλίο ένα ήρωα και να φτιάξουμε το βιογραφικό του. Γράφουν στοιχεία που ξέρουν μέσα από το βιβλίο και άλλα στοιχεία που φαντάζονται. Για να διευκολύνουμε τα παιδιά μπορούμε να τα καθοδηγήσουμε με ερωτήσεις: Ποιο είναι το μυστικό του, τι παγωτό τρώει, ποιο είναι το αγαπημένο του παγωτό και ένα σωρό άλλες ερωτήσεις.
  • Στη συνέχεια, μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν η δική τους οικογένεια αν όλοι είχαν από ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Φτιάχνουν τα βιογραφικά των μελών της οικογένειας και τους βάζουν σε μια περιπέτεια.
  • Τέλος, μπορούν από ρολό από χαρτί υγείας να φτιάξουν τα δικά τους αλλόκοτα πλάσματα, να τα ονομάσουν και να δημιουργήσουν μια προφορική ιστορία γύρω από αυτά (Ακόμα και να δημιουργήσουν μια ιστορία για κουκλοθέατρο και να την παρουσιάσουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).

Δραστηριότητες για το σχολείο

  • Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, προτείνουμε στα παιδιά να διαλέξουν έναν ήρωα από το βιβλίο και να φτιάξουν το βιογραφικό του όχι μόνο βασιζόμενοι στα όσα λέει το βιβλίο, αλλά και με τη φαντασία μας. Μπορούμε να τους δώσουμε ερωτήσεις: Πώς ήταν τα παιδικά τους χρόνια, τι παγωτό προτιμούν, ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα, άθλημα, ποιο είναι το μυστικό τους, τι κάνουν για να περάσουν την ελεύθερη ώρα τους και ένα σωρό άλλα. Μπορούμε είτε να τους δώσουμε ένα έτοιμο ερωτηματολόγιο να το συμπληρώσουν είτε να το γράψουν σε μορφή κειμένου.
  • Με αφορμή τη δημιουργία του βιογραφικού από έναν ήρωα που γνωρίζουν, φτιάχνουμε ένα βιογραφικό για έναν δικό μας ήρωα. Έναν ήρωα με μια ασυνήθιστη ιδιότητα. Συμπληρώνουμε πάλι ερωτηματολόγιο και μόλις νιώσουν ότι γνωρίζουν καλά τον ήρωά τους, τους προτρέπουμε να τον βάλουν σε μια φανταστική περιπέτεια.
  • Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό θεατρικό. Είτε θα πάρουμε τους ήρωες του βιβλίου και θα παίξουν μια σκηνή, είτε θα πάρουν τους ήρωες που δημιούργησαν οι ίδιοι και θα τους βάλουν σε μια σκηνή, όπου αυτοί συναντιούνται για πρώτη φορά. Φυσικά αυτό απαιτεί να φτιάξουν μόνοι τους το σκηνικό που θα χρειαστούν, τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσουν και τις ιδιότητες που θα έχει ο καθένας.
  • Φυσικά μπορεί σαν συνέχεια να παρουσιαστεί το βιβλίο «Λέσχη Αλλόκοτων πλασμάτων: Όταν ήρθαν για μένα», που αποτελεί τη συνέχεια. Ίσως πριν το παρουσιάσουμε, θα μπορούσαν τα παιδιά να γράψουν τι περιμένουν να γίνει στο επόμενο βιβλίο.

Η Αθανασία Αλεξανδρίδη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών. ‘Εχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό», ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει «Δημιουργική γραφή» στο ιδιωτικό εργαστήρι Tabula Rasa. Δουλεύει ως δασκάλα και εμψυχώτρια. Κυκλοφορεί το πρώτο της παραμύθι στο συλλογικό τόμο «Μπου Ξελευθερία!» από τις εκδόσεις iWrite, ενώ δύο ακόμη ιστορίες της βρίσκονται υπό έκδοση. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά blog, ενώ στόχος της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργική γραφή για παιδιά, για να τα μυήσει στον φανταστικό κόσμο του ονείρου. Αν ποτέ την επισκεφτείτε στο σπίτι της, θα την δείτε στο γραφείο της να κρατάει το μαγικό της στυλό ανάμεσα από μία στοίβα με παραμύθια και μία σωρό από ξυλομπογιές και τέμπερες για να ζωγραφίζει μαγικές και παραμυθένιες εικόνες, ενώ  σε μια άκρη θα έχει νεραϊδόσκονη για να εμπνέεται.

Ακολουθήστε μας

Δύο μικροί ιππότες, του Bjørn F. Rørvik

Δύο μικροί ιππότες, του Bjørn F. Rørvik

Την ημέρα που οι ιππότες του κάστρου φεύγουν για το τουρνουά ιπποτών, αφήνουν πίσω τους τον Τριαντάφυλλο και τον Μπουμ, δυο εντελώς αντισυμβατικούς άντρες που δεν ακολουθούν και πολύ πιστά το σκεπτικό του ιπποτισμού. Δυστυχώς για εκείνους, η πριγκίπισσα απάγεται από...

Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το σημερινό μας βιβλίο αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών και πάνω. Σε αυτές τις ηλικίες που γονείς και παιδαγωγοί, κυρίως παιδαγωγοί προσπαθήσουν να μυήσουν τα παιδιά στον δρόμο της γραφής και της μάθησης, όλα είναι ευκολότερα,...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

Μαθαίνω την αλφαβήτα ζωγραφίζοντας, της Γεωργίας Μαραγκού

- γράφει η Κατερίνα Σιδέρη - Το σημερινό μας βιβλίο αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας από 4 ετών και πάνω. Σε αυτές τις ηλικίες που γονείς και παιδαγωγοί, κυρίως παιδαγωγοί προσπαθήσουν να μυήσουν τα παιδιά στον δρόμο της γραφής και της μάθησης, όλα είναι ευκολότερα,...

Το στοιχειωμένο νησί & Η κατάρα του φαραώ, της ομάδας Tecnoscienza (Escape 1 & 2)

Το στοιχειωμένο νησί & Η κατάρα του φαραώ, της ομάδας Tecnoscienza (Escape 1 & 2)

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, πρωτοπόρες πάντα στον χώρο του παιδικού βιβλίου, έφεραν στην Ελλάδα τους δύο πρώτους τίτλους της σειράς «Escape», με πρωταγωνιστές δύο μικρά παιδιά, τον Μαρκ και τη Φατιμά, που λύνουν μυστήρια και καταφέρνουν να βρουν την άκρη σε...

Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας, της Ελένης Σβορώνου

Η χαμένη ψηφίδα της Αγίας Σοφίας, της Ελένης Σβορώνου

Ποιος ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ και πώς υποδέχτηκε τον βυζαντινολόγο και αρχαιολόγο Τόμας Γουάιτμορ; Πότε και πώς χτίστηκε η Αγία Σοφία; Τι σχέση έχει η Στάση του Νίκα και η μεταγενέστερη Εικονομαχία με την ιστορία της; Πού είναι κρυμμένα τα...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου