Select Page

Λευκή βασίλισσα σε μαύρο φόντο

Λευκή βασίλισσα σε μαύρο φόντο

 

 

Έξυνε τα πυκνά γκρίζα γένια του, σημάδι πως τα είχε βρει σκούρα με την τελευταία κίνηση της λευκής βασίλισσας. Την κοίταζε τόσο επίμονα που έδινε την εντύπωση πως είχαν μια δική τους σιωπηλή επικοινωνία. Έριχνε παράλληλες κλεφτές ματιές στους στρατιώτες που είχε θυσιάσει. Κοστολογούσε κάθε κίνηση, κάθε πριν και μετά. Η αντίπαλος του θαύμαζε την ηρεμία με την οποία έπαιρνε τις ανάσες του ενώ σκεφτόταν την επόμενη κίνηση.
-Γιατί αγαπάς το σκάκι τόσο πολύ; τον ρώτησε.
Σταμάτησε την διεξοδική ανάλυση της παρτίδας που λάμβανε χώρα μέσα στο κεφάλι του και την κοίταξε. Το βλέμμα του άλλαξε με μιας στη θέα των ολοστρόγγυλων καφέ ματιών της. Αν και οι ρυτίδες είχαν απλώσει σε όλο το πρόσωπό του, η παιδικότητα της καθαρής ψυχής του κατάφερνε να κάνει το γερασμένο σώμα του να μοιάζει με μικρή ατέλεια της φύσης.
- Γιατί για να κατέχεις την τέχνη του παιχνιδιού απαιτούνται πολύ σημαντικά στοιχεία χαρακτήρα και ζωής, της απάντησε. Χρειάζεται να έχεις υπομονή με τους αντιπάλους, τόλμη για να ρισκάρεις ν’ αφήσεις την προστατευμένη περιοχή σου και δύναμη για να μπορέσεις να μαζέψεις τα κομμάτια σου.
-Και γιατί είναι τόσο σημαντικά στοιχεία αυτά τα τρία; Δεν θα μπορούσε να είναι η θέληση ή η επιθυμία να βγεις νικητής ή ίσως το πείσμα;
-Υπάρχει κάποιος που παίζει οποιοδήποτε παιχνίδι —ακόμη και το παιχνίδι της ζωής– και δεν επιθυμεί να βγει κερδισμένος; Όλοι θέλουν τη νίκη αλλά δεν είναι όλοι αρκετά ικανοί να τη διατηρήσουν. Μια πολύ καλή κίνηση σε μια παρτίδα σκάκι σου δίνει απλώς προβάδισμα και ίσως μια ανάταση στην ψυχολογία. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως νίκησες. Η νίκη χρειάζεται μεθοδικότητα, προσήλωση στο στόχο και αφοσίωση. Αν κάνεις κάτι χωρίς να του δίνεσαι , οι πιθανότητες να το κάνεις κτήμα σου είναι μηδαμινές. Μπορείς να το αγγίξεις, να το χαϊδέψεις, να νομίζεις πως το κατέκτησες αλλά αν δεν του δώσεις την σημασία που του πρέπει, εκείνο θα σε αφήσει.
-Μιλάς για στόχους ζωής ή για ανθρώπους, παππού;
-Και για τα δυο, κορίτσι μου. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να ζητούν χωρίς πρόθεση να δώσουν. Να περιμένουν το αποτέλεσμα πριν κάνουν την προσπάθεια. Να βάζουν στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς του φόβους και τα όνειρα. Μπαίνουν αυτά στην ίδια πλευρά; Αφήνεις το σκοτάδι να καταπλακώσει το φως;
-Μα ο φόβος είναι μέρος της ζωής, βρε παππού. Δεν γίνεται κάποιος να έχει μόνο όνειρα, χωρίς καθόλου ενδοιασμούς ή δισταγμούς.
-Φυσικά δεν γίνεται. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να προσθέτεις μόνος σου στη ζυγαριά όσα σε τραβάνε πίσω. Εσύ πρέπει να βάζεις επάνω της μόνο όνειρα. Άσε τους φόβους σου να σκαρφαλώσουν μόνοι τους. Μη τους το κάνεις πιο εύκολο...

Άνοιξε τα μάτια της και αντίκρισε ξανά τη μεγάλη οθόνη της αίθουσα τη στιγμή που πρόβαλε τη φωτογραφία εκείνης μαζί με μια μικρή Αφρικανή της οποίας την αιμορραγία είχε μόλις σταματήσει ενώ είχε προ ολίγου υποστεί τον ακρωτηριασμό των γενετικών οργάνων της. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη ως εθελόντρια γιατρός για την κατάργηση αυτού του βάρβαρου εθίμου και τα κρούσματα είχαν αρχίσει να μειώνονται αισθητά.

Είχαν τόσο θορυβηθεί οι τοπικές κοινότητες και φυλές από την απήχηση της καμπάνιας της που έφτασαν σε σημείο να την απειλήσουν ανοιχτά πως θα βρεθεί στην ίδια θέση αν δεν σταματούσε να τροφοδοτεί τα διεθνή μέσα με υλικό των αποτρόπαιων αυτών εθίμων. Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την προσοχή πολλών διεθνών οργανισμών και φορέων. Για πρώτη φορά στην ιστορία η κατάργηση του εθίμου αντιμετωπίζονταν ως πιθανότητα και όχι ως όνειρο.

Η επιμονή και η αφοσίωσης στο όραμα της, την είχαν φέρει κοντά στην υλοποίηση του πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Θυμήθηκε ξανά τον παππού της. Ήταν ο μόνος που την παρότρυνε να ακολουθήσει το όνειρο της όταν όλοι οι άλλοι της υπενθύμιζαν τους φόβους που έπρεπε να την κρατήσουν πίσω.

Άκουσε την πρόεδρο μου Διεθνούς Οργανισμού υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών της Αφρικής να την φωνάζει στο βάθρο να παραλάβει το βραβείο για την συνεισφορά της στον αγώνα την τελευταία πενταετία. Εν μέσω χειροκροτημάτων, παρέλαβε το βραβείο, πλησίασε στο μικρόφωνο και μίλησε.

«Αν βρίσκομαι σήμερα εδώ είναι γιατί κάποιος κάποτε μου έμαθε να παίζω σκάκι παρατηρώντας ολόκληρη τη σκακιέρα και όχι μόνο ένα κομμάτι της. Να κρατώ το βλέμμα στο στόχο ζυγίζοντας πάντα όλες τις παραμέτρους και να ρισκάρω έχοντας στο νου μου συγκεκριμένους στόχους και ιδανικά και όχι αόριστα, απλά για να κάνω θόρυβο. Να ακούω τα όνειρα μου, όχι τους φόβους μου. Ανυπομονώ για τη μέρα που όλες οι γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται, θα είναι πάντα έτοιμες για μια ισότιμη παρτίδα σκάκι με τη ζωή. Σας ευχαριστώ όλους που είστε σήμερα εδώ και στηρίζεται τον αγώνα μας.»

Το κοινό άρχισε πάλι να χειροκροτεί και εκείνη κατέβηκε από το βάθρο.
—Συγχαρητήρια και πάλι για την μέχρι τώρα επιτυχία του εγχειρήματος σας, της είπε ένθερμα η Πρόεδρος. Τα βλέμματα όλου του πολιτισμένου κόσμου είναι στραμμένα πάνω σας. Σας περιμένουν πολλές αντιδράσεις όταν επιστρέψετε στην Αφρική. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις λίγες μέρες ξεκούρασης στην πατρίδα. Αλήθεια, τι σας έχει λείψει όλον αυτόν τον καιρό;
— Μια παρτίδα σκάκι που έχω αφήσει στη μέση εδώ και πέντε χρόνια, της είπε και απομακρύνθηκε. Πήρε το κινητό της τηλέφωνο στο χέρι και κάλεσε τον αριθμό.
— Έλα, παππού. Ψήσε καφέ κι έρχομαι. Ελπίζω να έχεις βρει τι θα κάνεις με τη λευκή βασίλισσα. Η στιγμή που θα σε νικήσω για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που παίζουμε σκάκι είναι πιο κοντά από ποτέ, είπε γελώντας και μπήκε στο ταξί. Ήξερε πολύ καλά πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της παρτίδας, η δική της λευκή βασίλισσα ήταν ήδη κερδισμένη.

 

(πηγή εικόνας)

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

2 Σχόλια

  1. Ευαγγελία Στρατή

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

    Απάντηση
  2. ioannagkanetsa

    Σε ευχαριστώ πολύ, Ευαγγελία!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

4 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

231 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!